BACK TO
TOP
Food insider

Στους 16.000 τόνους η παραγωγή ντομάτας για τη Wonderplant μετά τη νέα επένδυση των 30 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της επένδυσης των 30 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί η εταιρεία παραγωγής ντομάτας, Wonderplant, για την προσθήκη επιπλέον 70 στρεμμάτων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Πετρούσσα της Δράμας.

wonderplant4_2

Γιώργος Λαμπίρης

274
3

Πρόκειται για το τρίτο θερμοκήπιο πέρα από τα ήδη υπάρχοντα που διαθέτει η εταιρεία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Το πρώτο εξ αυτών έχει επιφάνεια 121.000 τετραγωνικά μέτρα, το δεύτερο, 43.600 τετραγωνικά μέτρα και το τρίτο 71.748 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί την τρέχουσα επένδυση - επέκταση της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασμού της Wonderplant, εκτός από το νέο θερμοκήπιο που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο των εγκαταστάσεών της, θα δημιουργηθεί νέα γεώτρηση, καθώς και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων αλλά και νέος σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Νέα γραμμή παραγωγής για ντοματίνια - plum

Για την εξυπηρέτηση των τριών θερμοκηπίων υπάρχουν αντίστοιχες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ εκτός από τις τρεις που ήδη υφίστανται θα δημιουργηθεί και μία τέταρτη για τις ανάγκες του νέου θερμοκηπίου. Στα τρία κτίρια εξ αυτών που προαναφέραμε γίνεται η διαλογή και η συσκευασία σε beef, τσαμπί και ντοματίνια. Επίσης οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γραμμή παραγωγής για beef ντομάτα, κτίριο με αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για ντομάτα cluster, ενώ στο νέο κτίριο που θα δημιουργηθεί θα υφίσταται γραμμή παραγωγής για ντοματίνια – plum.

Παραγωγή 16.000 τόνων ντομάτας ετησίως

Να σημειωθεί ότι η δυναμικότητα παραγωγής των θερμοκηπίων με την μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας θα ανέρχεται στους 16.000 τόνους ντομάτας το χρόνο. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η εταιρεία που ίδρυσαν οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita, Νίκας), Μιχάλης Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη), Σταύρος Νένδος (Select), Θέμης Μακρής και Αχιλλέας Φώλιας (Ιδρυτής της Goody’s) επιδιώκει την επέκταση της δυναμικότητάς της. Να σημειωθεί ότι το κύριο εμπορικό κανάλι διάθεσης των προϊόντων της είναι τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, ενώ μικρότερες ποσότητες διατίθενται και σε εστίαση, ξενοδοχεία.

Οι ποσότητες ντομάτας που συσκευάζει η Wonderplant ανά είδος

Η δυνατότητα διαλογής ντομάτας beef ανέρχεται για τη Wonderplant στους 13 τόνους ανά ώρα, τα ντοματίνια στους 3 τόνους ανά ώρα και η συσκευασία ντομάτας σε τσαμπί (cluster) στους 20 τόνους ανά ώρα. Η μέση συσκευαστική δυναμικότητα ανά ημέρα είναι 64 τόνοι.

Μέσα στην επένδυση συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέων ψυγείων καθώς και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο και ισχύ 3,6 MWel. Ο συγκεκριμένος σταθμός εκτός από την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων θα έχει την δυνατότητα παραγωγής νερού θερμοκρασίας 90 βαθμών Κελσίου. Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι μετά την επέκταση και την κατασκευή και λειτουργία του νέου θερμοκηπίου θα απαιτούνται περίπου 784.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Μέρος των προαναφερόμενων υδατικών αναγκών θα καλύπτονται από τις τέσσερις υφιστάμενες γεωτρήσεις που υπάρχουν στη μονάδα καθώς και από νέα γεώτρηση στο πλαίσιο υλοποίησης της τρέχουσας επένδυσης.

Οι πρώτες ποσότητες ντομάτας που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το νέο θερμοκήπιο το καλοκαίρι του 2022 και η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2021.

Βασικά σημεία της επένδυσης

  • Επιφάνεια νέου θερμοκηπίου: 71.748 τ.μ.
  • Νέες κτιριακές και βοηθητικές εγκαταστάσεις: 803 τ.μ.
  • Σιλό θέρμανσης με διάμετρο 16 μέτρα για τη θέρμανση του θερμοκηπίου
  • Συνολική επιφάνεια υαλόφρακτων θερμοκηπίων (με την νέα επένδυση): 236.348 τ.μ.
  • Συνολική παραγωγή ντομάτας: 16.000 τόνοι/έτος
  • Οι ποικιλίες ντομάτας που παράγονται: Beef, Τοματίνια, Cluster (τσαμπί)
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2021 17:16Κωνσταντινος Γ.

16000 τονοι δια τα συνολικά υαλοφρακτα στρέμματα προκύπτει παραγωγικοτητα κοντά στα 70 κιλά ανα τετραγωνικό που είναι στο πάνω όριο της παραγωγης που πιάνουν και οι Ολλανδοι. Αυτό ειναι το μέλλον της γεωργίας και όχι οι μικροκαλλιεργητες-περιπου αγρότες με το χέρι διαρκώς απλωμένο επειδή σήμερα κοβιντ, χθες χαμηλές τιμές λόγω υπερπροσφορας, αύριο μειωμένες αποδόσεις λόγω κλιματικής αλλαγης κτλ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία