Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινοποιία Nico Lazaridi, το άνοιγμα στη Νάουσα και η είσοδος στα μεγάλα λευκά

Για μία χρονιά που ξεκίνησε συγκρατημένα αισιόδοξα λόγω της νόσου Covid-19 κάνει λόγο αναφερόμενος στις προσδοκίες που υπήρχαν για την εξέλιξη του 2021 κάνει λόγο μιλώντας στο Winetrails ο Φεδερίκος Λαζαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Οινοποιία Νίκου Λαζαρίδη.

του Γιώργου Λαμπίρη

«Το 2021 ήταν τελικά μία ακόμα χρονιά πανδημίας. Μετά τον Ιούνιο, η τουριστική αγορά σημείωσε βήματα ανάκαμψης. Το trend συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, συμπαρασύροντας την υπόλοιπη αγορά. Στις εξαγωγές καταγράφηκε παρόμοια πορεία, η οποία όμως ανακόπηκε τον Νοέμβριο, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο έντονα, είναι ότι η έξοδος από την βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα σε συνδυασμό με την πανδημία και τα διεθνή γεγονότα που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, δημιούργησαν ένα μείγμα αντιδράσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας με συνέπειες που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε ακόμα. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η αύξηση του κόστους της ενέργειας – πρώτων υλών, η μείωση της παραγωγής πολλών αγαθών, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, είναι ένα μέρος από τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, δίχως να μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Ποιοτικά ικανοποιητικός ο τρύγος

Αναφερόμενος στον τρύγο του 2021 ως συνέπεια ενός πολύ ζεστού καλοκαιρού ο κύριος Λαζαρίδης επισημαίνει ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ποιοτικά ικανοποιητικός. Η διπλή χαλαζόπτωση του Αυγούστου ωστόσο δημιούργησε έλλειμα κυρίως σε ερυθρές ποικιλίες, μειώνοντας την παραγωγή σε ορισμένους κωδικούς για τη σοδειά του 2021. Η χρονιά που πέρασε σημάδεψε ποικίλα  πολλές περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς παρατηρείται μια μείωση στην παγκόσμια παραγωγή, η οποία οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις οινοπαραγωγικές περιοχές.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα λανσαριστούν δύο νέα προϊόντα, δύο premium οίνοι, ένας λευκός και ένας ροζέ. Τα δύο νέα κρασιά  έρχονται να συμπληρώσουν την παλέτα προϊόντων της Nico Lazaridi που παράγονται στο οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας. «Η ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για premium οίνους δεν είναι απλά μια τάση αλλά μια πραγματικότητα και αφορά  τα ροζέ, ως πιο trendy, αλλά και τα μεγάλα λευκά. Η Nico Lazaridi, γνωστή για τα υψηλά ποιοτικά Standards και  αισθητική θα προικίσει τα  2 νέα προϊόντα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο επικεφαλής της Οινοποιίας.

Η δραστηριοποίηση στη ζώνη ΠΟΠ Νάουσας

Αναφορικά με την είσοδο στη ζώνη ΠΟΠ Νάουσας, μέσω συνεργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κύριος Λαζαρίδης αναφέρει ότι «πέρα από την δραστηριότητα στα οινοποιεία «Château» στην Αγορά Δράμας και «Μακεδών» στον Πλατανότοπο Καβάλας, η Nico Lazaridi για δεύτερη χρονιά πραγματοποίησε παραγωγή στη ζώνη ΠΟΠ Νάουσας. Το νέο κρασί αναμένεται να παρουσιαστεί σε 2 με 3 χρόνια από τώρα».

Εξαντλήθηκαν όλες οι φιάλες Μαγικό Βουνό Λευκό 2020 – Οι επετειακές εκδόσεις για τα 200 χρόνια Ελληνική Επανάσταση

Σημειώνεται ότι το 2021, η Οινοποιία Νίκου Λαζαρίδη, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε δύο επετειακές ετικέτες για το Μαγικό Βουνό Λευκό και Ερυθρό. Τις ετικέτες φιλοτέχνησαν οι Γιώργος Κόφτης και Γιάννης Γιγουρτάκης. Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης που έτυχαν σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρίδη, είναι ότι από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 δεν διακινείται πλέον από το οινοποιείο το Μαγικό Βουνό Λευκό 2020, καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι φιάλες. «Στη Nico Lazaridi εδώ και χρόνια επενδύουμε συστηματικά στο θέμα της αισθητικής ανάδειξης της συσκευασίας, και για τους συγκεκριμένους οίνους δημιουργήσαμε μία ειδική γραμμή συσκευασιών», αναφέρει ο κύριος Λαζαρίδης.

Η ανεξάρτητη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Taste Artisans

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Taste Artisans, ο Φεδερίκος Λαζαρίδης επισημαίνει ότι με την συγκεκριμένη εταιρεία «υλοποιείται το όραμα του κάθε παραγωγού. Ο παραγωγός αποκτά την οργανωμένη γνώση, πληροφορία και πρόσβαση της αγοράς, κυρίως του κλάδου της φιλοξενίας. Η Τaste Artisans παρακολουθεί την αγορά, συμβουλεύει και ενημερώνει τον παραγωγό για το τι γίνεται, ενώ ο ίδιος διαχειρίζεται το προϊόν του σαν να είχε ο ίδιος ένα οργανωμένο τμήμα marketing & merchandizing. H Nico Lazaridi είναι πελάτης της Τaste Artisan, δεν συμμετέχει μετοχικά ή διοικητικά σε αυτήν. Ήδη συνεργάζεται με άλλο οινοποιείο και θα διευρύνει τη συνεργασία με άλλους παραγωγούς κρασιού αλλά και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο της φιλοξενίας».

Στον τομέα των επενδύσεων αναφέρει ότι η Nico Lazaridi «επενδύει συνέχεια. Δεν αφήνουμε ποτέ η εταιρεία να μένει πίσω σε θέματα γνώσης, τεχνολογίας και υποδομών. Τα τελευταία 3 χρόνια επενδυθήκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ».

Όπως επισημαίνει, μέσα στο 2021 ξεκίνησε η αναδιάρθρωση μέρους του αμπελώνα και η ετοιμασία για την επέκταση της αναδιάρθρωσης σε νέα τμήματα ενώ παράλληλα η εταιρεία έλαβε την πιστοποίηση στο «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» σύμφωνα με το πρότυπο AGRO2, για 5η συνεχόμενη χρονιά από την TUV Hellas. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις του διετούς προγράμματος για τη βελτίωση της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων προϊόντων. Τα προγράμματα αυτά αφορούσαν σε γεωργικό εξοπλισμό, συστήματα G.I.S. και την εγκατάσταση συστήματος «Net Winery» της ιταλικής εταιρίας Dainese εντός του οινοποιείου.

Νέες επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

«Τη χρονιά που διανύουμε θα υποβάλουμε προτάσεις για νέα επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τόσο στο οινοποιείο  Château Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας όσο και στο οινοποιείο  Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας. Το ύψος των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση αυτών θα αφορά την επόμενη τριετία», επισημαίνει ο οινοποιός.

Σκέψεις για οινοτουριστική αξιοποίηση και του οινοποιείου Μακεδών

Όσον αφορά την προσέλκυση του οινοτουρισμού, ο κύριος Λαζαρίδης αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Νίκος Λαζαρίδης Α.Ε. παρά το ότι βρίσκεται σε μια μη-προικοδοτημένη ως προς τον τουρισμό περιοχή, κατάφερε να προσελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι επισκεπτών και να στηρίξει δράσεις οινοτουρισμού. «Το οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην Δράμα είδε την επισκεψιμότητά του το 2021 να αυξάνεται κατά 39% σε σχέση με το 2020, αν και ήταν κλειστό για ξεναγήσεις επί 5 μήνες. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μας και μας δίνει κουράγιο για νέες επενδύσεις, ακόμα πιο σημαντικές, που θα αναβαθμίσουν την Νίκος Λαζαρίδης Α.Ε. αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο οινοτουρισμός λειτουργεί σχεδόν όλον τον χρόνο κυρίως όμως τους χειμερινούς μήνες. Γίνονται σκέψεις να ενταχθεί στον οινοτουρισμό και το οινοποιείο Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας που θα εξυπηρετεί επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι».

Η Νίκος Λαζαρίδης A.E. σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2022: εκτίμηση για >8 εκατ. ευρώ

2021: 7,17 εκατ. ευρώ

2020: 5,04 εκατ. ευρώ

Μεταβολή: +42%

Φιάλες που διακινήθηκαν

2021: 1,295 εκατ.

2020: 1,035 εκατ.

Μεταβολή: +25%

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.