BACK TO
TOP
Food insider

Η Ε.Ζ.Α. πειραματίζεται με τη βύνη και διατηρεί συμβόλαια με παραγωγούς στο κριθάρι

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης που εξετάζει την είσοδό της στην διαδικασία της βυνοποίησης, κάτι που ωστόσο θα αποφασιστεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Παράλληλα διατηρεί τις συνεργασίες της σε περιοχές όπως είναι ο Δομοκός, μέσω συμβολαίων που έχει συνάψει μαζί τους.

KAR_2110

Γιώργος Λαμπίρης

117
0

Επί του παρόντος η Ε.Ζ.Α. προμηθεύεται τη βύνη κατά κύριο λόγο από τη Βόρεια Ευρώπη, τη Σερβία και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, από την οποία αγοράζει το 20% της βύνης που παράγει η τελευταία στο ιδιόκτητο βυνοποιείο της. Ταυτόχρονα  περίπου το 10% της βύνης που αξιοποιεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης το βυνοποιεί στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, με πρώτη ύλη το κριθάρι που της διοχετεύουν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί.

 

Ικανοποιητικά αποτελέσματα από την παραγωγή του λυκίσκου 

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή λυκίσκου η ζυθοποιία της Αταλάντης έχει δημιουργήσει πειραματική καλλιέργεια σε έκταση 4 στρεμμάτων, σε μέρος της οποίας έχει φυτέψει περίπου 200 φυτά, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μελλοντικά, καθότι τα αποτελέσματα είναι καταρχάς ικανοποιητικά. Στις σκέψεις των ανθρώπων της Ε.Ζ.Α. είναι, εφόσον το πλάνο του λυκίσκου προχωρήσει, να συνεργαστεί με τρίτους στον τομέα αυτόν, όπως θα μπορούσαν να είναι πιθανώς παραγωγοί στέβιας ή και υπάρχουσες επιχειρήσεις παραγωγής λυκίσκου με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Ζ.Α. Αθανάσιος Συριανός, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στη νέα γραμμή γυάλινου μπουκαλιού, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 και στη γραμμή κουτιού αλουμινίου, η οποία παραδόθηκε το 2015 με ύψος επένδυσης 5 εκατ. ευρώ.

Κερδίζει μέρος από το χαμένο έδαφος για να επιστρέψει στο 2019

Ο επικεφαλής της εταιρείας εκτίμησε ότι το 2021 θα κλείσει αρκετά κοντά στις επιδόσεις του 2019, με το τζίρο να ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και το EBITDA σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ στο ζυθοβραστήριο, σε νέο λέβητα και στην ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής της.

 «Πιστεύουμε ότι η εταιρεία ανέκτησε φέτος γύρω στο 40% των απωλειών που είχε σε σύγκριση με το 2019». Για του χρόνου ο κύριος Συριανός ανέφερε ότι «αναμένεται με αισιοδοξία το 2022 και η εξέλιξη της εθνικής οικονομίας με την Ε.Ζ.Α. να διεκδικεί το ρόλο του εθνικού πρωταθλητή της μπύρας».

Συνεχίζεται η αναζήτηση για εμφιαλωμένο ανθρακούχο νερό

Ζωηρό παραμένει τέλος το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εμφιάλωση ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, κατεύθυνση προς την οποία έχει ήδη κινηθεί με την εκπόνηση σχετικών μελετών σε πηγή που έχει εντοπίσει η εταιρεία.

 Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά των πρώτων υλών, ήδη το κόστος στο κουτί αλουμινίου για την ελληνική αγορά μπύρας εμφανίζεται αυξημένο λόγω της διεθνούς κατάστασης ανατιμήσεων στα αγαθά κατά 18%. Το κουτί αυτή τη στιγμή αντικατοπτρίζει περίπου το 70% του συνολικού κόστους της παραγόμενης μπύρας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ορατό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε αλουμίνιο το 2022, ενώ ήδη η Δυτική και η Ανατολική Ευρώπη παρουσιάζουν έλλειμμα κατά 10% σε διαθέσιμες ποσότητες πρώτης ύλης αφενός λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας βωξίτη μετά το πραξικόπημα στη μεγάλη παραγωγό του είδους, Νέα Γουινέα, αφετέρου λόγω της μείωσης παραγωγής στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό μετάλλου στο κόσμο.

Νέα επένδυση καινοτομίας από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία την εκδήλωση «Ελληνικός Ζύθος Ανάπτυξης», την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αταλάντη. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε η νέα γραμμή παραγωγής, μια επένδυση που αγγίζει τα €10 εκατ. και συμπληρώνει ένα επενδυτικό πλάνο €30 εκατ. την τελευταία επταετία.

Η νέα επένδυση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη φιλοσοφία καινοτομίας της εταιρείας, αλλά και τη σταθερή συμβολή της ΕΖΑ στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και τη διεύρυνση των προοπτικών του κλάδου.

Με την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, κ. Αθανάσιος Συριανός καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε την σημασία της μεγάλης αυτής επένδυσης για την εταιρεία, την τοπική κοινωνία της Αταλάντης αλλά και για την εγχώρια αγορά της μπίρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εν λόγω επένδυση αντανακλά την φιλοσοφία πρωτοπορίας και δημιουργίας που διακρίνει την ΕΖΑ διαχρονικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Ποιότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της καλής μπίρας, που ξεχωρίζουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της ΕΖΑ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα διασκεδαστικό διαδραστικό happening με τον γνωστό bartender και bar consultant, Γιάννη Κοροβέση, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έφτιαξαν ένα ξεχωριστό signature cocktail, με ιδιαίτερα συστατικά και βάση την εζα Pilsener, αφιερωμένο στη νέα γραμμή παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η νέα γραμμή παραγωγής αποτελείται από δύο υπερσύγχρονες γραμμές – εμφιάλωσης  και εγκυτίωσης, καλύπτοντας σχεδόν 5.000m2 στο εργοστάσιο της Αταλάντης, διασφαλίζοντας απόλυτα την ευελιξία, την ασφάλεια και την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων της ΕΖΑ.



Στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας γραμμή παραγωγής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, κ. Τζώρτζης Κανακάρης ανέφερε: «H EZA, σε πείσμα των καιρών και στη σκιά της πανδημίας, συνέχισε να επενδύει στην εξέλιξή της. Φτάνοντας σήμερα το παραγωγικό δυναμικό στα 80 εκατομμύρια λίτρα, η επένδυση που ολοκληρώθηκε εν μέσω Covid, αποδεικνύει απτά τη φιλοσοφία καινοτομίας της εταιρείας αλλά και την επιμονή της για ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Αθανάσιος Συριανός υπογράμμισε: «Η νέα γραμμή παραγωγής δεν είναι μόνο μια αναβάθμιση υποδομών για εμάς στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Αντανακλά την παράδοση εξέλιξης που η ΕΖΑ έχει στην καρδιά της λειτουργίας της. Πέρα από την πρακτική, πέρα από τη διαχείριση πόρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής της αλυσίδας είναι μία ακόμα ενσάρκωση του οράματος και των αξιών της ΕΖΑ, που χαρακτηρίζονται από το πάθος για την καλή μπίρα».

 




Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία