Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαύρος σκόρος που «σκελετώνει» αμπέλια βρέθηκε στην Καλιφόρνια

Ο σκόρος σκελετοποιητής με τα δηλητηριώδη μαύρα αγκάθια του, που τσιμπούν και έπειτα ερεθίζουν το δέρμα, δημιουργώντας κόκκινους ερεθισμούς στα χέρια των αγροτών είναι ικανός να φέρει την καταστροφή σε έναν αμπελώνα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το συγκεκριμένο έντομο μπορεί να προκαλέσει σήψη των σταφυλιών, με αποτέλεσμα να μην μείνει τίποτα πίσω, παρά μόνο μία σειρά «νεκρωτικών», σκελετωμένων φύλλων, ακριβώς ότι προμηνύει και το όνομά του.

Το CBS Bay Area ανέφερε ότι ο παγιδευτής εντόμων Jesse Guidi ανακάλυψε τον απόκοσμο, μεταλλικό μπλε-μαύρο δυτικό σκόρο σκελετοποιητή σταφυλιών, ενώ κυνηγούσε για ένα άλλο παράσιτο, τον αιχμηρό σκοπευτή με υαλώδη φτερά. Σύμφωνα με το τμήμα Εντομολογίας και Νηματολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το μη εγγενές Harrisina metallica προέρχεται από την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό και συνήθως βρίσκεται στη Φλόριντα και στο ανατολικό μισό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά τώρα οι αξιωματούχοι και οι καλλιεργητές της κομητείας Νάπα ανησυχούν ότι τα παράσιτα «στήνουν κατάστημα» στους τοπικούς αμπελώνες τους.

«Δεν θέλουμε αυτό το παράσιτο να εγκατασταθεί στην κομητεία Νάπα», δήλωσε στο CBS η Tracy Cleveland, αρμόδια για τη γεωργία της κομητείας Νάπα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Farm Progress λέει ότι είναι ένα “σοβαρό, καταστροφικό παράσιτο” που είναι τόσο αδηφάγο, που μπορεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο αμπελώνα.

«Όλα τα στάδια ζωής των προνυμφών είναι αδηφάγοι τροφοδότες που προκαλούν εκτεταμένη ζημιά στα αμπελόφυλλα, συμπεριλαμβανομένης της μερικής ή πλήρους φυλλόπτωσης των αμπελιών», ανέφερε ο Greg Clark, πρώην Γεωργικός Επίτροπος της κομητείας Νάπα το 2015. «Η υπερβολική σίτιση μπορεί να βλάψει τα φρούτα και να οδηγήσει σε δευτερογενείς μύκητες ζημιές και σήψη σταφυλιών».

Ευτυχώς, η Farm Progress λέει ότι είναι εύκολο να εντοπιστεί εάν ένα φύλλο έχει επιρεαστεί από τον διαβόητο σκελετοποιητή. Όταν οι προνύμφες τελειώνουν το τάισμα, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα «χαρακτηριστικό δαντελωτό σκελετομένο φύλλο με μόνο τις κύριες φλέβες να απομένουν». Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η χρήση εντομοκτόνων ή η απελευθέρωση χιλιάδων παρασίτων, όπως το Apanteles harrisinae και η Amedoria misella μπορεί να βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθυσμός των παρασίτων.

Προς το παρόν, το CBS λέει ότι η κοινότητα της κομητείας Νάπα καλείται να φέρει «αμέσως» οποιεσδήποτε δυτικές κάμπιες σκελετοποιητών σταφυλιών ή ενήλικους σκόρους στο γραφείο του Επιτρόπου Γεωργίας, προκειμένου να βοηθήσουν στην αναγνώρισή τους. Συνιστάται επίσης στους κατοίκους και στους καλλιεργητές να ελέγχουν τυχόν εισερχόμενο γεωργικό εξοπλισμό για το παράσιτο, που έχει εισβάλει στους αμπελώνες τους.

 

ΠΗΓΗ: sfgate.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...