Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μία επένδυση στο οινοποιείο και μία «παράταση» στο αφρώδες η αναλογία για το Κτήμα Άλφα

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Κτήματος βρίσκεται η υλοποίηση επενδύσεων, η οποία θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα και στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας όταν έρθει αυτή.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την επόμενη μέρα, η οποία είναι συνυφασμένη με την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, έχει θέσει σε εφαρμογή το Κτήμα Άλφα, όπως λέει ο οινολόγος και συνιδιοκτήτης του κτήματος, Άγγελος Ιατρίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η στρατηγική της επιχείρησης, της οποίας ηγείται, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των επενδύσεων που έχει στο πλάνο της. «Οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να ανακοπεί. Αυτή είναι η στρατηγική της εταιρείας».

Ταυτόχρονα όμως ο σχεδιασμός του κτήματος προβλέπει εκτός από την ανέγερση ενός νέου οινοποιείου και την αναστολή της επένδυσης για την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης με αντικείμενο την παραγωγή αφρώδους οίνου. «Στις παρούσες καταστάσεις οι επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επόμενη μέρα, όταν αρχίσει να επανέρχεται η οικονομία σε κατάσταση ομαλότητας», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.

Σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες για το νέο κτήμα με επένδυση 5 εκατ. ευρώ

Επί του παρόντος το Κτήμα Άλφα βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης των χωματουργικών εργασιών, για τη δημιουργία του νέου του οινοποιείου στην περιοχή του Αμυνταίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το ήδη υπάρχον. Η υλοποίηση της επένδυσης εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης των ετών 2014-2020. Το οινοποιείο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 και το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ.

«Μέσω αυτής της επένδυσης θα προβούμε και σε παραγωγική διαφοροποίηση των προϊόντων που παράγουμε. Επί της ουσίας ορισμένα από τα προϊόντα που παράγονται αυτή τη στιγμή στο Κτήμα, θα παράγονται στο νέο μας οινοποιείο», επισημαίνει ο Άγγελος Ιατρίδης. «Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η σειρά “Οικοσύστημα” του Κτήματος, στην οποία επενδύουμε, θα επεκταθεί και επομένως θα υλοποιήσουμε την ανάπτυξή της στο υπάρχον οινοποιείο. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του παλαιού οινοποιείου θα επικεντρώνεται βρίσκεται ο σχεδιασμός “ένα αμπελοτεμάχιο – ένα προϊόν”».

Άγγελος Ιατρίδης, Οινολόγος– Διευθύνων Σύμβουλος

Μετατίθεται το πλάνο για την είσοδο στο αφρώδες

To Kτήμα έχει προγραμματίσει και την είσοδό του στο αφρώδες κρασί. «Δεδομένου ότι η διαδικασία παραγωγής του παρουσιάζει διαφορετικές απαιτήσεις, απαιτείται η προσθήκη εξειδικευμένης γραμμής εμφιάλωσης. Επομένως η έναρξη της παραγωγής του αφρώδους από ΠΟΠ ξινόμαυρο Αμυνταίου, μετατίθεται για το τέλος του 2021, οπότε και θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας ετικέτα»

Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2020 ο επικεφαλής του Κτήματος Άλφα στέκεται στις δυσχέρειες που θα επιφέρει για το σύνολο της αγοράς του κρασιού, η αναστολή λειτουργίας της εστίασης. «Ο Νοέμβριος είναι εμπορικά ο πιο δυνατός μήνας, ωστόσο φέτος τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά», εξηγεί ο κύριος Ιατρίδης.

Στον τομέα των εξαγωγών το Κτήμα Άλφα εμφάνισε μικρές απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποδίδονται από τον Άγγελο Ιατρίδη στην εστίαση, ωστόσο η εικόνα επί ευρωπαϊκού εδάφους ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αποτέλεσμα να έχουν ισοσταθμιστεί οι απώλειες που παρουσιάστηκαν κατά τους μήνες του lockdown. Eπί του παρόντος εξάγεται το 32% της παραγωγής του Κτήματος, ποσοστό που είναι αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.