BACK TO
TOP
Food insider

Έγχρωμο κουνουπίδι με 1 ευρώ στον παραγωγό βγάζει η MS Farm

Διαφοροποιημένο αποτέλεσμα ως προς τα ήδη παραγόμενα προϊόντα, εισάγοντας στη γκάμα των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλίες έγχρωμού κουνουπιδιού επιδιώκει να εισάγει στην αγορά η MS Farm, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία στην καλλιέργεια του μπρόκολου με περίπου 1.000 στρέμματα.

IMG_0064

Γιώργος Λαμπίρης

1152
0

Η εταιρεία με έδρα την Πέλλα, επικεφαλής της οποίας είναι ο παραγωγός, Μάρκος Σαπουντζόγλου, επενδύει στην εποχικότητα και στη ζήτηση που παρουσιάζουν το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί κουνουπίδι, έχει εισάγει ποσότητες αυτή την περίοδο τόσο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης όσο και σε επιλεγμένα οπωροπωλεία. «Πρόκειται για ένα προϊόν που διατίθεται κυρίως κατά την εορταστική περίοδο. Η συγκομιδή του ξεκινάει στο τέλος Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός.

Η συνολική παραγωγή των συγκεκριμένων κουνουπιδιών ανέρχεται στα 20 στρέμματα, ενώ στις ποικιλίες που καλλιεργεί και παράγει η MS Farm στο ίδιο διάστημα με το έγχρωμο κουνουπίδι, είναι και το μπρόκολο ρομανέσκο. Τα χρωματιστά κουνουπίδια κινούνται σε αποδόσεις που αγγίζουν τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα, τη στιγμή που το συμβατικό κουνουπίδι αποδίδει περί τους 3 τόνους ανά στρέμμα. Αντίστοιχα το μπρόκολο ρομανέσκο προσφέρει αποδόσεις περίπου 2 τόνων ανά στρέμμα.

Ο ίδιος αναφέρεται σε μία χρονιά που παρουσιάζει δυσκολίες τόσο καλλιεργητικά, όσο και εμπορικά λόγω των αυξομειώσεων στις θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να πάνε πίσω κάποιες καλλιέργειες, ενώ ακολούθησε ο Νοέμβριος, ένας ζεστός και βροχερός μήνας, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί πρωιμότητα σε πολλά από τα προϊόντα. Κατ’ απέκταση η απορρόφησή τους κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και λόγω της ζέστης που δεν ευνοεί την κατανάλωση των συγκεκριμένων κηπευτικών. Μετά τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και μειώθηκαν οι θερμοκρασίες, εντατικοποιήθηκε η κίνηση, ωστόσο οι τιμές παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Από τον Ιανουάριο εκτιμά ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά δεδομένου ότι ένα ευρύ κομμάτι της παραγωγής θα έχει ήδη διατεθεί και με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει ζήτηση για μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή το μπρόκολο κινείται στα 0,50-0,60 λεπτά ως μέση τιμή παραγωγού. Τα κουνουπίδια κινούνται στα 0,60 λεπτά καθότι έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση σε σχέση με το μπρόκολο που προσφέρει κατά μέγιστο 1,5 τόνο ανά στρέμμα (το σύνηθες κατά μέσο όρο στο μπρόκολο είναι 1.250 κιλά). Σε ό,τι αφορά τα χρωματιστά κουνουπίδια φτάνουν στο ράφι με τιμή τουλάχιστον στο 1 ευρώ το κιλό, ωστόσο έχουν διπλάσιο κόστος παραγωγής λόγω χαμηλής απόδοσης ανά στρέμμα και της σχετικά περιορισμένης ζήτησης λόγω του ότι είναι άγνωστα στο ευρύτερο κοινό και αρκετά πιο ακριβά.

Σε αριθμούς

‘Εγχρωμο κουνουπίδι

Απόδοση:1,5 τόνο/στρέμμα

Τιμή: 1 ευρώ/κιλό

Συμβατικό κουνουπίδι

Απόδοση: 3 τόνοι/στρέμμα

Τιμή: 0,60 ευρώ/κιλό

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία