Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ΑΒΕΑ χαρτογραφεί το DNA του ελαιολάδου και ποντάρει στην αγριελιά των 25 ευρώ

Κινήσεις όπως είναι η καλλιέργεια και τυποποίηση της αγριελιάς με στόχο να παρουσιάσει στην αγορά ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με εξέχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και η διαδικασία χαρτογράφησης του DNA της πρώτης ύλης και των ελαιόδεντρων, προκειμένου να παρουσιάσει στην αγορά ένα προϊόν ανιχνεύσιμο ως προς την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του, υλοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΑΒΕΑ.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η ιστορική ελαιουργική βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1889, αποτελεί την αρχαιότερη του κλάδου της στην Ελλάδα και έχει έδρα τα Χανιά, ενώ έχοντας διέλθει από τη φάση εξυγίανσης βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης μετά την ανάληψη της πλειοψηφίας των μετοχών της από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων το 2014. Η εταιρεία διατηρεί πολυμετοχικό χαρακτήρα καθώς συμμετέχουν σε αυτήν εκτός από την Τράπεζα, η συνεταιριστική αλυσίδα σούπερ μάρκετ των Χανίων (SYNKA), συνεταιρισμοί της Κρήτης και ιδιώτες.

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Μαρκαντωντάκης μέλος της διοίκησης της εταιρείας, η ΑΒΕΑ διατηρεί τρεις άξονες δραστηριότητας που αφορούν στην τυποποίηση έξτρα παρθένου – και βιολογικού – αλλά και παρθένου ελαιολάδου, την παραγωγή πυρηνελαίου και τη σαπωνοποιία. «Στον τομέα της ελαιοποίησης συνεργαζόμαστε με τα συνεταιριστικά ελαιουργεία, σε άμεση συνεργασία με τα οποία επιδιώκουμε την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου. Τα κυριότερα αυτών είναι το Συνεταιριστικό Ελαιουργείο στα Παλαιά Ρούματα Χανίων καθώς και εκείνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών».

Η σύμπραξη με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσκλών για την ελαιοποίηση της αγριελιάς – Πάνω από 25 ευρώ το λίτρο στη λιανική

Σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό των Μεσκλών η ΑΒΕΑ δημιούργησε το ελαιόλαδο από αγριελιά. «Ο Συνεταιρισμός ανέλαβε την καλλιέργεια και την παραγωγή του λαδιού και με τη σειρά της η ΑΒΕΑ ανέλαβε την τυποποίηση του προϊόντος, παρουσιάζοντας μία ετικέτα από κοινού. Είναι ένα εγχείρημα που στόχο έχει να αναδείξει διαφοροποιημένες ποικιλίες ελαιολάδου», αναφέρει ο κύριος Μαρκαντωνάκης. Η τιμή του συσκευασμένου ελαιολάδου από αγριελιά μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ή και να υπερβεί τα 25 ευρώ ανά λίτρο στη λιανική. Επιπλέον η ΑΒΕΑ τυποποιεί την κορωνέικη αλλά και την τοπική ποικιλία τσουνάτη που φύεται στα ορεινά της Κρήτης.

Ταυτόχρονα όπως ο ίδιος λέει η ΑΒΕΑ συμμετέχει μαζί με άλλους τυποποιητές της Κρήτης σε κοινές ενέργειες με τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του ελαιολάδου και την αντιμετώπιση δακοκτονίας, μειώνοντας τα υπολείμματα φυτοφαρμάκου. «Επί της ουσίας γίνονται πολύ περισσότερες δειγματοληψίες, όπου τα ελαιουργεία συλλέγουν δείγματα και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε εάν υπάρχουν υπολείμματα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε στενά με τους παραγωγούς για την ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, ούτως ώστε να προσθέτουμε αξία στο ελαιόλαδο, κάτι που μετακυλίεται και στον παραγωγό».

Χαρτογραφώντας το DNA του ελαιολάδου

«Επιπλέον προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε το DNA των τοπικά παραγόμενων ελαιολάδων, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την αυθεντικότητα. Επί της ουσίας μελετάμε το DNA που έχει ένα λάδι σε συγκεκριμένες περιοχές, λαμβάνοντας δείγματα για να μπορέσουμε να το ταυτοποιήσουμε με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε ένα ελαιόλαδο που φτάνει στο εξωτερικό ανά πάσα στιγμή, ούτως ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις νοθείας», εξηγεί ο κύριος Μαρκαντωνάκης. Η ΑΒΕΑ σε αυτόν τον τομέα συνεργάζεται με τη BioCos η οποία χρησιμοποιεί την πληροφορία του γενετικού κώδικα (DNA) για να ελαχιστοποιήσει τη νοθεία σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, προσφέροντας ταυτόχρονα ιχνηλασιμότητα από το χωράφι έως και το τελικό σημείο πώλησης. Η συγκεκριμένη εταιρεία εφαρμόζει την ίδια μέθοδο ιχνηλάτησης και σε άλλα προϊόντα όπως το αλεύρι, ο κρόκος Κοζάνης, ο καφές.

Επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ

Επενδυτικά η ΑΒΕΑ υλοποιεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, κάνοντας την αρχή από το πυρηνελαιουργείο αλλά και τη ραφιναρία στον τομέα παραγωγής του πυρηνελαίου. «Ταυτόχρονα έχουμε καταφέρει δημιουργήσουμε υποδομές που επιτρέπουν τη μείωση του κατσίγαρου (νερόλαδο) που προέρχονται από τα ελαιουργεία, μετατρέποντάς τα από τριφασικά σε διφασικά. Με τη διαδικασία επεξεργασίας από το πυρηνελαιουργείο, εξατμίζεται το νερό και δεν δημιουργούνται ρύποι το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραστικά η τριφασική επεξεργασία της ελαιοπυρήνας, καθώς σήμερα το 85% της παραγωγής γίνεται διφασικά».

Η ΑΒΕΑ σε αριθμούς

Ελαιόλαδο: 50% της παραγωγής

Πυρηνέλαιο: 50% της παραγωγής

Εξαγωγές: 70% του τζίρου της

Κύκλος εργασιών

2021: 8,5 εκατ. ευρώ

2020: 6,07 εκατ. ευρώ

2019: 8,3 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.