Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στροφή στα όσπρια για τις σπορές με τις εκτάσεις πάνω 50% και αγωνίες ανομβρίας

Επιλογή προτεραιότητας αποτέλεσε για πολλούς παραγωγούς φέτος η καλλιέργεια των οσπρίων. Ρεβίθια, φασόλια και φακές, έχουν αυξήσει τα στρέµµατά τους σηµαντικά σε σχέση µε πέρυσι, όµως όσο διατηρείται η ανοµβρία, σε πολλές περιοχές της χώρας, δυσκολεύει η κατάσταση κι ο προβληµατισµός για την τύχη των καλλιεργειών αυξάνει κατακόρυφα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη στροφή που καταγράφεται προς τα όσπρια, διαδραµατίζει η Θεσσαλία, όπου επίσης η παρατεταµένη ξηρασία έχει αρχίσει να δηµιουργεί προβλήµατα και εάν δεν βρέξει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, η καταστροφή θα είναι µεγάλη.

«Υπήρξε έντονη κινητικότητα γύρω από τα όσπρια. Πρώτη επιλογή για τους παραγωγούς αποτέλεσε το ρεβίθι µε την αύξηση των εκτάσεων να φτάνει, ίσως, και το 50% και ακολουθεί το φασόλι, µε µια άνοδο 30%-35%, ενώ στη φακή τα στρέµµατα είναι οριακά παραπάνω από πέρυσι», εκτιµά ο παραγωγός Θέµης Κυρίτσης από την Αµπελιά των Φαρσάλων, µια περιοχή όπου παραδοσιακά καλλιεργούνται ποιοτικά όσπρια.

Ο ίδιος απέδωσε τη στροφή των παραγωγών προς τα όσπρια αφενός στις τιµές που έπιασαν πέρυσι τα συγκεκριµένα προϊόντα και αφετέρου στην απόφαση της Ε.Ε. να επιτρέψει για φέτος να καλλιεργηθούν οι εκτάσεις που είχαν, αρχικώς, δηλωθεί για αγρανάπαυση. Και επειδή τα χωράφια αυτά ήταν κυρίως ξερικά, τα όσπρια «κούµπωσαν» ιδανικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 961 της Agrenda

 

Την άνοδο στις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν µε όσπρια επιβεβαιώνει και ο γεωπόνος Βάιος Στεργίου από τη Λάρισα. Ειδικά για το ρεβίθι, στο οποίο βλέπει αύξηση στρεµµάτων κατά περίπου 20%, σηµειώνει πως οι παραγωγοί επέλεξαν µεσόκαρπες ποικιλίες όπως το «Θηβών» και λιγότερο το «Αµοργός», ενώ οι περισσότεροι απέφυγαν το τύπου «Makarena», διότι θέλει πολλούς ψεκασµούς. Ως προς τις φακές ο έµπειρος γεωπόνος µας είπε ότι µπήκαν περίπου 10%-15% παραπάνω στρέµµατα από πέρυσι, ενώ τα φασόλια είναι στα ίδια επίπεδα.

Παρόµοια εικόνα µας µετέφερε και ο παραγωγός Χρήστος Σούρλας, από το Καλό Νερό Λάρισας, σηµειώνοντας πως ως προς τα ρεβίθια στην περιοχή του υπολογίζεται πως σπάρθηκαν γύρω στα 3.500 στρέµµατα, περίπου 1.000 στρέµµατα περισσότερα από πέρυσι, ενώ στις φακές οι εκτάσεις παρέµειναν κοντά στα 4.000 στρέµµατα.

«Η σπορά έγινε σωστά και στο ρεβίθι και στη φακή και οι καλλιέργειες φύτρωσαν καλά, αλλά η ξηρασία που έχουµε εδώ και ένα µήνα έχει αρχίσει και προξενεί προβλήµατα. Αν συνεχιστεί η ανοµβρία για µια – δυο εβδοµάδες ακόµη, η ζηµιά θα είναι µεγάλη, τόσο στο ρεβίθι, όσο και στη φακή, που θέλουν αυτή την εποχή νερό γιατί βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο ανάπτυξης», αναφέρει προβληµατισµένος ο κ. Σούρλας.

Στην περιοχή των Φαρσάλων, κατά τον κ. Κυρίτση, το ρεβίθι είναι σε καλό στάδιο, η φακή αντιµετώπισε κάποιες προσβολές αλλά έγιναν οι σχετικές φυτοπροστατευτικές επεµβάσεις, ενώ το φασόλι τώρα άρχισε να φυτρώνει. «Έχει να βρέξει καιρό κι αυτό δεν βοηθά τις καλλιέργειες. Θέλαµε αυτή την περίοδο ένα νερό, γιατί όλα έχουν πρωιµίσει λόγω του ήπιου χειµώνα. Το περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν, αν δεν γίνει κάτι στις επόµενες 15-20 ηµέρες, τότε θα έχουµε µεγάλο πρόβληµα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Περισσότερες φακές, κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση µε πέρυσι, έχουν µπει φέτος και στα Γρεβενά, όπως αναφέρει ο παραγωγός Θεόδωρος ∆εληζήσης από το χωριό Έξαρχος. «Έως τώρα έχει πάει καλά, όµως η συνεχιζόµενη ανοµβρία απειλεί να σταµατήσει την ανάπτυξη της φακής η οποία έχει ανάγκη από ένα νερό τώρα», µας είπε ο συνοµιλητής µας ο οποίος καλλιεργεί περί τα 150 στρέµµατα φακής.

∆έσµιοι της έλλειψης βροχοπτώσεων οι παραγωγοί και σε Κοζάνη και Φλώρινα

Ικανοποιητική µέχρι στιγµής εικόνα έχουν οι φακές και στον Τετράλοφο της Κοζάνης, αλλά και εδώ η ξηρασία χτυπάει καµπάνες κινδύνου. «Έχει περίπου ένα µήνα να βρέξει. Τα γερά χωράφια για λίγο ακόµη αντέχουν, αλλά τα αδύνατα δείχνουν να ζορίζονται», σηµειώνει ο Μίλτος Χατζηµουρατίδης, παραγωγός από την περιοχή.

∆έσµιοι της έλλειψης βροχών και οι φασολοπαραγωγοί στις Πρέσπες της Φλώρινας, όπου τα χώµατα είναι στεγνά. «Η σπορά παραδοσιακά πραγµατοποιείται αρχές Μαΐου, αλλά αν δεν βρέξει δεν θα πάρει την απόφαση κανείς παραγωγός να φυτέψει», εξηγεί ο Μιχάλης Ναλµπάντης, πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισµού καλλιεργητών φασολιού «Πελεκάνος».

Ο ίδιος προσθέτει πως υπάρχει προβληµατισµός και για το καλοκαίρι, δεδοµένου ότι η Μικρή Πρέσπα, από την οποία γίνεται η άρδευση του κάµπου, σε σχέση µε τη Μεγάλη Πρέσπα, έχουν υψοµετρική διαφορά 12 µέτρα. «Πώς θα ποτίσουµε το καλοκαίρι. Κάτι πρέπει να γίνει. Ήδη οι νέοι εγκαταλείπουν και φεύγουν στις µεγάλες πόλεις», αναφέρει ο Μιχάλης Ναλμπάντης.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...