BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Ξεκλείδωσε το περίπλοκο γονιδίωμα της βρώμης, η συνεργασία Corteva και PepsiCo

Την ανακάλυψη της αλληλουχίας του πλήρους γονιδιώματος της βρώμης για τη χρήση σε βελτιωτικά προγράμματα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες Corteva Agriscience και PepsiCo.

30009407561_db229798d5_b

Κατσουλιέρη Αγάπη

2
0

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το εγχείρημα ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερις μήνες χάρη σε μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ ακαδημαϊκού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη δημιουργία ποικιλιών βρώμης με βελτιωμένη γεύση, θρεπτικότητα και ανθεκτικότητα σε καταπονήσεις. «Οι καλύτερες δυνατότητες της γεωργικής γονιδιωματικής και της επιστήμης δεδομένων της Corteva συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη σημαντική πρόκληση, αξιοποιώντας την αιχμή της επιστήμης για να σπάσει αυτό το περίπλοκο γονιδίωμα», δήλωσε ο Νιήλ Γκίτερσον, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Corteva Agriscience.

Ειδικότερα, η κατανόηση του πλήρους γονιδιώματος της βρώμης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη βελτιωτικών προγραμμάτων, στοχεύοντας στα αποδοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών και στην ανθεκτικότητα στις ασθένειες και στη μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων που απαιτούνται για την καλλιέργεια της βρώμης. 

«Μέσω της συνεργασίας μας με την Corteva και με άλλους σημαντικούς εταίρους καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε απαντήσεις στο δύσκολο πρόβλημα της αλληλουχίας του γονιδιώματος βρώμης σε λίγους μόνο μήνες, ένα έργο που θα ωφελήσει τη δική μας σειρά προϊόντων «Quaker Oats» αλλά και την ευρύτερη κοινότητα του προϊόντος», δήλωσε ο Ρενέ Λάμερς, Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo. «Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στο κοινό, ελπίζουμε να προωθήσουμε την επιστήμη της βελτίωσης της βρώμης και τελικά να βελτιώσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και τα βιοποριστικά μέσα των αγροτών παγκοσμίως».

Αξίζει να τονιστεί ότι, οι καρποί της βρώμης είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και η ανάπτυξη ποικιλιών με περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και καλύτερη γεύση θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στη διατροφή τους. «Η αλληλουχία που αποκωδικοποιήθηκε ελέγχει έναν ισχυρό συνδυασμό ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αντοχή σε ασθένειες, όπως οι σκωριάσεις, καθώς και καλό δυναμικό απόδοσης σε ένα σύντομο βιολογικό κύκλο. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά μπορούν τώρα να μελετηθούν και να κατανοηθούν και τελικά να βοηθήσουν τους αγρότες να περιορίσουν τις απώλειες στον αγρό», ανέφερε ο Άαρον Μπέτι, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κεντρο Ανάπτυξης Καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσεβαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στη βάση δεδομένων του USDA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία