BACK TO
TOP
Farming

Όλο και πιο σημαντική η αποτελεσματική και επαληθεύσιμη καταπολέμηση των τρωκτικών

Η καταπολέµηση των τρωκτικών αποτελεί ολοένα σηµαντικότερη πρόκληση για πολλούς υπεύθυνους καταπολέµησης παρασίτων στο πλαίσιο της πίεσης που ασκούν αντικρουόµενα ζητήµατα, όπως η διασφάλιση ποιότητας, η ασφάλεια των τροφίµων και των ζώων που δεν αποτελούν στόχο και η αντίσταση που οφείλεται στη συµπεριφορά και τη φυσιολογία των τρωκτικών.

01eec10693d9896b4d757174d0f20dd9_S_2

700
0

Οι αυξανόµενες προκλήσεις

Σύγχρονες απαιτήσεις όσον αφορά την καταπολέµηση

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ανέκαθεν κατανάλωναν και µόλυναν τρόφιµα, µετέδιδαν ασθένειες και προκαλούσαν φθορές σε κτήρια και εξοπλισµό. Οι επιδροµές των τρωκτικών καταπολεµούνταν συνήθως όταν έφθαναν σε προβληµατικά επίπεδα. Σήµερα, όµως, τα πρότυπα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν όλο και πιο σηµαντική την αποτελεσµατική και επαληθεύσιµη καταπολέµηση των τρωκτικών όλο το χρόνο. Μάλιστα, όσον αφορά τη βιοµηχανία τροφίµων, οι εγκαταστάσεις ενδέχεται να απορριφθούν κατά τις επιθεωρήσεις εάν βρεθεί έστω κι ένα νεκρό ποντίκι. Η ανάγκη για προφύλαξη ώστε να µην µολύνουµε τα τρόφιµα µε τρωκτικοκτόνα, αλλά και για προστασία των ζώων που δεν αποτελούν στόχο περιορίζει ολοένα περισσότερο τον τρόπο και τα µέρη όπου µπορούν να χρησιµοποιούνται τρωκτικοκτόνα. Ως αποτέλεσµα, η τοποθέτηση δολωµάτων πρέπει να γίνεται µε µεγαλύτερη προσοχή, καθώς τα τρωκτικοκτόνα πρέπει να χρησιµοποιούνται σε µικρότερες ποσότητες και σε όλο και πιο ασφαλή δοχεία δολωµάτων (π.χ. σταθµοί δόλωσης).

Κατανοώντας τη συµπεριφορά των αρουραίων

Οι σηµαντικότερες πτυχές της συµπεριφοράς των αρουραίων που πρέπει να λαµβάνονται υπ’ όψιν κατά το σχεδιασµό και τη διαχείριση των αποδοτικότερων προγραµµάτων καταπολέµησης είναι:

Η νυχτερινή λήψη τροφής

Οι αρουραίοι τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά τη νύχτα, εκτός εάν αντιµετωπίζουν µεγάλο πρόβληµα συνωστισµού ή ενοχληθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της ηµέρας κρύβονται σε οικογενειακές φωλιές. Αυτό σηµαίνει ότι ο άνθρωπος βλέπει µόνο ελάχιστο µέρος του πληθυσµού, µε αποτέλεσµα να υποτιµάται εύκολα το µέγεθος των επιδροµών, καθώς και η ποσότητα τρωκτικοκτόνου και ο αριθµός των δολωµάτων που απαιτούνται για την πλήρη καταπολέµηση.

Η νεοφοβία

Ως στρατηγική επιβίωσης, οι αρουραίοι αντιµετωπίζουν µε µεγάλη επιφυλακτικότητα άγνωστα αντικείµενα, κάθε ανθρώπινη και ζωική δραστηριότητα, καθώς και τη διαµονή σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό σηµαίνει ότι είναι πολύ προσεκτικοί µπροστά σε νέα δοχεία δολωµάτων και τρόφιµα, αποφεύγοντάς τα στην αρχή και καταναλώνοντας µόνο µικρές ποσότητες µέχρι να σιγουρευτούν ότι είναι ασφαλή.

Το ένστικτο αναζήτησης τροφής

Με την έµφυτη επιφυλακτικότητά τους, οι αρουραίοι φαίνεται να προτιµούν τρόφιµα που αποτελούνται από διάφορες όψεις, υφές, γεύσεις και οσµές. Η οξυµένη αίσθηση της όσφρησής τους µπορεί να τους κάνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε τρόφιµα µε δυνατές οσµές. Αυτό µπορεί να περιορίσει την ελκυστικότητα και την κατανάλωση δολωµάτων µε οµοιόµορφη σύνθεση, ειδικά εάν έχουν µία και µόνο δυνατή οσµή και αν άλλες πηγές τροφής είναι άµεσα διαθέσιµες.

Τακτικές συνήθειες

Οι αρουραίοι είναι πλάσµατα µε συνήθειες, τα οποία τρέφονται σε δύο ή τρία οικεία σηµεία και χρησιµοποιούν καθιερωµένες, καλά προστατευµένες διαδροµές για να µετακινούνται από τις φωλιές τους (οι οποίες βρίσκονται συνήθως σε ανώµαλο έδαφος) στα σηµεία λήψης τροφής µέσα και γύρω από κτήρια.

Αυτό σηµαίνει ότι αφήνουν πίσω τους εµφανή σηµάδια δραστηριότητας κατά µήκος διαδροµών που εντοπίζονται σχετικά εύκολα και αποτελούν ιδανικά σηµεία τοποθέτησης δολωµάτων.

Κατανοώντας τη συµπεριφορά των ποντικιών

Τα ποντίκια µοιάζουν µε τους αρουραίους σε πολλά στοιχεία της καθηµερινής, εποχιακής και ετήσιας συµπεριφοράς τους:

  • ζουν σε οικογενειακές οµάδες,
  • τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά τη νύχτα και προσπαθούν συνέχεια να είναι καλυµµένα και κρυµµένα.

Ωστόσο, ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους και είναι εµφανώς πιο περίεργα από τους αρουραίους, αφού εξετάζουν στην ουσία νέα αντικείµενα, αντί να τα αποφεύγουν.

Παρόλο που αυτό µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο µόλυνσης αποθηκευµένων προϊόντων µε τρωκτικοκτόνα, µας επιτρέπει να χρησιµοποιήσουµε πολύ καλύτερα ασφαλή δοχεία δολωµάτων, τα οποία σπάνια προκαλούν νεοφοβική αντίδραση.

Επιπλέον, τα ποντίκια τρέφονται ακανόνιστα και σποραδικά, αφού µετακινούνται γρήγορα ανάµεσα σε 20 ή περισσότερα διαφορετικά σηµεία λήψης τροφής κάθε νύχτα και σε κάθε σηµείο καταναλώνουν µικρές µόνο ποσότητες φαγητού.

Αυτή η µέθοδος είναι εξίσου αποτελεσµατική µε τη νεοφοβία των αρουραίων ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα καταναλώσουν µεγάλες ποσότητες από οποιαδήποτε τροφή προτού τη θεωρήσουν ασφαλή.

Η επιτυχία της καταπολέµησης των ποντικιών µε τρωκτικοκτόνα εξαρτάται περισσότερο από το εάν το δόλωµα θα καταφέρει να κάνει το ζώο να συνεχίσει να τρέφεται παρά από το εάν το ποντίκι θα ξεπεράσει οποιαδήποτε αρχική επιφυλακτικότητα.

Professional & Specialty Solutions BASF HELLAS

www.pestcontrol.basf.gr

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες εδώ


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές