BACK TO
TOP
Food insider

Η μικρόκαρπη κόκκινη πιπεριά ανοίγει νέους δρόμους στο χωράφι

Μία νέα παραγωγική σελίδα στη Βόρεια Εύβοια έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα η Κεντρής Α.Ε., η οποία έχει έδρα στην περιοχή της Στροφυλιάς.

kentris2

Γιώργος Λαμπίρης

1645
0

Η εταιρεία που ειδικεύεται στην επεξεργασία της ελιάς αλλά και σειράς τοπικών προϊοντων και λαχανικών, έχει προσφέρει κίνητρα για την παραγωγή της μικρόκαρπης κόκκινης πιπεριάς, peperken, την οποία επεξεργάζεται, γεμίζει με τυρί και στη συνέχεια τη διαθέτει στη διεθνή αγορά. Ο επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Κεντρής για να ελέγξει την ποιότητα του προϊόντος και να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες, ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης ομάδας παραγωγών με 15 μέλη έως αυτή τη στιγμή, οι οποίοι προέρχονται από την Ιστιαία και το Μαντούδι της Εύβοιας.

Η μικρή κόκκινη πιπεριά, peperken, όπως την ονόμασε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιώργος Κεντρής, προήλθε από τροποποιημένο σπόρο της ποικιλίας «peppadew», που ευδοκιμεί στη Νότια Αφρική και υπολογίζεται ότι αποδίδει στον παραγωγό κέρδος περίπου 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία Κεντρής έχει προχωρήσει σε συμβολαιακή καλλιέργεια με σημαντικό αριθμό παραγωγών της περιοχής, ενισχύοντας τη συστηματική παραγωγή του εν λόγω κηπευτικού από την πυρκαγιά του 2021 που έπληξε τη Βόρεια Εύβοια και ύστερα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδρομή της από τις γεμιστές ελιές το 1993 και στη συνέχεια ενέταξε στη γκάμα της και άλλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι το τελευταίο διάστημα και η συγκεκριμένη πιπεριά, υπηρετώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Η Κεντρής είναι κατά 100% εξαγωγική επιχείρηση ενώ οι κυριότερες αγορές στις οποίες απευθύνεται είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία με τοποθέτηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Περί τα 150.000 φυτά κόκκινης πιπεριάς στη Β. Εύβοια

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κεντρής στην Agrenda, αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 150.000  φυτά σε Ιστιαία, Μαντούδι και Αυλίδα. «Το σύνολο της παραγωγής το αγοράζει η εταιρεία μας μέσω της συμβολαιακής σχέσης που διατηρούμε με τους αγρότες. Ωστόσο έχουμε ανάγκες για αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες λόγω της ζήτησης που υφίσταται στο εξωτερικό για τη γεμιστή κόκκινη πιπεριά». O ίδιος επισημαίνει ότι το φυτό είναι εναρμονισμένο με την κλιματική αλλαγή, ευδοκιμεί σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι ανθεκτικό σε ασθένειες. Η συγκομιδή της πιπεριάς ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι φετινές καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έχουν ευνοήσει την διεύρυνση της παραγωγικής περιόδου έως και σήμερα. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα».

Σημειώνεται ότι οι ελιές αποτελούν το κύριο προϊόν που παράγει και συσκευάζει η Κεντρής Α.Ε. και οι ποσότητες που αγοράζει από τους παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 2.000 τόνους ετησίως, ενώ συσκευάζονται είτε μαριναρισμένες, είτε γεμιστές. Επίσης συσκευάζει και διαθέτει ημίλιαστη ντομάτα και αρκετούς κωδικούς λαχανικών, τα οποία τυποποιούνται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα που διασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς τη χρήση συντηρητικών.

Σε αριθμούς

Απόδοση στο παραγωγό: 1.000 ευρώ/στέμμα

Εισκόμιση από την Κεντρής: 100 τόνοι/έτος

Απόδοση ανά φυτό άνευ μίσχου: ~1,2 κιλά (κατά μέγιστο)

Τιμή: 2 ευρώ/κιλό

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία