BACK TO
TOP
Food insider

Η θυγατρική της Lactalis που εξάγει φέτα ΠΟΠ και ποντάρει σε τιμή πάνω από 6 ευρώ

Σε στρατηγική που οδηγεί σε σταδιακή αύξηση της τιμής που πωλείται η φέτα στο εξωτερικό, όπου διατηρεί κατά κύριο λόγο δραστηριότητα με εξαγωγές στα επίπεδα του 98% της παραγωγής της κινείται η S.H.M. Hellas – Πήλιον ΑΒΕΕ, την οποία εξαγόρασε πριν από δύο περίπου χρόνια ο κολοσσός της γαλακτοβιομηχανίας, Lactalis.

SHM1

Γιώργος Λαμπίρης

1081
0

Χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι η εταιρεία προχωράει σε ετήσια βάση στην αύξηση της τιμής χονδρικής που πωλεί τη φέτα στο εξωτερικό κατά περίπου 0,40 ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή της δίνει την δυνατότητα να διαθέτει το ΠΟΠ προϊόν σε τιμή που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά κιλό, όταν η τιμή για τη φέτα μεσοσταθμικά στις εξαγωγές κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 5,2 ευρώ το κιλό για το επώνυμο προϊόν και στα 4,7 ευρώ το κιλό για τη φέτα ιδιωτικής ετικέτας. H κίνηση σταδιακής αύξησης των τιμών σύμφωνα με πηγές της αγοράς όχι μόνο δεν μειώνει τη ζήτηση, αντιθέτως δημιουργεί προστιθέμενη αξία για το προϊόν, με την Lactalis να επιτυγχάνει την απορρόφηση της αύξησης αυτής από τα τελικά σημεία και τους καταναλωτές.

Στα 0,99 ευρώ η τιμή για το γάλα, αυξημένο κατά 10 λεπτά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας η εταιρεία ξεπούλησε όλες τις ποσότητες που είχε στην διάθεσή της κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που την οδήγησε να αυξήσει και τις ποσότητες που παρέλαβε από τους παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή η τιμή που προσφέρει για την παραλαβή γάλακτος για φέτος ανέρχεται σε περίπου 0,99 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά περίπου 0,10 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που η τιμή παραγωγού κινήθηκε στα επίπεδα των 0,89 ευρώ το λίτρο.

Η S.H.M. Hellas παράγει και διακινεί την επώνυμη φέτα Greco, με κύρια χώρα διάθεσης να είναι η Γερμανία όπου κατευθύνεται πάνω από το 70% της συνολικής της παραγωγής καθώς και η Αυστρία, ενώ σημαντική αγορά αποτελεί η Γαλλία. Ο σημαντικότερος πελάτης είναι η Routhier-Weber στη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων στη συγκεκριμένη αγορά. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 από τον Γερμανό επιχειρηματία Βέμπερ, ενώ επί σειρά ετών αποτέλεσε τον αντιπρόσωπο ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών στη γερμανική αγορά. Να σημειωθεί ότι αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που έφερε συσκευασμένη φέτα σε κενό αέρος στα ράφια των σούπερ μάρκετ.



Στα 20 εκατ. λίτρα οι ποσότητες γάλακτος που θα απορροφήσει φέτος

Στον τομέα της εισκόμισης γάλακτος παρέλαβε για τη χρονιά 2019-2020 συνολική ποσότητα γάλακτος από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, περίπου 18,5 εκατομμύρια λίτρα αιγοπρόβειου γάλακτος, με τους οποίους συνάπτει συμβόλαια σε ετήσια βάση. Για φέτος η εισκόμιση γάλακτος θα κινηθεί σε περίπου 20 εκατομμύρια λίτρα.

Η εταιρεία που επικεντρώνει την δραστηριότητά της στη φέτα, η οποία αποτελεί το 96% των προϊόντων που παράγει, ενώ ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής της αποτελεί και το γιαούρτι.

Να σημειωθεί ότι η S.H.M. επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις ψυγείων, τα οποία πρόκειται να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις εξωτερικών ψυγείων που διατηρεί. Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε και στην αύξηση της δυναμικότητας των γραμμών παραγωγής φέτας.

Η είσοδος στα εγχώρια σούπερ μάρκετ με γιαούρτι και έναν κωδικό φέτα

Aυτή την περίοδο ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, φέρνοντας στα ψυγεία σούπερ μάρκετ όπως η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, καθώς και σε αυτά της BAZAAR, γιαούρτι αλλά και φέτα με την ετικέτα Πηλιαγνό.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εταιρεία φέρνει στα εγχώρια ψυγεία τροφίμων έναν κωδικό φέτας και τέσσερις κωδικούς γιαούρτι και συγκεκριμένα ένα κατσικίσιο, ένα πρόβειο και δύο ακόμη κωδικούς αγελαδινού με 10% και 2% λιπαρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει υπογράψει συμφωνίες με όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και το πλήρες λανσάρισμα των συγκεκριμένων προϊόντων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς.

H SHM Hellas σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 27,4 εκατ. ευρώ

2018: 32,73 εκατ. ευρώ

Αποτέλεσμα μετά τους φόρους

2019: 926 χιλ. ευρώ

2018: 1,1 εκατ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία