Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Αύξηση συλλήψεων ανάρσιας και φυλλοδέτη στη Μακεδονία, ανάγκη άμεσων επεμβάσεων

Σημαντική αύξηση συλλήψεων εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες η πτήση του εντόμου της ανάρσιας στους ροδακινεώνες, με βάση τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας.

8313_1516961785_1038_jpg

337
0

Μάλιστα, αναμένεται το επόμενο διάστημα και αύξηση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το τριήμερο 15-18 Ιουνίου σημειώθηκε και αύξηση των συλλήψεων του φυλλοδέτη, γεγονός που προμηνύει τη σταδιακή έναρξη της δεύτερης πτήσης του εντόμου, με τις πρώτες ωοτοκίες να αναμένονται άμεσα και τις πρώτες εκκολάψεις μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Με τις προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων των πρώτων εντόμων της ανάρσιας να συμπίπτουν με αυτές των περισσότερων εντόμων του φυλλοδέτη αλλά και του βλαστορύκτη (καρπόκαψα ροδακινιάς), οι τοπικοί γεωπόνοι προτείνουν ως ενδεικτικό χρόνο ταυτόχρονης επέμβασης και για τα τρία έντομα, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • Άμεσα για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.
  • Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Να σημειωθεί πως συνήθως οι επεμβάσεις αυτές ελέγχουν ικανοποιητικά τόσο τις αφίδες όσο και τους θρίπες. Επίσης οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα βασιζόμενοι και στην εμπειρία τους.

Ο καιρός ευνοεί προσβολές μονίλιας

Ο βροχερός και ζεστός καιρός των τελευταίων δύο εβδομάδων αποτελεί το ιδανικό καιρικό σκηνικό για την ανάπτυξη των καρποφοριών του μύκητα της μονίλιας (Monilinia fructicοla), ο οποίος είναι ικανός να μολύνει την παραγωγή πριν τη συγκομιδή, αλλά και να εξαπλωθεί μετασυλλεκτικά. Οι γεωπόνοι από τη Θεσσαλονίκη συνιστούν την προληπτική προστασία των καρπών που πλησιάζουν στην ωρίμανση (μεσοπρώιμες ποικιλίες), καθώς με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν δραστικά τα φαινόμενα μετασυλλεκτικών σήψεων. Εφιστάται επίσης η προσοχή των καλλιεργητών στο χρόνο μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής, ώστε να μην υπάρχουν σημαντικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην συγκομιζόμενη παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία