BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Η μετανάστευση και η αγροτική ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Βασικό θέμα της διάσκεψης αποτέλεσε η μετανάστευση και η αγροτική ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Η μετανάστευση και η αγροτική ανάπτυξη στη Μεσόγειο

1
0

Η ισχυρή πίεση που δέχονται οι χώρες με σημαντικές μεταναστευτικές ροές, στις οποίες μάλιστα παρατηρείται ισχυρή συγκέντρωση και στις αγροτικές περιοχές, βρέθηκε στο επίκεντρο της 11η Διάσκεψης των Υπουργών Γεωργίας των Κρατών-Μελών του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM)*, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

Στην εν λόγω Διάσκεψη, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Βασικό θέμα της Διάσκεψης η μετανάστευση και η αγροτική ανάπτυξη στη Μεσόγειο, όπου παρουσιάστηκε η Στρατηγική Agenda 2025 του CIHEAM, η οποία περιλαμβάνει 4 πυλώνες για:

-  την προστασία του περιβάλλοντος με περιορισμό της σπατάλης φυσικών πόρων και τροφίμων,

- την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή,

- την ανάπτυξη της υπαίθρου και την απασχόληση των νέων και

- τη διαχείριση των κρίσεων στον τομέα της γεωργίας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι η μετανάστευση επηρεάζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων που οδηγούν στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών μακριά από τον τόπο τους. Στις χώρες με σημαντικές μεταναστευτικές ροές παρατηρείται ισχυρή συγκέντρωση και στις αγροτικές περιοχές.

Η άφιξη των οικονομικών μεταναστών στη νότια Ευρώπη, στις αρχές της δεκαετίας του '90, υποστήριξε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, βοηθώντας μεγάλο μέρος των αγροτών να αναδιαρθρώσουν, διατηρήσουν, ή και να μεγαλώσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.

Ο κ. Κασίμης τόνισε την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής και την προτεραιότητα της αναζήτησης κατάλληλων μέτρων, δράσεων και εργαλείων πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επισήμανε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης και υποστήριξης πολιτικών που θα στηρίζουν τις χώρες προέλευσης των μεταναστών ώστε να περιορίζονται οι πιέσεις των μεταναστευτικών ροών.

Για το προσφυγικό, ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι η μαζική άφιξη προσφύγων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε νέες συνθήκες και νέες προκλήσεις. Η Ελλάδα, λόγω της θέσης της στην Ευρώπη, αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρώτη την ανθρωπιστική αυτή τραγωδία και παρά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα και τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, επιδεικνύει συνεχώς το ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Για την αποφυγή όμως κοινωνικών εντάσεων, είναι αναγκαία η πλήρης και συνεχής εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Agenda 2025, ο κ. Κασίμης τόνισε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου και δημιουργούν τη βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών-Μελών του CIHEAM.  Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων είναι συνδεδεμένη με την υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων και εργαλείων με βάση το τρίπτυχο «Ποικιλότητα - Αειφορία - Παραγωγικότητα», αναπόσπαστο μέρος του οποίου πρέπει να είναι και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου.

Με βάση τα διαμειφθέντα στη συνάντηση υιοθετήθηκε από τα Κράτη-Μέλη, Διακήρυξη με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Κασίμης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του CIHEAM Cosimo Lacirignola, παρουσία του Διευθυντή του Μ.Α.Ι.Χ. Γιώργου Mπαουράκη οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον Οργανισμό και τον ρόλο της χώρας μας σε αυτόν.

 

*To CIHEAM αποτελείται από 13 Κράτη-Μέλη και η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του, φιλοξενεί δε στα Χανιά ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία