BACK TO
TOP
Farming

Πειραματικό σταθμό στήνει στην Κρήτη η Rijk Zwaan για θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Στην ανάπτυξη ενός νέου Πειραµατικού Σταθµού στην Κρήτη, για την έρευνα και την αξιολόγηση µιας σειράς θερµοκηπιακών καλλιεργειών µε βαρύνουσα οικονοµική σηµασία για τον εγχώριο οπωροκηπευτικό τοµέα, προχώρησε η Rijk Zwaan Hellas, ενώ δροµολογεί σηµαντική επένδυση και στην Ηλεία, µε έµφαση στα φυλλώδη λαχανικά. Όσον αφορά την πειραµατική υποδοµή της Κρήτης, η οποία εκτείνεται σε 15 στρέµµατα σε ακίνητο στο 2ο χιλιόµετρο Ιεράπετρας – Φράγµατος Μπραµιανών, η ελληνική θυγατρική του οµώνυµου ολλανδικού οµίλου, έχει κατασκευάσει τρία νέα θερµοκήπια για τα πειράµατά της.

46_A

Λεωνίδας Λιάμης

450
0

Σε αυτά, καλλιεργούνται υβρίδια σε µακρύ και κοντό αγγούρι, πιπεριά, µελιτζάνα, τοµάτα, πεπόνι (σ. σ. σε κάθετη καλλιέργεια), καρπούζι και υποκείµενα Curcubitaceae και Solanaceae µε δυνατότητα µεγαλύτερου αποδεικτικού, ενώ λειτουργεί και ειδικό τµήµα µελέτης κι αξιολόγησης των νέων προτάσεων για τις συγκεκριµένες καλλιέργειες.

«Με τον νέο Πειραµατικό Σταθµό η Rijk Zwaan Hellas, αναβαθµίζει τις δυνατότητές της και ενισχύει τους στόχους της που περιλαµβάνουν την έρευνα και αξιολόγηση των θερµοκηπιακών καλλιεργειών της τοµάτας, του αγγουριού, της πιπεριάς, της µελιτζάνας, του πεπονιού και του καρπουζιού και την ενηµέρωση µε στατιστικά στοιχεία και συγκριτικά αποτελέσµατα. Ταυτόχρονα, θα αναδεικνύονται νέα υβρίδια για την ελληνική αγορά µε διαρκή επένδυση στην έρευνα και θα υπάρχει και ενηµέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά µε τις συγκεκριµένες καλλιέργειες», αναφέρει στην Agrenda ο Παύλος Παυλίδης, Chain Manager και Crop Specialist της Rijk Zwaan Hellas. Ο ίδιος προσθέτει ότι όλα τα πειραµατικά και η αξιολόγηση, πριν προκριθεί µια ποικιλία στις προτεινόµενες να γίνει εµπορική, διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Rijk Zwaan Hellas και όχι σε χωράφια συνεργαζόµενων παραγωγών.

Η υποδοµή της Ιεράπετρας διαθέτει, επίσης, και µια µεγάλη αίθουσα παρουσιάσεων, στην οποία γίνονται σεµινάρια τεχνικής υποστήριξης και προβολής των αποτελεσµάτων της παραγωγής των πειραµατικών ανά καλλιέργεια, ενώ λειτουργεί και Show Room µε προϊόντα για άµεση γευσιγνωσία.

«Υπάρχει δυνατότητα επισκέψεων από παραγωγούς και από οµάδες παραγωγών, γεωπόνους, εταιρείες εµπορίας κηπευτικών, εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών, οι οποίες µπορούν να δουν από κοντά τα υβρίδια σε πραγµατικές συνθήκες καλλιέργειας και να ενηµερωθούν για τις τάσεις της αγοράς», εξηγεί ο κ. Παυλίδης και προσθέτει ότι ήδη τον χώρο έχουν επισκεφτεί ενδιαφερόµενοι από Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια και εταιρείες εισαγωγών από την Αγγλία και την Πολωνία.

Στα «σκαριά» νέα επένδυση στην Ηλεία για φυλλώδη

Ταυτόχρονα, η Rijk Zwaan Hellas βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης γηπέδου περίπου 50 στρεµµάτων στην Αµαλιάδα του νοµού Ηλείας. «Σχεδιάζουµε έναν ανάλογο Πειραµατικό Σταθµό, αυτή τη φορά για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως µαρούλι, σπανάκι, λάχανο, µπρόκολο και κουνουπίδι, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουµε και µια υποδοµή για πειραµατικά σε καρπούζια και σε πεπόνια εδάφους», αποκαλύπτει ο κ. Παυλίδης, διευκρινίζοντας πως «είναι ένα project που θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, µέσα στην επόµενη διετία».

Οι επενδύσεις στην Κρήτη και (η επικείµενη) στην Ηλεία, υποδηλώνουν εµπράκτως από τον ολλανδικό πολυεθνικό όµιλο πως η ελληνική αγορά είναι στρατηγικής σηµασίας, στην οποία δίνει, µε τον τρόπο αυτό ψήφο εµπιστοσύνης. Η σχέση εµπιστοσύνης µε τους Έλληνες παραγωγούς, όµως, φαίνεται πως είναι αµφίδροµη, καθώς η πορεία της Rijk Zwaan Hellas, από το 2016 και εντεύθεν, όταν και «στήθηκε», δείχνει διαρκώς ανοδική, µε τον κύκλο εργασιών της να έχει διπλασιαστεί και να πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές