BACK TO
TOP
Food insider

Με ντομάτα «βελανίδι» και υδροπονία προχωράει η πρότυπη μονάδα Αγάν

Μία επένδυση με διαφορετικό προσανατολισμό από την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά του στον εφοπλισμό μέσω της εταιρείας Efshipping η οποία διαθέτει στόλο φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου, αποτέλεσε η ανάπτυξη της καλλιέργειας ντομάτας και ντομάτας ποικιλίας βελανίδι στην θέση Καμίνια της Μεσσήνης για τον Αριστείδη Ευσταθίου από το 2012 και ύστερα.

agan1_2

Γιώργος Λαμπίρης

235
0

Ο ίδιος επιδίωξε να δημιουργήσει μία επιχείρηση με κοινωνικό αποτύπωμα, με στόχο να απασχολήσει προσωπικό από την ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης, καθώς αυτή τη στιγμή απασχολούνται συνολικά σε αυτήν περί τα 60 άτομα προσωπικό. Όραμα του ιδρυτή της αποτέλεσε να επενδύσει στην δημιουργία αξίας μέσω της ελληνικής παραγωγής, σε απάντηση των σημαντικών ποσοτήτων εισαγωγών αγροτικών αγαθών.

Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν βρει θέση τόσο στα οπωροπωλεία του Σκλαβενίτη, όσο και σε εκείνα του Θανόπουλου, με το βελανίδι να αντλεί την ονομασία του και από τον διακριτικό τίτλο της, καθώς φέρει την ονομασία Tραγανούλα.

H επιλογή της τοποθεσίας για την εγκατάσταση της καλλιέργειας δεν ήταν τυχαία, καθώς παράγοντες όπως ο νέος εθνικός οδικός άξονας που συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα, ο ήπιος χειμώνας, η αυξημενη ηλιοφάνεια και το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που συνεκτιμήθηκαν στην εν λόγω κίνηση.

 


Στο κάδρο επένδυση για προσθήκη επιπλέον 28 στρεμμάτων για ντομάτα βελανίδι

 

Αυτή τη στιγμή η Αγάν καλλιεργεί σε περίπου 20 στρέμματα ντοματίνι βελανίδι και 20 στρέμματα σε ντομάτα τσαμπί, σύμφωνα με τον γεωπόνο της εταιρείας, Παντελή Λάμπρου. Κατά τον ίδιο η Αγάν χτίζει αυτή τη στιγμή την δραστηριότητά της, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την παραγωγή της στο βελανίδι, προϊόν που αποτελεί στόχο για την επιχείρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο με στόχο να λάβει ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο για την εγκατάσταση επιπλέον 28 στρεμμάτων ντομάτας βελανίδι, επεκτείνοντας τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Το σύνολο των ποσοτήτων ντομάτας που φέρνει στην αγορά είναι ιδιοπαραγόμενες, ενώ διαθέτει και δικές της εγκαταστάσεις συσκευασίας για το βελανίδι. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Αγάν αποτελούνται από υδροπονικές θερμοκηπιακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσσήνης, ενώ η συνολική έκταση γης στην οποία είναι εγκατεστημένη η παραγωγή έχει έκταση 100 στρεμμάτων.

 

Αναφερόμενος σε δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ντομάτας, ο επικεφαλής γεωπόνος της Αγάν σημειώνει ότι η παραγωγή της ντομάτας πλήττεται σημαντικά αυτή την περίοδο από την ίωση του κίτρινου καρουλιάσματος, την οποία ωστόσο η Αγάν είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά λόγω των παραγωγικών μεθόδων που εφαρμόζει.

Συγκεκριμένα, ως προς την μέθοδο παραγωγής η επικονίαση των καρπών πραγματοποιείται φυσικά με τη χρήση ειδικών βομβίνων, τύπου μέλισσας, ενώ η συγκομιδή πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Η ανάπτυξη των φυτών πραγματοποιείται σε πετροβάμβακα, με τη χρήση ανθρακολίπανσης και μηχανικό δροσισμό των καλλιεργειών. Στην καλλιέργεια εκτός από τη μέλισσα, η οποία επιτελεί την φυσική επικονίαση, συμμετέχουν και χρήσιμα έντομα με σκοπό την αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων.

 

Στο 1 ευρώ ανά κιλό η τιμή αυτή την περίοδο

Ο κύριος Λάμπρου στέκεται μεταξύ άλλων στην πτώση τιμών που υφίστανται στην τομάτα τσαμπί αυτή την περίοδο, στα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας σταδιακά πτωτική πορεία από το πρώτο lockdown και ύστερα, επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν η υφιστάμενη εικόνα.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία