BACK TO
TOP
Food insider

Η Μανιτάρια Κεχαγιάς επενδύει 16 εκατ. στην παραγωγή ελληνικού agaricus και portobello στο Κιλκίς

Σε συνολική επένδυση ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ προχωράει η εταιρεία Μανιτάρια Κεχαγιάς από τη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για παραγωγή λευκού μανιταριού τύπου agaricus καθώς και portobello στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πεδινού Κιλκίς.

manitaria7

Γιώργος Λαμπίρης

1506
1

Όπως λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Χρόνης Κεχαγιάς, η ιδέα για τη συγκεκριμένη επένδυση γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, ωστόσο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε σε επενδύσεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα δεν άφηνε το περιθώριο για ενίσχυση μεγαλύτερη των 500 χιλ. ευρώ. «Δεν θα μπαίναμε επομένως στην διαδικασία να διαταράξουμε τη ρευστότητα της εταιρείας μας για μία επένδυση που θα επιδοτούνταν με μόλις 500 χιλ. ευρώ. Με τον νέο νόμο που επιδοτείται ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής δαπάνης, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Εάν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι επενδύσεις που αφορούν στο λευκό μανιτάρι, γίνονται κυρίως σε χώρες όπως η Πολωνία που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό μανιταριού στον κόσμο, η απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη χώρα επιχορηγεί το 75% αυτής της μορφής των δαπανών. Έτσι, μόλις βγήκε ο νόμος που ορίζει ότι είναι εφικτή επιδότηση της κατά 45% μέσω φοροαπαλλαγών, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας». Να σημειωθεί ότι η υπόλοιπη επένδυση βασίζεται σε ίδια κεφάλαια και σε τραπεζικό δανεισμό.

 

Σε δύο φάσεις η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού 

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαιτούμενες εργασίες, ενώ προβλέπεται ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η δαπάνη ανέρχεται σε ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ, κίνηση που θα δώσει την δυνατότητα παραγωγής 40 τόνων λευκού μανιταριού και portobello την εβδομάδα και συνολικά 160 τόνων ανά μήνα. Ένα χρόνο αργότερα πρόκειται να γίνει ο διπλασιασμός της μονάδας, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή σε 80 τόνους την εβδομάδα και σε 320 το μήνα. «Επιδίωξή μας είναι η παραγωγή ελληνικών να ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2022», εξηγεί ο κύριος Κεχαγιάς. Η συνολική έκταση της καλλιέργειας θα καλύπτει συνολικά 70 στρέμματα κατά την ολοκλήρωσή της. Αφορά στην κατασκευή ενός βιομηχανικού ακινήτου με θαλάμους ειδικά διαμορφωμένους για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των μανιταριών.  

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο προσανατολισμός της εταιρείας, η οποία διατηρεί ευρεία παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων, είναι κατά κύριο λόγο εμπορικός, καθώς κάνει την εισαγωγή 800 τόνων λευκού μανιταριού το μήνα μέσω Πολωνίας από τους συνολικά 1.000 τόνους που είναι οι συνολικές εισαγωγές λευκού μανιταριού στην Ελλάδα. «Ταυτόχρονα διατηρούμε και μία παραγωγική μονάδα για μανιτάρια πλευρώτους», αναφέρει ο Χρόνης Κεχαγιάς.

 

Πανελλαδική διανομή σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια

 

Η επιχείρηση εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία και εγκαταστάσεις logistics με συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Από τη Θεσσαλονίκη τροφοδοτεί εστιατόρια και πιτσαρίες καθώς και σούπερ μάρκετ έως και τη Λάρισα. Ταυτόχρονα διατηρεί εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ρέντη στην Αττική, απ’ όπου τροφοδοτείται η υπόλοιπη Ελλάδα έως τη Λάρισα καθώς και τα νησιά. Η επιχείρηση διαθέτει κατάστημα λιανικής πώλησης εντός της λαχαναγοράς του Ρέντη.

 

Επί της ουσίας το επενδυτικό πρόγραμμα έρχεται να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό που αναζητά το ελληνικό μανιτάρι στα οπωροπωλεία των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για προϊόν που παράγεται στη χώρα μας.

 

Η Μανιτάρια Κεχαγιάς σε αριθμούς

Kύκλος εργασιών

2020: 15,57 εκατ. ευρώ

2019: 15,61 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους

2020: 940,34 χιλ. ευρώ

2019: 1,06 εκατ. ευρώ

Κατά κεφαλήν κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα: 750 γραμμάρια/έτος

Κατά κεφαλήν κατανάλωση μανιταριών στη Γαλλία: 2,5 κιλά/έτος

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2023 16:22kostas Stamatelos

Kαλησπέρα σας κ.Κεχαγιά, είμαστε μεταξύ των άλλων εμπορικοί αντιπρόσωποι με πελάτες εντός κι εκτός Ελλάδας. Σήμερα, πελάτης μας στη λιανικά εκτός Ελλάδας, μας ζήτησε να του προσφέρουμε μανιτάρια σε διάφορες μορφές απο Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία κ.λ.π. Πριν αρχίσουμε περαιτέρω έρευνα, θα θέλαμε να δώσουμε προταιρεότητα στο ελληνικό μανιτάρι. Συνεπώς, θα θέλαμε να μας γνωρίστε, αν είστε διαθέσιμοι να συνεργασθούμε ως ενδιάμεσοι αντιπρόσωποι επι προμήθεια για κατ'ευθείαν τιμολόγιση στους πελάτες που βρίσκουμε. Σας ευχαριστούμε Μετά τιμής EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε. Κώστας Σταματέλος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία