BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Υψηλές αποδόσεις παντός καιρού με τα καινοτόμα λιπάσματα Alzon Neo-N

Τo ALZON® neo-N είναι το μοναδικό αζωτούχο λίπασμα που περιέχει παρεμποδιστή ουρεάσης και παρεμποδιστή νιτροποίησης μέσα στον ίδιο κόκκο σε ολόκληρό τον κόσμο. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία SKW–Piesteritz, για να δώσει λύση στην ανασφάλεια που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στους αγρότες όσον αφορά τον τύπο λιπάσματος που πρέπει να επιλέξουν, την ποσότητα αλλά και τον χρόνο που πρέπει να το εφαρμόσουν. Εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία του αζώτου και αποτελεσματικότητα ακόμα και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

21399039_xl

746
1

Τρόπος δράσης του ALZON® neo-N

Παρεμπόδιση Ουρεάσης με 2-ΝPT

Η ουρία μόλις εφαρμοστεί στο έδαφος μετατρέπεται αρχικά σε ανθρακικό αμμώνιο μέσω του ενζύμου ουρεάσης και στη συνέχεια σε αμμωνιακά ιόντα και διοξείδιο του άνθρακα. Ένα ποσοστό των αμμωνιακών ιόντων θα μετατραπεί άμεσα σε αέρια αμμωνία και θα χαθεί προς την ατμόσφαιρα. H διαδικασία αυτή ονομάζεται υδρόλυση της ουρίας και πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα 1-4 ημερών μετά την εφαρμογή της ουρίας στο έδαφος.




Το ποσοστό του αζώτου που θα χαθεί σαν αμμωνία εξαρτάται από τη δραστηριότητα του ενζύμου ουρεάση η οποία παρουσιάζεται έντονη σε:

Eδαφικές συνθήκες

  • αλκαλικά pH
  • χαμηλή ικανότητα ανταλλαγή κατιόντων
  • χαμηλή οργανική ουσίας
  • παρουσία φυτικών υπολειμμάτων

 Κλιματικές συνθήκες

  • θερμοκρασίες άνω των 20oC
  • μεγάλοι περίοδοι ξηρασίας
  • αυξημένη ταχύτητα του ανέμου

Ο 2-ΝPT του ALZON® neo-N προστατεύει την ουρία από διάσπαση έως και δύο εβδομάδες εμποδίζοντας την απελευθέρωση της αμμωνίας στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζονται οι απώλειες αζώτου στον αέρα στο συγκεκριμένο κρίσιμο στάδιο.

Παρεμπόδιση Νιτροποίησης με ΜPA

Στη συνέχεια, τα αμμωνιακά ιόντα που δεσμεύονται στα κολλοειδή του εδάφους μετατρέπονται στα νιτρικά με τη βοήθεια βακτηρίων του εδάφους. Tα νιτρικά αδυνατούν να δεσμευτούν στα εδαφικά κολλοειδή ή στην οργανική ουσία oπότε απομακρύνονται γρήγορα από τις ρίζες των φυτών και ξεπλένονται από το έδαφος μεταφερόμενα στα υπόγεια νερά.      

Ένα μέρος των νιτρικών θα μετατραπεί πάλι από βακτήρια του εδάφους σε αέριες μορφές του αζώτου (απονιτροποίηση). Αυτές θα διαφύγουν στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας το περιβάλλον και προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες για τον παραγωγό.

Οι συνθήκες που ευνοούν τη διαδικασία αυτή είναι:

  • Υγρά εδάφη
  • Κορεσμένα από νερό
  • Υψηλές θερμοκρασίες

 Ο ΜPA του ALZON® neo-N παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους, σεβόμενο την πανίδα του. Το αμμωνιακό άζωτο σταθεροποιείται και η μικροβιακή μετατροπή του σε νιτρικά καθυστερείται έως 70 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ισορροπημένη παροχή αζώτου στα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες τους, βασιζόμενη στα οφέλη της αμμωνιακής θρέψης.

Πολυάριθμα πειράματα του ερευνητικού κέντρου της  SKW-Piesteritz αποδεικνύουν τις υψηλές αποδόσεις του ALZON® neo-N, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση έως και 36% σε σύγκριση με συμβατικά λιπάσματα, σε διαφορετικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα σε μεσογειακές συνθήκες.



Τρόπος δράσης του ALZON® neoN στο έδαφος

Παρεμποδιστές τελευταίας γενιάς

  • Ο παρεμποδιστής ουρεάσης 2-NPT υπερέχει ξεκάθαρα ως προς την αποτελεσματικότητα του και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερες ποσότητες, σε σύγκριση με τον NBPT που κυκλοφορεί στην αγορά. Σε συγκριτική έρευνα του 2-ΝPT με προϊόντα που περιέχουν τον ΝBPT προκύπτει ότι ο 2-ΝPT διατηρείται σταθερός ως προς την σύνθεση και την αποτελεσματικότητα του ακόμα και μετά το πέρας 12 μηνών αποθήκευσης σε σχέση με τον NBPT, o oποίος αρχίζει και χάνει τη δράση του με τη πάροδο του χρόνου (Διάγραμμα 2). 
  • Ο παρεμποδιστής νιτροποίησης MPA χαρακτηρίζεται από απόλυτη σταθερότητα ως προς την σύνθεση του και πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις για την αποτελεσματική σταθεροποίηση 46 μονάδων αζώτου, συγκριτικά με τους ανταγωνιστικούς παρεμποδιστές της αγοράς.

 

 

Δρ. Χαριτίνη Κοντοπούλου, Yπεύθυνη Marketing και Ανάπτυξης Προϊόντων

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-10-2022 11:36Χρήστος χαλβαντζης

Που μπορώ να βρω λιπασμα alzon στην Αττική.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία