BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Λύσεις φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια της ντομάτας από τη Bayer

Η τομάτα, αποτελεί ως γνωστόν, μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες λαχανικών της χώρας μας. Συνάμα όμως, είναι και μία από τις πιο απαιτητικές όσον αφορά τις ανάγκες σε φυτοπροστασία, τόσο από μυκητολογικές όσο και από εντομολογικές προσβολές.

BAYER_TOMATOESf

431
0

Οι παραγωγοί, πέρα από την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων φυτοπροστασίας καλούνται να ικανοποιήσουν και πλήθος σύγχρονων αναγκών τόσο των καταναλωτών όσο και της βιομηχανίας. Σε αυτές τις προκλήσεις, η Bayer στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των παραγωγών προσφέροντάς τους καινοτόμα προϊόντα και λύσεις φυτοπροστασίας πλήρως προσαρμοσμένες στις αρχές της βιώσιμης γεωργίας, της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών και σύγχρονων συστημάτων παραγωγής.

…και Βγες στην Αγορά

Το FLiPPER®  είναι ένα καινοτόμο σκεύασμα της σειράς Bayer Biologicals με εντομοκτόνο αλλά και ακαρεοκτόνο δράση για την τομάτα. Είναι ένα προϊόν βασισμένο σε βιολογικό παράγοντα. Στη βιομηχανική διαδικασία φυσικής εκχύλισης που ακολουθείται για την παραγωγή του προϊόντος, δεν χρησιμοποιούνται χημικά και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.

 Η βελτιστοποιημένη φόρμουλα του FLiPPER® παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα, η οποία οφείλεται στα μακράς αλυσίδας ακόρεστα Καρβοξυλικά Οξέα C14-C20 που χαρακτηρίζονται από ισχυρές εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα ως εντομοκτόνο επαφής και με φυσικό τρόπο, διεισδύοντας μέσω του στρώματος των λιποπρωτεϊνών της επιδερμίδας των εντόμων που προσβάλουν την τομάτα, παρεμβαίνει στα συστήματα ενζύμων διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων, προκαλώντας έτσι τη διακοπή της διαδικασίας σίτισης και συνεπώς το θάνατο των εντόμων.

 Το FLiPPER®, με μηδενικό διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής (PHI:0), ευνοϊκό προφίλ για το περιβάλλον, τα ωφέλιμα και τους επικονιαστές, με έγκριση για χρήση στη βιολογική γεωργία και ελεύθερο νομοθετημένων υπολειμμάτων αποτελεί την ιδανική επιλογή σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και διαχείρισης ανθεκτικότητας.

 Επιδεικνύοντας σταθερά υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας έναντι ενός ευρέος φάσματος σημαντικών εντόμων όπως Αλευρώδεις (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia τabaci), Τετράνυχοι (Tetranychus urticae), Αφίδες (Aphis gossypii, A.fabae, Macrosiphum euphorbiae, Myzus persicae), τόσο της τομάτας υπαίθρου όσο και της τομάτας θερμοκηπίου, το FLiPPER® επιστρέφει τη μέγιστη αξία στους παραγωγούς, μέσω της διαχείρισης των υπολειμμάτων καθώς και τον περιορισμό της χρήσης δραστικών ουσιών.

  

 …Ξεκάθαρο αποτέλεσμα

Το SONATA® είναι νέο μυκητοκτόνο της σειράς Bayer Biologicals για την καταπολέμηση του Ωιδίου της τομάτας (Leveillula Taurica, Oidium neolycopersici), με εφαρμογές πριν την εμφάνιση της ασθένειας ή στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της. Έχει ως βάση το ωφέλιμο βακτήριο Bacillus pumilus strain QST 2808. Είναι εγκεκριμένο σε πλήθος καλλιεργειών, υπαίθριων και θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της τομάτας και εφαρμογή από την εμφάνιση του πρώτου φύλλου της καλλιέργειας έως την πλήρη ωρίμανση.

 Τα αμινοσάκχαρα που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης του στελέχους Bacillus pumilus  QST 2808 και τα οποία περιέχονται στο τελικό σκεύασμα, είναι αυτά που εξασφαλίζουν τη μυκητοκτόνο δράση μέσω της αναστολής της σύνθεσης του κυτταρικού τοιχώματος και κατ’ επέκταση, την καταστροφή των κυττάρων του παθογόνου.

 Το SONATA®, εξασφαλίζει υψηλή αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως της επίδρασης μη ευνοϊκών θερμοκρασιών, ευελιξία κατά τη χρήση καθώς και μεγάλο παράθυρο εφαρμογής. Επίσης, παρέχει μικρό διάστημα επανεισόδου στο χωράφι για τους παραγωγούς, ενώ ο μοναδικός τρόπος παρασκευής και τυποποίησής του προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι.

 Το SONATA®, εξαιρείται της θέσπισης Ευρωπαϊκών μέγιστων επιτρεπτών ορίων (MRL’S) με το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής να μην ορίζεται. Αποτελεί έτσι, ιδανικό εργαλείο για τη διαχείριση τόσο της ανθεκτικότητας όσο και της μείωσης του αριθμού των υπολειμμάτων στην καλλιέργεια της τομάτας στηρίζοντας την εμπορευσιμότητά της.

 … με σύμμαχο τη φύση
Το SERENADE® ASO της σειράς Bayer Biologicals είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο συμβολής στην αειφόρο παραγωγή τομάτας, τόσο υπαίθρου όσο και θερμοκηπίου, επάγοντας τη διασυστηματική αντοχή των φυτών ενάντια στις προσβολές από μύκητες και βακτήρια. Έχει ως βάση το στέλεχος του Bacillus amyloliquefaciens (former subtilis) QST 713 το οποίο εμποδίζει την προσκόλληση αλλά και τη διείσδυση των παθογόνων στο φύλλωμα, ενώ ταυτόχρονα σταματά την ανάπτυξή τους, δρώντας ανταγωνιστικά ως προς αυτά, εφαρμοζόμενο κατά περίπτωση στο φύλλωμα ή/και στο έδαφος.

Το στέλεχος του Bacillus amyloliquefaciens (former subtilis) QST 713 παράγει κυρίως λιποπεπτίδια τα οποία δρουν συνεργιστικά μεταξύ τους, διατρυπούν τις κυτταρικές μεμβράνες των παθογόνων και καταστρέφουν τόσο τους βλαστικούς σωλήνες όσο και το μυκήλιο. Με αυτό τον τρόπο σταματούν την προσβολή και την επέκταση της ασθένειας στόχου.

Το SERENADE® ASO αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στην αλυσίδα τροφίμων συνεισφέροντας στη διαχείριση της μείωσης εμφάνισης συνολικών υπολειμμάτων αφού δεν ορίζονται μέγιστα επιτρεπτά όρια (MRL’S), ενώ η τελευταία επέμβαση πριν την συγκομιδή ορίζεται στις 0 ημέρες (PHI=0).

Η διαφορετικότητα της δράσης του SERENADE® ASO προέρχεται από την μοναδικότητά του ως σκεύασμα καθώς περιέχει όχι μόνο ζωντανά σπόρια του βακίλου αλλά και παράγωγά τους που ενισχύουν την δράση του έναντι του Βοτρύτη (Botrytis cinerea), της Σκληρωτίνιας (Sclerotinia sp.), της Βακτηριακής στιγμάτωσης (Pseudomonas syringae), της Βακτηριακής κηλίδωσης (Xanthomonas sp.), της Ριζοκτόνιας (Rhizoctonia solani) και του Φουζάριου (Fusarium oxysporum) τόσο στην υπαίθρια όσο και στην τομάτα θερμοκηπίου.

 

 Διπλά Διασυστηματικός Έλεγχος - Τέλος το Κρυφτό! 

To Movento περιέχει τη νέα δραστική ουσία Spirotetramat,  που ανήκει στη νέα χημική ομάδα των τετραμικών οξέων και εμφανίζει νέο τρόπο δράσης (παρεμποδιστής βιοσύνθεσης λιπιδίων). Μοναδικό, καινοτόμο χαρακτηριστικό του Movento αποτελεί η πλήρης διασυστηματική κίνησή του (ανοδική & καθοδική, ακροπέταλη & βασιπέταλη), προσφέροντας με την κίνησή του σε ολόκληρο το φυτό, αποτελεσματικό έλεγχο σε δυσεξόντωτους μυζητικούς εχθρούς της τομάτας, όπως οι Αφίδες (Myzus persicae, Aphis gossypii) και οι Αλευρώδεις (Bemisia tabaci, Trialeurodes vaporariorum).  Επιπλέον, προστατεύει και τη νέα βλάστηση που αναπτύσσεται μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

 To Movento, επιδρά κυρίως στα ατελή στάδια των εντόμων, τα οποία παγιδεύονται μεταξύ δύο εκδύσεων και θανατώνονται επειδή δεν μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Επίσης, μειώνει την ικανότητα των θηλυκών εντόμων να αναπαραχθούν καθώς και τη βιωσιμότητα των απογόνων τους. Είναι απολύτως εκλεκτικό στα σημαντικότερα ωφέλιμα αρθρόποδα και πλήρως συμβατό με τα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εχθρών της τομάτας. Διασφαλίζει έτσι την ευεργετική δράση των ωφέλιμων εντόμων, συμβάλλοντας στην επιβίωση και ισορροπία των πληθυσμών τους.

 Λόγω του ευρέως φάσματος δράσης του Movento σε σημαντικούς εχθρούς της τομάτας αλλά και της διάρκειας δράσης του, δύναται να συμβάλει στον περιορισμό του συνολικού αριθμού εφαρμογών με εντομοκτόνα σκευάσματα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στη μείωση του κόστους της καλλιέργειας όσο και στην αειφορία αυτής. Απαραίτητο βέβαια είναι, οι εφαρμογές να γίνονται νωρίς και έγκαιρα, στα αρχικά στάδια προσβολής της τομάτας, προκειμένου να διεισδύσει το προϊόν στα φυτά ώστε να σταματήσει την εξέλιξη της προσβολής. 

   

Το επαναστατικό νηματωδοκτόνο για την τομάτα

 Το VELUM® PRIME είναι το νέο, επαναστατικό νηματωδοκτόνο για τον έλεγχο σημαντικών ειδών νηματωδών (Meloidogyne incognita, Meloidogyne javanica, Meloidogyne halpa) τόσο στην τομάτα υπαίθρου όσο και θερμοκηπίου. Παρουσιάζει ταχεία και εξαιρετική δράση εναντίον των ενηλίκων των νηματωδών ενώ  καθυστερεί και την ανάπτυξη των αυγών, περιορίζοντας την εκκόλαψή τους.  Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή καθώς οι νηματώδεις αρχίζουν να κινούνται πιο αργά ενώ μετά από 1-2 ώρες επέρχεται η παράλυσή τους. Επίσης, το VELUM® Prime όταν εφαρμόζεται στο έδαφος, λόγω της διασυστηματικής του κίνησης μεταφέρεται μέσα από τα αγγεία των φυτών ως τις άκρες των βλαστών. Συνεπώς η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στις ρίζες αλλά και στο υπέργειο μέρος του φυτού προστατεύοντας την τομάτα και από προσβολές από Ωίδιο (Leveillula taurica). Έτσι λοιπόν, με την έγκαιρη και μακροπρόθεσμη προστασία των ριζών από τους νηματώδεις και δευτερεύουσες προσβολές από άλλους μύκητες το VELUM® Prime συνεισφέρει στην καλλιέργεια της τομάτας μια ισχυρή απόδοση υψηλής ποιότητας.

 Το περιβαλλοντολογικό προφίλ του προϊόντος, ικανοποιεί τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής και επιτρέπει την εύκολη εμπορευσιμότητα και διακίνησή της, ενώ τα χαμηλά ποσοστά δόσεων για τον έλεγχο νηματωδών και η πλήρης ευελιξία στην εφαρμογή συμβάλλουν στην κατάλληλη και βιώσιμη διαχείριση καλλιέργειας. Το VELUM® PRIME εφαρμόζεται με το σύστημα της στάγδην άρδευσης, με μία εφαρμογή 1-3 ημέρες πριν ή μετά το φύτεμα ή τη μεταφύτευση ακολουθούμενη από μία δεύτερη εφαρμογή, μόνον όσον αφορά την τομάτα θερμοκηπίου, 15-30 ημέρες μετά την πρώτη.

   Εξέλιξη σε αρμονία με τη φύση

Το SIVANTO® prime είναι ένα καινοτόμο εντομοκτόνο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας για τον έλεγχο σημαντικών μυζητικών εντόμων που προσβάλουν την τομάτα όπως οι Αφίδες (Myzus persicae, Macrosiphum euphorbiae, Aphis gossypii) και οι Αλευρώδεις (Bemisia tabaci, Trialerodes vaporariorum). Εφαρμόζεται με εφαρμογές φυλλώματος, νωρίς με την εμφάνιση της προβολής, από την εμφάνιση του δεύτερου πραγματικού φύλλου μέχρι την πλήρη ωρίμανση.

 Η δραστική του ουσία, το flupyradifurone, ανήκει στη νέα χημική ομάδα, τα butenolides. Είναι εμπνευσμένη από τη φυσική ουσία στεμοφολίνη, ουσία η οποία απομονώθηκε από το Stemona japonica, ένα φαρμακευτικό φυτό που συναντάται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Ακολουθεί διπλή κίνηση μέσα στο φυτό, τόσο διασυστηματική όσο και διελασματική, ενώ παρουσιάζει και αντιτροφική δράση συμβάλλοντας έτσι στην παρεμπόδιση μετάδοσης ιολογικών ασθενειών.

 Το SIVANTO® prime παρουσιάζει εξαιρετικό περιβαλλοντικό προφίλ ασφαλείας. Δεν βλάπτει τις μέλισσες και τους βομβύνους, επιτρέποντας έτσι ευρύ χρονικό παράθυρο εφαρμογής συμπεριλαμβανομένης και της άνθησης. Είναι εκλεκτικό στα σημαντικότερα ωφέλιμα έντομα στην καλλιέργεια της τομάτας, προσφέροντας τέλεια εφαρμογή σε Προγράμματα Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης (IPM). Αποτελεί δε, ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας, κυρίως για συγκεκριμένα είδη εντόμων που έχουν ήδη εκδηλώσει ανθεκτικότητα στη χημική ομάδα των νεονικοτεινοειδών.

 Το SIVANTO® prime αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους παραγωγούς τομάτας αφού παρέχει σημαντικά οφέλη , όπως ταχύτατη αρχική δράση, άμεση διακοπή μύζησης των χυμών, έμμεσο έλεγχο των ιώσεων και ευελιξία στο χρόνο εφαρμογής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία