BACK TO
TOP
Farming

Επίτευξη σταθερά υψηλής ποιότητας παραγόμενων ακτινιδίων με σύμμαχο την Agrohellas

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι μια σχετικά νέα μα πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στη χώρα μας. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις χωρίς να υπάρχει η αναγκαία εμπειρία διαχείρισης των οπωρώνων με αποτέλεσμα την παραγωγή καρπών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από την αγορά.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ__002_

2202
0

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι μια σχετικά νέα μα πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στη χώρα μας. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις χωρίς να υπάρχει η αναγκαία εμπειρία διαχείρισης των οπωρώνων με αποτέλεσμα την παραγωγή καρπών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακτινίδιο θεωρείται εμπορεύσιμο όταν το βάρος του καρπού είναι πάνω από 65γρ ενώ μια καλή παραγωγή είναι όταν το μέσο βάρος των καρπών είναι πέριξ των 100γρ (νούμερο 30).

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονη μικροκαρπία, η οποία είναι συνάρτηση τόσο των καιρικών συνθηκών (κακή γονιμοποίηση, καύσωνας κ.λπ.) όσο και της ελλιπούς διαχείρισης από την πλευρά των παραγωγών. Επομένως, οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για να παράγουν καλής ποιότητας καρπούς, όμως πολλές φορές πέφτουν έξω καθώς ο αγώνας κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Είναι πολλά τα παραδείγματα όμορων κτημάτων όπου η διαφορά της ποιότητας των καρπών ήταν τόσο σημαντική χωρίς να υπάρχει όμως διαφορά στις κλιματικές συνθήκες καθώς και στην ηλικία των πρέμνων. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η παραγωγή ενός σταθερά ποιοτικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση του οπωρώνα από πλευράς τόσο της θρέψης όσο και των καλλιεργητικών φροντίδων (κλάδεμα, αραίωμα, άρδευση κ.λπ.).

Αξίζει να κατανοήσουμε σε βάθος το φυτό της ακτινιδιάς έτσι ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες του τόσο στη θρέψη όσο και στις λοιπές καλλιεργητικές πρακτικές (άρδευση, κλάδεμα κ.λπ.) αλλά και το σωστό χρόνο εφαρμογής αυτών για τη βέλτιστη παραγωγή.

Η ακτινιδιά κατάγεται από την Ν.Δ. Κίνα. Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1904, μεταφέρθηκε στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας όπου μερικές δεκαετίες αργότερα επιδέχτηκε βελτίωση (δημιουργία ποικιλίας Hayward) και ξεκίνησε η εμπορική καλλιέργεια στη Χώρα. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυτό το οποίο κατάγεται από τη βόρεια Τροπική ζώνη. Μπορούμε εύκολα να αντλήσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές ανάγκες του φυτού μελετώντας αποκλειστικά τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής όπου κατάγεται.

Η ακτινιδιά έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο Ν, κάλιο Κ αλλά και ασβέστιο Ca. Η επάρκεια των παραπάνω μακροστοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη των φυτών καθώς και η υψηλή ετήσια παραγωγή (>4 τόνους/στρ) καρπών υψηλής ποιότητας και μετασυλλεκτικής ικανότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όντας μια καλλιέργεια που κατάγεται από τους τροπικούς αγαπά τα ελαφρώς όξινα εδάφη με εύρος pH 5,5 - 7. Επιπλέον προτιμά τα γόνιμα, μέσης - ελαφριάς σύστασης (αναλογία αργίλου - άμμου) και καλά στραγγιζόμενα εδάφη με υψηλή οργανική ουσία.

Η επιτυχής διαχείριση ενός ακτινιδεώνα εξαρτάται από την κατανόηση των φάσεων ανάπτυξης της ακτινιδιάς (βλαστών, ρίζας και καρπού), έτσι ώστε τα λιπάσματα και οι αναγκαίες γεωργικές πρακτικές να μπορούν να εφαρμοστούν στον ιδανικό χρόνο για την καλλιέργεια.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται κατακόρυφα η αξιοποίηση των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που έχουν ανάγκη τα φυτά καθώς επιτυγχάνεται συγχρονισμός της προσθήκης αυτών βάση των αναγκών που έχουν τη δεδομένη στιγμή κατά τη διάρκεια του ετήσιου φαινολογικού κύκλου.

Η Agrohellas απαρτίζεται από έμπειρους και καταρτισμένους γεωπόνους οι οποίοι μπορούν να καθοδηγήσουν τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς για την παραγωγή σταθερά υψηλής ποιότητας παραγόμενων καρπών. Η ομάδα μας μπορεί να σταθεί δίπλα τους παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις σωστές συμβουλές ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας έτσι στο ακέραιο την παραγωγή ποιοτικών καρπών υψηλής μετασυλλεκτικής ικανότητας.

Η Agrohellas διαθέτει επίσης το δικό της φυτώριο παραγωγής και διακίνησης άριστης ποιότητας πιστοποιημένων γυμνόριζων φυτών ακτινιδιάς Hayward C8 στα Γιαννιτσά, Πέλλας.

Η ομάδα της Agrohellas:          

Παντζαρτζής Χρήστος, Βαϊρλής Φώτης

 www.agrohellas.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές