BACK TO
TOP
Farming

Επεκτάθηκε η έγκριση της γλυφοσάτης εντός ΕΕ έως 15 Δεκεμβρίου 2023

Η Κομισιόν δημοσίευσε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τον κανονισμό (ΕΕ 2022/2364) με τον οποίο παρατείνεται για ένα έτος, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023, η έγκριση της γλυφοσάτης ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. O κανονισμός φέρει την υπογραφή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

glyphosate

1016
0

H εξέλιξη αυτή έρχεται νομοτελειακά σε συνέχεια δύο ανεπιτυχών ψηφοφοριών (14 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση για επέκταση της έγκρισής της να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών.

Για να αποφασίσει αν θα πρέπει να μην επεκτείνει την έγκρισή της η Κομισιόν, θα χρειαζόταν να έχει στα χέρια της τη σχετική έκθεση που επεξεργάζεται η EFSA για την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης, η οποία όμως δεν θα είναι τελικά διαθέσιμη πριν τα μέσα του καλοκαιριού του 2023.

Τελικά η Κομισιόν έκανε αυτό που αναμενόταν, με το Σώμα των Επιτρόπων να δίνει το πράσινο φως στην επέκταση της έγκρισής της έως και τις 15 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους, όταν και θα είναι διαθέσιμη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ώστε να μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα για την επικινδυνότητά της.

Ο σχετικός κανονισμός με την επέκταση της έγκρισης διαθέσιμος εδώ

Ιστορικό

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 υποβλήθηκε αίτηση ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate. Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/724 της Επιτροπής, η Γαλλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία ορίστηκαν να ενεργούν από κοινού ως κράτη μέλη εισηγητές για την ανανέωση της διαδικασίας έγκρισης της γλυφοσάτης.

Τα τέσσερα κράτη μέλη συγκρότησαν την ομάδα αξιολόγησης για την ανανέωση της διαδικασίας έγκρισης της γλυφοσάτης. Στις 18 Αυγούστου 2020, η εν λόγω ομάδα επιβεβαίωσε το παραδεκτό της αίτησης ανανέωσης. Στις 15 Ιουνίου 2021 υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το αρχικό σχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της ανανέωσης.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το αρχικό σχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για την ανανέωση της γλυφοσάτης, η EFSA έλαβε πολύ μεγάλο αριθμό σχολίων.

Επιπλέον, στις 14 Μαρτίου 2022, η EFSA ζήτησε από τον αιτούντα σημαντικό αριθμό πρόσθετων πληροφοριών, οι οποίες υποβλήθηκαν εγκαίρως. Επιπλέον, η ομάδα των χωρών και η EFSA προσδιόρισαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν από τους εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις 10 Μαΐου 2022, η EFSA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η έκδοση των συμπερασμάτων σχετικά με την επανεξέταση της αξιολόγησης κινδύνου της γλυφοσάτης από την Αρχή θα καθυστερήσει και ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία έκδοσης δεν θα είναι πριν από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι καμία απόφαση σχετικά με την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης δεν μπορεί να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση της δραστικής ουσίας glyphosate καθυστέρησε για λόγους που δεν οφείλονται στον αιτούντα, είναι αναγκαίο να παραταθεί η περίοδος έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση ανανέωσης της έγκρισής της.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει κανονισμό για τη μη ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης επειδή δεν πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης, η Επιτροπή θα πρέπει να ορίσει ως ημερομηνία λήξης την ημερομηνία που προηγείται του παρόντος κανονισμού ή, εάν είναι μεταγενέστερη, την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού για τη μη ανανέωση της έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας. Σε περίπτωση που η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει κανονισμό που προβλέπει την ανανέωση της γλυφοσάτης, η Επιτροπή, ανάλογα με τις περιστάσεις, προσπαθεί να ορίσει την συντομότερη δυνατή ημερομηνία εφαρμογής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές