BACK TO
TOP
Farming

Τριετής αµειψισπορά προς αποφυγή σήψεων σε πατατοφυτείες

Το βακτήριο καραντίνας Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus υποδεικνύουν οι γεωπόνοι ως υπεύθυνο για την εκδήλωση της δακτυλιωτής σήψης στην πατάτα, που µπορεί να προκαλέσει έως και 50% ζηµιά στην παραγωγή.

Harvest-Potatoes

448
0

Το βακτήριο δεν είναι εκλεκτικό στην πατάτα, καθώς προσβάλλει ποικιλία άλλων ειδών όπως ντοµάτες, ζαχαρότευλα και µελιτζάνες. Τα συµπτώµατα γίνονται αντιληπτά κατά την πλήρη ανάπτυξη των φυτών. Αρχικά παρατηρείται κιτρίνισµα των φυλλιδίων των κατώτερων φύλλων και ακολουθεί περιφερειακή ξήρανσή τους, µάρανση σύνθετων φύλλων και σταδιακή επέκταση της µάρανσης προς τα φύλλα της κορυφής του βλαστού, ο οποίος τελικά ξηραίνεται.

Η δακτυλιωτή σήψη είναι άοσµη σε αντίθεση µε άλλες µορφές σήψεις του κόνδυλου της πατάτας. Ο κύριος τρόπος αντιµετώπισης της δακτυλιωτής σήψης είναι η χρήση υγειών κονδύλων απαλλαγµένων από την ασθένεια, καθώς και επιµεληµένο πλύσιµο όλων των εργαλείων των µηχανηµάτων και χώρων αποθήκευσης. Οι γεωπόνοι προτείνουν επίσης τη διενέργεια τριετούς αµειψισποράς, χωρίς συµµετοχή άλλων σολανωδών και ζαχαρότευτλων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές