BACK TO
TOP
Food insider

Επώνυμο προϊόν και αύξηση παραγωγής σε Μακεδονία και Τρίκαλα βλέπει ο Νομικός

Μία χρονιά με καλές αποδόσεις για τους παραγωγούς, χαρακτηρίζει την παραγωγική περίοδο του 2020 ο διευθύνων σύμβουλος της Δ. Νομικός ΑΒΕΚ, Πέτρος Νομικός.

nomikos2

Γιώργος Λαμπίρης

379
1

Όπως ο ίδιος επισημαίνει οι παραγωγοί έλαβαν καλές τιμές για τα προϊόντα τους και σε συνδυασμό με την πορεία του βαμβακιού, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, πολλοί καλλιεργητές έχουν στραφεί στη ντομάτα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα προσφέρει συγκρατημένη αύξηση των ποσοτήτων και την επόμενη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές κινήθηκαν πέρυσι από 72 έως και 82 ευρώ ανά τόνο ανάλογα με την ποιότητα της ντομάτας. Σε επίπεδο ποσοτήτων η Νομικός επεξεργάστηκε σχεδόν 200.000 τόνους, ενώ η ελληνική αγορά επεξεργάστηκε ποσότητες κατά τι λιγότερες των 500.000 τόνων.

«Συνολικά τόσο σε διεθνές επίπεδο καθώς και σε ό,τι μας αφορά παρουσιάστηκε αύξηση τιμών, η οποία οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Αφενός στην εξάντληση των στοκ που υπήρχαν από προηγούμενα έτη καθότι η παγκόσμια παραγωγή διατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια περίπου στο επίπεδο της κατανάλωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί η καθοδική πορεία τιμών της τελευταίας τετραετίας. Αφετέρου εμφανίστηκε μία επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα προϊόντα ντομάτας λόγω της νόσου Covid-19», εξηγεί.

Η Νομικός συνεργάζεται με τους παραγωγούς μέσω συμβολαιακής γεωργίας, κάτι που θα συνεχίσει να υφίσταται ως μοντέλο συνεργασίας, με τον Πέτρο Νομικό να επισημαίνει ότι το εν λόγω σχήμα προσφέρει ασφάλεια στον παραγωγό και δημιουργεί μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Η επαγγελματική σχέση των δύο πλευρών λειτουργεί με την ανανέωση των συμβάσεων σε ετήσια βάση, ενώ όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ντοματοβιομηχανίας υφίσταται περαιτέρω ενδιαφέρον από καλλιεργητές να εισέλθουν στην παραγωγή της ντομάτας.

Ανάπτυξη συνεργασιών με παραγωγούς σε Μακεδονία και Τρίκαλα

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Νομικός θα αναπτύξει περαιτέρω τις συνεργασίες της με τους παραγωγούς στην Μακεδονία, δεδομένου ότι παραγωγικά η περιοχή παρουσιάζει οψιμότητα. Η επέκταση στη Μακεδονία μπορεί να συμβάλλει στη συμπλήρωση των παραγόμενων ποσοτήτων ντομάτας και ταυτόχρονα στην επέκταση της χρονικής περιόδου παραγωγής, δεδομένου ότι το πικ της σε σύγκριση με άλλες περιοχές παραγωγής ντομάτας, είναι τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή και η περιοχή των Τρικάλων αναμένεται να διευρύνει την παραγωγή ντομάτας σε συνεργασία με την Δ. Νομικός, καθότι εκτός από εγγύτητα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρουσιάζει ευρύ πεδίο ανάπτυξης της παραγωγής ντομάτας, δεδομένου ότι όπως λέει ο κύριος Νομικός είναι περιορισμένος προς το παρόν ο αριθμός των καλλιεργητών που ασχολούνται με τη ντομάτα.

Εξετάζει την επαναδραστηριοποίηση στα επώνυμα προϊόντα

Σε επίπεδο πωλήσεων, ο κύριος Νομικός επισημαίνει ότι η Covid-19 είχε έντονη επίπτωση στις πωλήσεις προς το κανάλι HoReCa. Ωστόσο η ζήτηση στα σούπερ μάρκετ υπερκάλυψε το συγκεκριμένο γεγονός και η εταιρεία θα παρουσιάσει αυξημένο κύκλο εργασιών εντός του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα η επιχείρηση μετέβαλε το μείγμα προϊόντων της, κινούμενη σταδιακά εντονότερα προς την κατεύθυνση του φασόν προϊόντος για τα ράφια λιανικής και λιγότερο προς τη βιομηχανική ντομάτα.

Η εταιρεία εξετάζει την επαναδραστηριοποίησή της στα επώνυμα προϊόντα, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη που θα έχει η πώληση της Pummaro, γεγονός που θα καθορίσει την πορεία της αγοράς σε συνδυασμό και με το πρόσφατο λανσάρισμα της Μινέρβα στα ντοματοειδή με την ετικέτα «Χωριό».

Αποκλεισμός από τη διαδικασία διεκδίκησης της Pummaro

Σημειώνεται ότι η Δ. Νομικός ΑΒΕΚ αποτέλεσε μία από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μαζί με τη Μέλισσα Κίκιζας και το fund Diorama, δεδομένου ότι συμμετείχε στις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τo εργοστάσιο της Pummaro, το οποίο έχει θέσει προς πώληση η Ελαΐς – Unilever. Ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη διαδικασία, με τις άλλες δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να προκρίνονται στην επόμενη φάση, την οποία «τρέχει» η Alpha Bank. «Δεν αποσυρθήκαμε από τη διαδικασία καθότι το ενδιαφέρον μας παραμένει ενεργό, ωστόσο αποκλειστήκαμε από τη συνέχειά της», εξηγεί ο επιχειρηματίας.

Τέλος η εταιρεία προχωράει στην ενίσχυση της διαδικασίας πρώτης μεταποίησης στο εργοστάσιο των Φαρσάλων, καθώς και πέρυσι προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του κύβου. Ταυτόχρονα η διοίκηση της Νομικός εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύει τη δυναμικότητα του τοματοπολτού στα Φάρσαλα. Στην Αλίαρτο αυξάνει κάθε έτος την δυναμικότητα της συσκευασίας των προϊόντων λιανικής, ενώ αυτή τη στιγμή προσθέτει μία νέα μηχανή συσκευασίας tetrapack. Τέλος, εξετάζονται και ορισμένες ακόμη μορφές συσκευασίας στο εγγύς μέλλον, με το συγκεκριμένο εργοστάσιο να εξελίσσεται σε πρότυπο εργοστάσιο δεύτερης μεταποίησης ντοματοειδών.

Η Δ. Νομικός σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 43,83 εκατ. ευρώ

2018: 25,2 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2019: -1,98 εκατ. ευρώ

2018: -791,88 χιλ. ευρώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2020 14:43Spiros Cheimarios

Το προιον σας δεν φθανει στην Κερκυρα.κριμα.Να μου επιτρεψετε ,παρακαλω,την επισυμανση οτι σε πολλα ελληνικα προιοντα ντοματοειδων οπως κονκασε αποφλειωμενα κλποι τοματες δεν ειναι οσο θα επρεπε ωριμες.Ευχαριστω.Σπυρος Χειμαριος Κερκυρα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία