BACK TO
TOP
Food insider

Νέο επενδυτικό βήμα 15 εκατομμυρίων στην υδροπονια από τα Θερμοκήπια Θράκης

Σε επένδυση που αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ προχωρούν τα Θερμοκήπια Θράκης, τα οποία ειδικεύονται στην παραγωγή ντομάτας και αγγουριού στην περιοχή της Θράκης με τη μέθοδο της υδροπονίας μέσω της χρήσης γεωθερμίας.

thermokipia1_2

Γιώργος Λαμπίρης

694
0

Η συγκεκριμένη επένδυση σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία ανέρχεται συγκεκριμένα στα 14,66 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος αυτής έχει ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 4399 του 2016. Από τη νέα επένδυση υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 60 νέες θέσεις εργασίας στις εν λόγω εγκαταστάσεις και η νέα εγκατάσταση θα δημιουργηθεί στην Κεσσάνη της Θράκης.



Επέκταση των θερμοκηπίων της εταιρείας κατά τουλάχιστον 100 στρέμματα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επένδυση αφορά στην επέκταση των υαλόφρακτων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης τα Θερμοκήπια Θράκης θα προσθέσουν συνολικά περί τα 100 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας, θέτοντας στο επίκεντρο προϊόντα όπως η ντομάτα αλλά και η μελιτζάνα, η οποία αποτελεί ένα από τα καινούργια προϊόντα που αναπτύσσει καλλιεργητικά η παραγωγική μονάδα της Θράκης. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ολοκληρώθηκαν ακόμα δύο επενδυτικά πλάνα ύψους 12 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών. Η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο θερμοκήπια, ένα στην Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και ένα στη Θράκη, στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, με συνολική καλλιεργήσιμη έκταση υπό υαλόφρακτα θερμοκήπια, που ανέρχεται στα 196 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι ένα από τα προϊόντα που έχει εξετάσει καλλιεργητικά είναι και η φράουλα.



Ευρεία παρουσία στα εγχώρια σούπερ μάρκετ

Τα Θερμοκήπια Θράκης διατηρούν ευρεία παρουσία στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, ενώ στοχεύουν να καλύψουν και επιπλέον κατηγορίες κηπευτικών, ενισχύοντας την παραγωγική τους δυναμική, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο. Η παρουσία της εταιρείας στην αγορά προσδιορίζεται κυρίως μέσα από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει και συσκευάζει για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Επί του παρόντος τα παραγόμενα προϊόντα είναι η ντομάτα beef και η ντομάτα τσαμπί, το αγγούρι, το αγγούρι μίνι και η μελιτζάνα. Μία από τις αλυσίδες με την οποία διατηρεί σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια είναι η Lidl Ελλάς. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας τίθεται και η ανάπτυξη της μάρκας «Κήπος της Ξάνθης» που έχει δημιουργήσει η ίδια, ένα στοίχημα ωστόσο αρκετά περίπλοκο στην ελληνική αγορά, όπου οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν από τις παραγωγικές επιχειρήσεις κυρίως ιδιωτική ετικέτα στα λαχανικά.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο προσεχές χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα επιδιώξει τη επέκταση και εκτός Ελλάδας σε χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ένα από τα βασικά κριτήρια που εξετάζονται κατά την παραγωγή των προϊόντων είναι οι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το ίδιο πρόσωπο εξηγεί ότι η χρήση της γεωθερμίας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα Θερμοκήπια Θράκης, εκτιμώντας ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση να βρεθεί ένα βήμα μπροστά έναντι του ανταγωνισμού, δεδομένων των περιβαλλοντικών περιορισμών και απαιτήσεων που τίθενται στο προσκήνιο από αρκετές χώρες της Ευρώπης – και όχι μόνο – το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία έχει την δυνατότητα να αντλεί γεωθερμικό ζεστό από τη γη (ζεστό νερό) σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου, με τη χρήση του οποίου καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης της μονάδας.

Το 2020 τα Θερμοκήπια Θράκης κατέγραψαν κύκλο εργασιών ύψους 8,18εκατ. ευρώ από 8,39 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 2,37 εκατ. ευρώ το 2019. Τα καθαρά κέρδη του 2020 ήταν 252 χιλ. ευρώ από 530 χιλ. ευρώ το 2019.



Η Θερμοκήπια Θράκης σε αριθμούς

2 Θερμοκήπια σε Κορωπί – Νέο Εράσμειο Ξάνθης

Κύκλος εργασιών

2020: 8,18 εκατ. ευρώ

2019: 8,39 εκατ. ευρώ

Μεικτό κέρδος

2020: 2 εκατ. ευρώ

2019: 2,37 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη

2020: 252 χιλ. ευρώ

2019: 530 χιλ. ευρώ

Νέες εγκαταστάσεις με την επένδυση 14,66 εκατ.: >100 στρέμματα

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις: 196 στρέμματα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία