Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανοίγει δρόμο στην Αμφιλοχίας Γη ο φάκελος ΠΟΠ τσαλαφούτι, γραβιέρα

Σε νέα µονοπάτια θα εισάγει προσεχώς την Αµφιλοχίας Γη (πρώην Αµφιγάλ) η αναγνώριση δύο τυριών που παράγει ως ΠΟΠ προϊόντων καθώς από την ΠΟΠ κεφαλογραβιέρα και τη φέτα που ήδη βρίσκονται στη γκάµα της, επίκειται η αναγνώριση και δύο ακόµη.

του Γιώργου Λαμπίρη

Σχετικός φάκελος εκπονηθεί τόσο για τη γραβιέρα Αµφιλοχίας όσο και το τσαλαφούτι. Το τσαλαφούτι σύµφωνα µε τον διευθυντή της Αµφιλοχίας Γη, Γιώργο Μέρτζιο, βρίσκεται ήδη σε προχωρηµένο στάδιο έγκρισης του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον φάκελο για την κατοχύρωση του του συγκεκριµένου τυριού ως ΠΟΠ έχει συντάξει ο καθηγητής του Γεωπονικού και πρόεδρός του ΕΛΓΟ- ∆ήµητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν. Στο πλαίσιο προώθησης των προϊόντων της η Αµφιλοχίας Γη συµµετέχει στο πρόγραµµα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ (νυν ΕΘΕΑΣ) «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», το οποίο προσβλέπει στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και στην προώθηση των προϊόντων τους.

Τα πέντε προϊόντα που παράγει η γαλακτοβιοµηχανία στις εγκαταστάσεις της στην Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας, είναι η φέτα, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα Αµφιλοχίας, το πεκορίνο και το τσαλαφούτι. Σχεδόν στο σύνολό τους τα συγκεκριµένα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά στην Ελλάδα στα καταστήµατα της ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ ένα µέρος των πωλήσεών της – έως και 10% – προέρχεται από τις εξαγωγές.

Έως 1,70 ευρώ το πρόβειο στον παραγωγό, έως 1,10 ευρώ το γίδινο

Η Αµφιλοχίας Γη, σύµφωνα µε τον κ. Μέρτζιο, θα παραλάβει συνολικά περί τα 6,5 εκατ. κιλά κατά την τρέχουσα γαλακτοκοµική περίοδο, σε συνεργασία µε περίπου 1.000 κτηνοτρόφους που προέρχονται από την περιοχή του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, φτάνοντας έως και την Πελοπόννησο. Μεταξύ των κτηνοτρόφων που διαθέτουν το γάλα τους είναι µέλη της ΕΑΣ Αγρινίου – θυγατρική της οποίας είναι η Αµφιλοχίας Γη – αλλά και συνεργαζόµενοι παραγωγοί. Από το συνολικά εισκοµιζόµενο γάλα το 70% αφορά πρόβειο και το υπόλοιπο γίδινο. Σε ό,τι αφορά τις τιµές που πληρώνει η Ένωση Αγρινίου για το γάλα, στο πρόβειο κυµαίνονται από 1,55 έως και 1,70 ευρώ, ενώ το γίδινο ξεκινάει από 0,95 και φτάνει έως και 1,10 ευρώ.

Συνεργασίες µε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα

Συν τοις άλλοις η Ένωση Αγρινίου έχει προχωρήσει σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, το Πανεπιστήµιο Πατρών και άλλα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα, σε προγράµµατα για την ανάπτυξη συγκεκριµένων ζωοτροφών που προάγουν τη διατροφή των ζώων και την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, σύµφωνα µε την εκπρόσωπο της Ένωσης, Ελένη Τσιτσιβού.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Αµφιλοχίας Γη, ανήλθε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα εκτιµάται πως θα ανέλθει σε περίπου 12 εκατοµµύρια ευρώ, λαµβάνοντας ώθηση από τις αυξηµένες τιµές των τελικών προϊόντων που επηρεάστηκαν από την ευρύτερη ανατίµηση των πρώτων υλών.

Με net metering φωτοβολταϊκά στη στέγη ισχύος 1MW

Στο πλάνο της Αµφιλοχίας Γης, προσεχώς είναι να δηµιουργήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη, µε στόχο την εξοικονόµηση ενέργειας, δεδοµένου ότι το επιπλέον κόστος ενέργειας το 2022 υπερέβη το 1 εκατοµµύριο ευρώ σε σχέση µε το 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εγκριθεί σχέδιο επένδυσης για φωτοβολταϊκά ισχύος 1MW µέσω του αναπτυξιακού νόµου, τα οποία θα λειτουργήσουν µε το µοντέλο του net metering.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...