BACK TO
TOP
Food insider

Εναλλακτικά τρόφιμα και βρώσιμες συσκευασίες που δεν βαραίνουν τον πλανήτη

Μία εξόχως ενδιαφέρουσα περίοδος µέχρι το 2040 βρίσκεται προ των πυλών για την βιοµηχανία τροφίµων µε τους ειδικούς να µιλούν για καινοτοµίες που θα εστιάζουν στη βιωσιµότητα του πλανήτη, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες µε λιγότερους πόρους.

38_27

Μαρία Γιουρουκέλη

108
0

Μάλιστα στο ερώτηµα τι θα τρώµε το 2040 ο «χρησµός» του Φόρουµ των ∆ελφών έδειξε από κυτταρική κτηνοτροφία µέχρι «αντίγραφα» προϊόντων και συσκευασίες µικρές και φιλικές που δεν βαραίνουν τον πλανήτη.

 Το µέλλον των τροφίµων αλλά και το πώς φανταζόµαστε τα γεύµατα το 2040 βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ, µε τον Αλέξανδρο Κουρή, Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της «NISSOS BEER», να λέει χαρακτηριστικά πως «το 2040 θα είναι η δεκαετία των εναλλακτικών τροφίµων. “Τα plant based” θα είναι δηµοφιλή αλλά θα έχουµε και µία νέα κτηνοτροφία την κυτταρική κτηνοτροφία. Ήδη έχουµε κοτόπουλο που έχει παραχθεί από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων. Θα δούµε πρωτεΐνες όπως το αυγό, να παράγεται από διαδικασίες ζυµώσεων ακριβείας, κι αυτά τα τρόφιµα θα µας δώσουν ευκαιρία να παράξουµε την ζωική πρωτεΐνη που ζητάει ο κόσµος αλλά µε µικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα και µικρότερο κόστος». Το 2040 θα ήταν η δεκαετία που ο Ιπποκράτης θα ήταν πολύ ικανοποιηµένος αν την έβλεπε, σχολίασε. «Μέχρι το 2040 η βιοµηχανία θα απαλλαχθεί από το περιττό που βαραίνει τον πλανήτη, µικρότερη συσκευασία και πιο φιλική».

Ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύµατος Υγείας, η οποία και ανέφερε από την πλευρά της ότι για να µπορέσουµε να κάνουµε ένα προγραµµατισµό για την δηµόσια υγεία θα πρέπει να δούµε “πού πάµε”. «Η τεχνητή νοηµοσύνη θα δεσπόζει και θα αλλάξει τις επόµενες γενιές. ∆εν έχει συµβεί τέτοια επανάσταση στην ανθρωπότητα. Το ζούµε αλλά δεν το έχουµε συνειδητοποιήσει». Στη συνέχεια µίλησε για την κλιµατική αλλαγή, λέγοντας ότι «είναι στο χέρι µας να αντιδράσουµε και να επιδράσουµε στην κλιµατική αλλαγή», ενώ τόνισε τη σηµασία της µεσογειακής διατροφής. «Η µεσογειακή διατροφή δεν είναι µόνο θέµα υγείας αλλά είναι και µία διατροφή βιώσιµη. Έχει παράδοση, έχει πολιτισµό και είναι, αν όχι η καλύτερη, σίγουρα µία από τις καλύτερες διατροφές και µας ανήκει». Όπως εξήγησε «είναι βιώσιµη, φυτική µε χαµηλό αποτύπωµα νερού και την οποία εµείς την εγκαταλείπουµε».

 

Με πρώτες ύλες οσπρίων, πρωτεϊνικά «αντίγραφα» και νέες κατηγορίες προϊόντων

Οι αλλαγές που περιµένουµε να δούµε σε προϊόντα στο πιάτο και στο ράφι το 2040 δεν είναι µακριά από αυτό που έχουµε σήµερα, όπως είπε η Ιωάννα Μελικίδου, Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης της KONVA SA. Σύµφωνα µε την ίδια «δηµιουργούνται κατηγορίες φυτικών προϊόντων µε πρώτες ύλες όπως αρακάς, όσπρια, ρεβίθια, φακές, φάβα για να δηµιουργήσουµε προϊόντα µίµησης, όπως ένα φιλέτο κοτόπουλο. Έως το 2040 θα έχουµε δηµιουργήσει ένα αντίγραφο τέτοιο, που θα καλύπτει το πώς φαίνεται και πώς µυρίζει αλλά και το διατροφικό κοµµάτι». Στη συνέχεια εστίασε στα φυτικά προϊόντα. «Θα τα βάλουµε στη βιοµηχανία, θα τα αξιοποιήσουµε και θα προκύψουν νέες κατηγορίες προϊόντων» εξήγησε. «Ακόµα µε σκανάρισµα της συσκευασίας θα µπορεί κάποιος να µαθαίνει από που είναι και από πού προέρχεται η πρώτη ύλη, τη διαδροµή της αλλά και τη διαδικασία παραγωγής της», κατέληξε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία