BACK TO
TOP
Farming

Δοκιμάζει νέες υβριδικές ποικιλίες σίτου στις ΗΠΑ το 2023 η Syngenta

Στο λανσάρισμα νέων ποικιλιών σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναπτύχθηκαν μέσω πολύπλοκων τεχνικών διασταύρωσης για δοκιμές σε 5 με 7 χιλιάδες στρέμματα, θα προχωρήσει η Syngenta το επόμενο έτος, σκοπεύοντας να ξεπεράσει χρονικά και ποιοτικά άλλες εταιρείες που προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν σιτάρι υψηλότερης απόδοσης.

BONB4R6YNVOXPEDFTCPV6YCH7E

322
0

Το υβριδικό σιτάρι, το οποίο συνδυάζει χαρακτηριστικά από δύο παλαιότερες ποικιλίες, μπαίνει στην αγορά μετά από έντονες καιρικές συνθήκες που περιόρισαν τη συγκομιδή σιτηρών και ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις αποστολές σε πεινασμένους εισαγωγείς, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ αυτή την άνοιξη.

Η Syngenta, η οποία άρχισε να εργάζεται με υβριδικές ποικιλίες σίτου το 2010, ανέφερε στο Reuters ότι σημαντικές ποσότητεςς σπόρου θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2023 ώστε οι αγρότες στις ΗΠΑ να φυτέψουν από 5.000 έως 7.000 στρέμματα.

Αν και αυτές οι εκτάσεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κλάσμα των φυτεύσεων της χώρας, η κίνηση αυτή αποτελεί το πιο φιλόδοξο λανσάρισμα υβριδικού σίτου της εταιρείας στην ιστορία της. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το καταλύτη για την ανάπτυξη περισσότερων σπόρων από το 2024 και μετά, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή καθιστούν τα αποθέματα τροφίμων στον κόσμο όλο και πιο ευάλωτα σε ασύμμετρες προκλήσεις.

Καλλιεργητές καλαμποκιού και κριθαριού έχουν από καιρό ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα των υβριδικών σπόρων, ωστόσο στο σιτάρι τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω δυσκολιών στη διαδικασία ανάπτυξης, η οποία είναι και πιο κοστοβόρα.

Σε εξέλιξη το R&D, αισιοδοξία για το μέλλον

Τα οφέλη της νέας καλλιέργειας δεν είναι ακόμα εγγυημένα και οι δοκιμές συνεχίζονται. Εκπρόσωποι από τρεις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής σπόρων που παράγουν υβριδικό σιτάρι φέτος στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Syngenta είπαν στο Reuters ότι δεν ήταν βέβαιοι πως αυτή τη στιγμή οι νέες ποικιλίες θα προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα που θα «αλλάξουν το παιχνίδι». Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την συνέχεια, σημειώνοντας πως χρειάζονται πολλές δοκιμές και χρόνος για να τελειοποιηθεί ο σπόρος.

Εκπρόσωπος της Syngenta από τη Γαλλία είπε επίσης στο Reuters ότι η εταιρεία ανέβαλε την κυκλοφορία ενός παρόμοιου τύπου σίτου που δοκιμάστηκε στη Γαλλία μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχα, το κινέζικο τμήμα της Syngenta λέει ότι το αμερικανικό σιτάρι της, που πωλείται με την επωνυμία AgriPro, θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις έως και 12% έως 15% με ταυτόχρονη σταθεροποίηση των υψηλότερων αποδόσεων.

Το σιτάρι «είναι η μόνη σημαντική καλλιέργεια τροφίμων που δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από σημαντική τεχνολογία. Τα υβρίδια θα το αλλάξουν αυτό», δήλωσε ο Jon Rich, επικεφαλής των επιχειρήσεων δημητριακών της Syngenta Seeds στη Βόρεια Αμερική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές