BACK TO
TOP
Food insider

Τα ηπειρώτικα προϊόντα και οι 18 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έκθεση Food&Life του Μονάχου

Ευρεία ήταν συμμετοχή επιχειρήσεων αγροδιατροφής από την περιφέρεια Ηπείρου στην έκθεση Food & Life 2022, η οποία διοργανώθηκε στο Μόναχο.

Food_Life

Γιώργος Λαμπίρης

697
0

H έκθεση εκτός από επαγγελματίες απευθυνόταν και σε ιδιώτες πελάτες που είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν από τους εκθέτες τα προϊόντα τους. Ωστόσο και σε επίπεδο επαγγελματικών συμφωνιών, υπήρξε κινητικότητα όπως αναφέρουν από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία. Η έκθεση που είχε διάρκεια πέντε ημέρες αποτέλεσε την τελευταία για φέτος συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθεσιακό γεγονός. Στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 18 επιχειρήσεις από την Ήπειρο.

Στο προσεχές διάστημα και κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα ακολουθήσουν μία σειρά από σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα με τη συμμετοχή επιχειρήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Σύμφωνα με τη Σοφία Φούκη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Περιφέρειας Ηπείρου, για το 2023 είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή στην έκθεση Fruit Logistica στο Βερολίνο, ενώ τον ίδιο μήνα οι ηπειρώτικες επιχειρήσεις θα ταξιδέψουν με προορισμό την έκθεση Gulfood στο Ντουμπάι. Ακολουθεί η FoodExpo στην Αθήνα τον Μάρτιο, η οινική έκθεση Prowein τον ίδιο μήνα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και τον Ιούνιο έπεται η Fancy Food στην Αμερική.

Στην έκθεση υπήρχε έντονη παρουσία της ελληνικής ομογένειας της Γερμανίας αλλά και Γερμανοί επισκέπτες, οι οποίοι σύμφωνα με την κυρία Φούκη επέδειξαν ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα.

Οι συμμετέχοντες στη Food & Life

Ούζο Ρούμπου: Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1949 στην Πρέβεζα διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και τον παλαιότερο άμβυκα που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο.

Καρατζένης: Διατηρεί ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας στις παρυφές του όρου Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων. Εκτρέφει γόνο, συσκευάζει και διανέμει φρέσκα αλλά και καπνιστά ψάρια.

Βότανα Ιχώρ: Η συνεταιριστική κίνηση «Ιχώρ», που ξεκίνησε από νέους παραγωγούς και επικεντρώνεται στην παραγωγή άνυδρων βιολογικών βοτάνων.

Τεμέτερον: Η οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί ιδιόκτητη φάρμα μοσχαριών λιμουζίν και αιγοπροβάτων, ενώ κύρια δραστηριότητά της αποτελεί το νωπό κρέας. Έδρα της είναι η Νέα Σαμψούντα της Πρέβεζας.

Zυθοποιία Valia Calda: Δύο πρώην στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στους κλάδους της ποτοποιίας και της μπύρας ο Βαγγέλης Λαγός και ο Νίκος Μπάκας ίδρυσαν τη νομαδική μικροζυθοποιία Valia Calda, η παραγωγή της οποίας γίνεται στις εγκαταστάσεις της 33 Brewing Company στον Ασπρόπυργο.

Μέλι Philomelia: Ο 27χρονος Κωνσταντίνος Έξαρχος από τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας Πρεβέζης, δημιούργησε την δική του ετικέτα μελιού. Αυτή τη στιγμή κάνει βήματα επέκτασης της δραστηριότητάς του και στο εξωτερικό.

Ελαιόλαδο Ηπείρου Βίος: Η οικογενειακή επιχείρηση παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την τοπική ποικιλία μεσόκαρπος Θεσπρωτίας.

ΔΙΕΚ Ιωαννίνων: Δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση επαγγελματιών σε τομείς όπως αυτοί του τεχνικού πτηνοτροφίας, του ειδικού κοστολόγησης στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία και άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

Bio Γείτονας: Ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικών εσπεριδοειδών και έχει έδρα τον Άγιο Σπυρίδωνα της Άρτας.

Ευ ζην, Ευ γεύειν: Με δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής και συσκευασίας βοτάνων αλλά και στην μεταποίησή τους για την παραγωγή καλλυντικών από βότανα. Η έδρα της βρίσκεται στη Μπαλτούμα Ιωαννίνων.

Ελαιόλαδο Poeima: Πρόκειται για βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας από κορωνέικη ποικιλία, περιορισμένης κυκλοφορίας, που παράγεται από τον Βασίλη Ρούσσα, ιερέα και βιοκαλλιεργητή από τον βιολογικό ελαιώνα που διατηρεί στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

Κτήματα Ευδοξία: Η οινοποιία – ποτοποιία που συμμετείχε στην έκθεση παράγει κρασί αλλά και τσίπουρο. Αξιοποιεί τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Traminer, Ντεμπίνα, Λημνιό και Ασύρτικο. Επίσης διατηρεί αμπελώνα στη Ζάκυνθο με τις ποικιλίες Σκιαδόπουλο και Αυγουστιάτη.

Τυροκομικά Μπούμπα: Στο δικό της περίπτερο παρουσίασε τα παραδοσιακά προϊόντα όπως το κασκαβάλι ή το μετσοβίτικο καπνιστό, έχει εισάγει στα τυριά της στοιχεία καινοτομίας, δημιουργώντας την γραβιέρα με παστουρμά, τη γραβιέρα με κάνναβη ή και πιο πρόσφατα τη γραβιέρα με μύρτιλο.

Μέλι Πίνδος και Katsoukis Family: Στις επιχειρήσεις που ήταν στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και το Μέλι Πίνδος, προϊόντα που συλλέγεται από τα ορεινά των Ιωαννίνων καθώς και η Katsoukis Family παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την τοπική ποικιλία Λιανολιά της Πρέβεζας, με έδρα την περιοχή του Λούρου.

Bio-Green: Στον τομέα του ελαιολάδου μία ακόμα εταιρεία που είχε εκθεσιακό περίπτερο στη Food&Life. O λόγος για τη Bio-Green. Παράγει και τυποποιεί βιολογικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο με οξύτητα μικρότερη του 0,3%. Επεξεργάζεται ως βασική ποικιλία Λιανολιά και το ελαιόλαδό της φέρει την ετικέτα «Enetikon». Διαθέτει επίσης στην αγορά την ετικέτα Prevezana μονοποικιλιακό από Λιανολιά αλλά και σε μείγμα Λιανολιάς και Κορωνέικης με οξύτητα ίση ή μικρότερη του 0,8% στη δεύτερη περίπτωση.

Φάρμα Μετσόβου: Ειδικεύεται στη βιολογική εκτροφή γαϊδουριών της ελληνικής φυλής και εδρεύει στη Χρυσοβίτσα του νομού Ιωαννίνων. Παράγει εκτός από το βιολογικό γάλα γαϊδούρας και βιολογικά ζυμαρικά όπως κριθαράκι, τραχανάς, χυλοπίτες, με πρώτη ύλη το συγκεκριμένο γάλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία