BACK TO
TOP
Food insider

Μονάδα βελτίωσης αίγας Σκοπέλου για αποδόσεις 750 κιλών ανά ζώο από την Οικοφάρμα

Έχοντας εξαγοράσει την τυροκοµική µονάδα «Οικοφάρµα» στη Σκοπή Αρκαδίας, η οποία κατά το παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Σπυρόπουλου, ο όµιλος Ηπειρώτικες Πρωτεΐνες κάνει ένα ακόµα βήµα, µε σκοπό να αυξήσει την παραγωγικότητα των συνεργαζόµενων παραγωγών.

34c_3

Γιώργος Λαμπίρης

2144
0

 Ήδη έχει αποκτήσει το 35% ως ιδιώτης επενδυτής στον Αγροτικό Γαλακτοκοµικό Συνεταιρισµό Μονεµβασιάς «Πάρνων», από όπου συλλέγει τις µεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος που επεξεργάζεται, ενώ ετοιµάζει επένδυση 4 εκατ. ευρώ που θα αφορά στη σύσταση πιλοτικής φάρµας 750 ζώων, για την εκτροφή και γενετική βελτίωση της φυλής αίγας Σκοπέλου. Εκεί πρόκειται να πραγµατοποιηθούν διασταυρώσεις µε άλλα ζώα, µε στόχο την βελτίωση της υφιστάµενης φυλής και απώτερη επιδίωξη τα 250 κιλά που είναι σήµερα η ετήσια κατά κεφαλήν απόδοση ανά ζώο, να ανέλθουν 750 κιλά.

«Η πιλοτική φάρµα που θα δηµιουργήσουµε θα στηθεί στα πρότυπα αντίστοιχων µονάδων της Ολλανδίας. Αυτό που θέλουµε είναι να αυξήσουµε την εισκόµιση γάλακτος από τα µέλη του Συνεταιρισµού «Πάρνων» από τους 1.000 τόνους, στους 2.000 τόνους ετησίως για τον ίδιο αριθµό ζώων», επισηµαίνει ο Άκης Ραπανάκης, η οικογένεια του οποίου είναι ιδιοκτήτρια του οµίλου Ηπειρώτικες Πρωτεΐνες. «Αυτό που επιδιώκουµε να δηµιουργήσουµε είναι µία διαδικασία βιοµηχανικής παραγωγής γάλακτος, ενώνοντας την παραδοσιακή κτηνοτροφία µε τη σύγχρονη βιοµηχανική ανάπτυξη σε αυτόν τον τοµέα. Αρχικά στη φάρµα θα ενταχθούν 750 ζώα, τα οποία σταδιακά θα αυξήσουµε. Η υλοποίηση της επένδυσης έχει ξεκινήσει, καθώς έχουµε αγοράσει όλους τους χώρους που απαιτούνται». Σηµειώνεται ότι η Οικοφάρµα συµµετέχει στο πρόγραµµα διακρατικής συνεργασίας «Say Cheese, Blalkan Cheese» που αφορά στην ανάδειξη των τυροκοµικών προϊόντων της Βαλκανικής.

Σύµφωνα µε τον Άκη Ραπανάκη, σκοπός της επιχείρησής του είναι η διατήρηση και τόνωση των ελληνικών φυλών και κατ’ επέκταση η ανάπτυξή τους. Ο όµιλος δραστηριοποιείται ευρύτερα στην παραγωγή σκόνης από ζωική πρωτεΐνη αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος. Ο βασικός τοµέας δραστηριοποίησης της επιχείρησης είναι αυτός της βρεφικής και αθλητικής διατροφής. Αυτή τη στιγµή διατηρεί τρεις παραγωγικές µονάδας επεξεργασίας τυρογάλακτος σε Κιλκίς, Καρδίτσα και Ιωάννινα, ενώ διατηρεί και σταθµό συγκέντρωσης τυρογάλακτος στα Καλάβρυτα. Η επιχείρηση είναι κατά 95% εξαγωγική, διοχετεύοντας το µεγαλύτερο µέρος των πρωτεϊνών που παράγει σε χονδρικές πωλήσεις προς την Κίνα η οποία είναι η µεγαλύτερη αγορά παγκοσµίως στον τοµέα των πρόβειων και γίδινων πρωτεϊνών, ενώ το 5% κατευθύνεται σε Ευρώπη και Ελλάδα και αφορά κυρίως στον τοµέα της αθλητικής διατροφής και της προµήθειας πρώτης ύλης στην βιοµηχανία τροφίµων.


Ένας τοµέας που έχει αναπτύξει o όµιλος είναι και της φέτας υπό την ετικέτα «Real Greek Feta», κάνοντας εξαγωγές σε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ των ΗΠΑ όπως Kroger, Giant Eagle και αρκετές ακόµη. Η παραγωγή του κατσικίσιου τυριού της Οικοφάρµα θα υπάγεται επίσης στη γκάµα των προϊόντων «Real Greek», όπως και η φέτα. ∆εδηλωµένη στρατηγική προσέγγιση της επιχείρησης δεν είναι να κάνει η ίδια παραγωγή φέτας, δεδοµένου ότι το προαναφερόµενο προϊόν παράγεται από τον Συνεταιρισµό Καλαβρύτων και τον Όλυµπο για λογαριασµό της. Ο λόγος που δεν το παράγει η ίδια είναι ότι αρκετές ελληνικές γαλακτοβιοµηχανίες στην Ελλάδα είναι πελάτες της στον τοµέα των πρωτεϊνών και εποµένως η διοίκηση της Ελληνικές Πρωτεΐνες δεν επιθυµεί να βγάλει από τη δική της παραγωγή ένα προϊόν που θα ήταν ευθέως ανταγωνιστικό στα δικά τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία