BACK TO
TOP
Food insider

Το γεωλογικό του αποτύπωμα με το ΑΠΘ προσδιορίζει ο συνεταιρισμός Στέβια Ελλάδας

Το δικό τους «γεωλογικό δακτυλικό αποτύπωμα», ανιχνεύσιμο σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, αναμένεται να αποκτήσουν στους επόμενους μήνες τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάδας, τα οποία μάλιστα θα είναι τα μοναδικά στη διεθνή αγορά του κλάδου με καινοτόμο γεωγραφικό δείκτη ένδειξης, προσδίδοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υπεραξία.

stevia-hellas-5

46
0

«Όχημα» για την επίτευξη του στόχου, θα αποτελέσει η επιχειρησιακή ομάδα εργασίας που σύστησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ και θα εργαστεί πάνω σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την πιστοποίηση της γεωγραφική ένδειξη προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού.

Το αντικείμενο του έργου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ, αφορά στην ανάλυση των μηχανισμών της αποσάθρωσης - διάβρωσης, μεταφοράς και απόθεσης των ιζημάτων στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού, με τελική επιδίωξη την ιχνηλασία του γεωλογικού «δακτυλικού» αποτυπώματος από την πρωτογενή παραγωγή του φυτού στέβια μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων. Στη διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιηθούν ισοτοπικές τεχνικές, που αποτελούν ισχυρό αναλυτικό εργαλείο υψηλής ακρίβειας.

«H αξιοπιστία του καινοτόμου εργαλείου γεωγραφικής ένδειξης, το οποίο μέσω της ισοτοπικής ιχνηλασίας μπορεί να εντοπίσει την τελική υπογραφή του περιβάλλοντος στα προϊόντα, εγγυάται την αδιαμφισβήτητη διαφοροποίηση των προϊόντων του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να παγιώνεται με τεχνικούς όρους η μοναδικότητά τους», τονίζεται χαρακτηριστικά. Προστίθεται δε, πως ως αποτέλεσμα «τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θα αποκτήσουν το «γεωλογικό δακτυλικό τους αποτύπωμα» που θα είναι ανιχνεύσιμο σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας και θα είναι τα μοναδικά στην παγκόσμια αγορά των προϊόντων στέβιας με καινοτόμο γεωγραφικό δείκτη ένδειξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ετικέτας La Mia Stevia, καθώς θα διασφαλίζεται η μοναδικότητα της ευρωπαϊκής στέβιας La Mia Stevia ελληνικής προέλευσης στην παγκόσμια αγορά. Με αυτό τον τρόπο το ΑΠΘ και ο Stevia Hellas Coop συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των γεωγραφικών ενδείξεων θέτοντας κοινωνικούς, ποιοτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες «στην καρδιά» της «αλυσίδας αξίας» (value chain)».

Η επιχειρησιακή ομάδα συστήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συντονιστής φορέας του ερευνητικού προγράμματος είναι το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως «το πλούσιο ερευνητικό έργο της ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αλμπανάκη, αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ Παρασκευή Χαντζή και υπεύθυνο Γεωμορφολογικών και Γεωτρητικών Ερευνών τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, σε συνδυασμό με το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θέτουν τις βάσεις για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων αναφορικά με την ενίσχυση της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων συνολικά στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας σε όλη την Ευρώπη, με την ενέργειά του αυτή, όπως επισημαίνεται, θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη σύγχρονων τεχνικών πιστοποίησης της προέλευσης των προϊόντων τροφής και της αυθεντικής ετικέτας ως θεμελίων για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία