BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Είκοσι χρόνια δρόμος για ενσωμάτωση έρευνας στην ΚΑΠ

Κατά μέσο όρο, είκοσι χρόνια διαχωρίζουν την έναρξη ενός ερευνητικού έργου και την εφαρμογή του στη γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται οι νέες γνώσεις που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν σε 5, 10 ή 20 χρόνια.

Είκοσι χρόνια δρόμος για ενσωμάτωση έρευνας στην ΚΑΠ

7
0

Αυτό τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για την γεωργία της ΕΕ Φιλ Χόγκαν στην ομιλία την Τρίτη 10 Απριλίου σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Εδιμβούργο, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δίνοντας το περίγραμμα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εστιάζοντας κυρίως στις δράσεις του β’ πυλώνα και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. «Αναζητούμε τους καλύτερους τρόπους να τοποθετήσουμε τη γνώση και την καινοτομία στην καρδιά της ΚΑΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο «το σχέδιο αγροτικής πολιτικής του ΟΟΣΑ είναι πολύ ευθυγραμμισμένο με το έργο που επιτελούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνουν περισσότερα στον χώρο της καινοτομίας, διότι η γεωργία θα κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες κοινωνικές ανησυχίες από ποτέ τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποδοτικότητας των πόρων, την ώρα που οι κάτοικοι της υπαίθρου αναμένουν και αξίζουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τους κατοίκους των αστικών κέντρων», ανέφερε.


Εξετάζοντας το μέλλον, ανέφερε ο κ. Χόγκαν είναι σαφές ότι η ΚΑΠ:

• Θα χρειαστεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες συνεργίες με την πολιτική έρευνας και καινοτομίας σε σχέση με την προώθηση της καινοτομίας.

• Και πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των γεωργικών συμβουλών για τη διασφάλιση της μετάδοσης της γνώσης στους αγρότες - τους ανθρώπους που εργάζονται στην ύπαιθρο.

Να σημειωθεί ότι το μέλλον της γεωργικής έρευνας και καινοτομίας θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στις 2 και 3 Μαΐου 2018 στη διάσκεψη με θέμα «Καινοτομία για το μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών κοινοτήτων» που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) της Κομισιόν.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Φιλ Χόγκαν

Είναι χαρά μου να δω τόσο πολλά οικεία πρόσωπα και να καλωσορίσω μερικά νέα πρόσωπα! Η Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για την αγροτική ανάπτυξη είναι πάντα μια μεγάλη ευκαιρία για να καταγράψουμε πού είμαστε και πού πηγαίνουμε, όταν πρόκειται για έξυπνες και σύγχρονες πολιτικές για τις αγροτικές μας περιοχές.

Στο Μέμφις, πριν από 3 χρόνια, έκανα μια περιγραφή του τι κάνει η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ προς το παρόν. Σήμερα, θα κοιτάξω περισσότερο στο μέλλον.

Επί του παρόντος, ολοκληρώνουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού της γεωργικής και αγροτικής πολιτικής μας, η οποία θα καλύπτει τα έτη 2020 έως 2027.

Πιστεύουμε χωρίς αμφιβολία ότι μια ισχυρή πολιτική αγροτικής ανάπτυξης συμβάλλει στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών μας περιοχών και εξυπηρετεί την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της.

Και πιστεύουμε ότι η καινοτομία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σημαντικής πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης. Πρέπει να βρούμε ευφυέστερους τρόπους για να ενδυναμώσουμε τις αγροτικές κοινότητες, δίνοντάς τους τα εργαλεία όχι μόνο για να βελτιώσουν την ευημερία των οικογενειών και των περιφερειών τους, αλλά και να προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της.

Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συμμετάσχει στενά στις συνεδριάσεις πριν από τη διάσκεψη, οι οποίες συνέβαλαν στην προετοιμασία του εδάφους για τις συζητήσεις μας σήμερα. Η δικτύωση, όπως καταδεικνύεται από τη δράση στο Εδιμβούργο από το ENRD, αποτελεί βασικό εργαλείο που υποστηρίζεται από την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Σκοπός του είναι να εντοπίσει και να ανταλλάξει ορθές πρακτικές στην αγροτική ανάπτυξη και να προωθήσει καινοτόμες προσεγγίσεις

Καταλαβαίνω ότι οι ειδικοί της υπαίθρου παρουσίασαν μια σειρά συναρπαστικών και πρωτοποριακών πρωτοβουλιών και έργων που ήδη γίνονται σε αγροτικές περιοχές - από την προστιθέμενη αξία στην τροφική αλυσίδα τόσο στη Σκωτία όσο και στην Ιταλία, στην ανάπτυξη έξυπνων χωριών στη Γερμανία. Παρέχεται ένας χώρος για ένα ευρύ φάσμα αγροτών - από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις ομάδες τοπικής ανάπτυξης και τις δημόσιες αρχές που εφαρμόζουν άμεσα τις αγροτικές πολιτικές - για να συνδέσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πρακτικές συνθήκες και τις πολιτικές που απαιτούνται για να επιτραπούν τέτοιες νέες προσεγγίσεις. Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τα βασικά μηνύματα που προέκυψαν.

Οι δέκα τάσεις

Οι δέκα μεγάλες τάσεις που προσδιόρισε ο ΟΟΣΑ παρέχουν μια σταθερή βάση για την εργασία μας. Η παγκόσμια εικόνα της αύξησης του πληθυσμού, της παράνομης μετανάστευσης, της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και της πρόκλησης για το κλίμα και το περιβάλλον, τονίζει την ανάγκη καινοτόμων λύσεων. Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και το τελικό κείμενο που συμφωνούμε για τη δήλωση πολιτικής του Εδιμβούργου θα πρέπει να αποδειχθεί πολύτιμο σε αυτό το θέμα. Ευτυχώς, έχουμε πολλά εξαιρετικά παραδείγματα για να αντλήσουμε έμπνευση.

Το σχέδιο αγροτικής πολιτικής του ΟΟΣΑ είναι πολύ ευθυγραμμισμένο με το έργο που επιτελούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνουν περισσότερα στον χώρο της καινοτομίας, διότι η γεωργία θα κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες κοινωνικές ανησυχίες από ποτέ πριν τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποδοτικότητας των πόρων, ενώ οι κάτοικοι της υπαίθρου αναμένουν και αξίζουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τους κατοίκους των αστικών κέντρων.

Εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής, παρέχοντας τη βάση για πιο υγιεινή διατροφή, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κλιματικής βιωσιμότητας ή την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών: κανένα από αυτά δεν μπορεί να συμβεί χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Οι διεθνείς δεσμεύσεις όπως οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη και η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς σημαντική γεωργική και αγροτική έρευνα και ανάπτυξη.

Κατά μέσο όρο, είκοσι χρόνια διαχωρίζουν την έναρξη ενός ερευνητικού έργου και την εφαρμογή του στη γεωργία. Επομένως, πρέπει να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε σήμερα τις νέες γνώσεις που θα χρειαστούμε σε 5, 10 ή 20 χρόνια.

Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις ήδη διαθέσιμες γνώσεις. Οι αγροτικές και αγροτικές κοινότητες πρέπει να συνδεθούν καλύτερα και να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νέες μορφές συνεργασίας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντοχή τους και την ποιότητα ζωής τους.

Η ΚΑΠ υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αγροτικής τεχνολογίας στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ: παροχή στοχοθετημένων επενδύσεων, μεταφορά γνώσεων, παροχή συμβουλών και σχέδια συνεργασίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών.

Εν τω μεταξύ, η ισχυρή δέσμευσή μας να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον καταγράφεται στη Διακήρυξη του Cork με τίτλο «Μια καλύτερη ζωή στις αγροτικές περιοχές».

Η δήλωση αυτή υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν περισσότεροι από 340 ενδιαφερόμενοι της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού που είναι σήμερα εδώ, συναντήθηκαν στο Κορκ της Ιρλανδίας και ανέπτυξαν ένα κοινό όραμα για το μέλλον των αγροτικών περιοχών και την ανάπτυξή τους. Αυτή η περιεκτική διαδικασία σύνταξης απέδωσε ένα έγγραφο το οποίο πιστεύω ότι συνάδει με το σχέδιο αγροτικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, ιδίως όσον αφορά την έμφαση στην καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων στις μελλοντικές πολιτικές. Χαίρομαι που βλέπω τον Heino von Meyer, ο οποίος θα μπορούσε να ονομαστεί η μαία της δήλωσης του Cork, μαζί μας εδώ, συμβάλλοντας επίσης σε αυτό το γεγονός.

Η καινοτομία χαρακτηρίζεται επίσης έντονα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας», η οποία είναι το θεμέλιο της πολιτικής για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ο γεωργικός τομέας και οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Εξετάζοντας το μέλλον, είναι σαφές ότι η ΚΑΠ:

• Θα χρειαστεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες συνεργίες με την πολιτική έρευνας και καινοτομίας σε σχέση με την προώθηση της καινοτομίας.

• Και πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των γεωργικών συμβουλών για τη διασφάλιση της μετάδοσης της γνώσης στους αγρότες - τους ανθρώπους που εργάζονται στο έδαφος.

Αναζητούμε τους καλύτερους τρόπους να τοποθετήσουμε τη γνώση και την καινοτομία στην καρδιά της ΚΑΠ, βασιζόμενη στις επιτυχίες και τα εμπόδια που εντοπίστηκαν. Οι συνέργειες που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ της ΚΑΠ και του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» αποτελούν μια στέρεη βάση για την οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.

Διαβάστε εδώ την ομιλία Χόγκαν (στα αγγλικά)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία