Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων χτίζει νέο εργοστάσιο ζωοτροφών

Στην υλοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ζωοτροφών προχωράει ο Αγροτικός Γαλακτοκοµικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων.

φωτογραφίες Γεωργία Καραμαλή

 Όπως λέει στην Agrenda ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Συνεταιρισµού, «θα δηµιουργήσουµε ένα σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών σε µία άκρως κτηνοτροφική περιοχή από την οποία προµηθευόµαστε το γάλα για τα προϊόντα µας και κυρίως για τη φέτα. Σκοπός µας είναι να παράγουµε ζωοτροφή σε µορφή πέλετ καθώς και να προσφέρουµε εναλλακτικές µορφές εκτροφής για τους παραγωγούς, βελτιώνοντας ακόµα περισσότερο την ποιότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα του γάλακτος που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη βαρελίσια φέτα του Συνεταιρισµού». Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού εκτιµά ότι το χρονικό διάστηµα που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του καινούργιου εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών θα ανέλθει σε περίπου ένα έτος. Η κατασκευή της µονάδας έχει ενταχθεί και ενισχύεται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης.

Όπως επισηµαίνει ο κύριος Σατολιάς, επιδίωξη είναι εκτός από τη βελτιωµένη ποιότητα των ζωοτροφών, να περιοριστεί και το κόστος εκτροφής των ζώων, το οποίο το τελευταίο διάστηµα επιβάρυνε σηµαντικά το σύνολο της παραγωγικής βάσης. «Προτεραιότητά µας αποτελεί να εξυπηρετήσουµε τα µέλη – παραγωγούς µας και κατ’ επέκταση να διαθέσουµε ποσότητες και στην ελεύθερη αγορά, παρουσιάζοντας ένα εξωστρεφές πρόσωπο. Αυτή τη στιγµή διαθέτουµε µονάδα ζωοτροφών, στην οποία ωστόσο η παραγωγή γίνεται µε χαρµανιέρες και σιτηρόµηλο, διαδικασία που θα εκσυγχρονιστεί πλήρως».

«Για να δηµιουργήσουµε το τελικό προϊόν θα συνεργαστούµε µε ζωοτέχνες και θα διαθέτουµε διαφορετικούς κωδικούς για τον κάθε παραγωγό, ανάλογα µε τη µορφή εκµετάλλευσης που διατηρεί. Σε δεύτερο χρόνο θα δηµιουργήσουµε και συµπυκνώµατα άλλων ζωοτροφών, που θα εµπεριέχουν όλων των ειδών τα πρόσθετα και τα χονδροειδή. Η παραγωγή των χονδροειδών ζωοτροφών θα βελτιώσει ακόµα περισσότερο την ποιότητα του παραγόµενου γάλακτος, δεδοµένου ότι πρόκειται για έναν τύπο τροφής µε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Πρόκειται για ένα πλάνο που θα ξεκινήσει πιλοτικά, προκειµένου να φέρει στο προσκήνιο µία ζωοτροφή, η οποία δεν θα απαιτεί κανενός είδους πρόσθετο», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού.

Υψηλό το µερίδιο τζίρου ζωοτροφών

Αυτή τη στιγµή από τα 45 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος του Συνεταιρισµού των Καλαβρύτων, τα 8 εκατ. ευρώ προέρχονται από την πώληση ζωοτροφών στα µέλη του, κάτι που αναµένεται ότι θα ενισχυθεί σηµαντικά ως οικονοµικό µέγεθος κατά τα επόµενα χρόνια. Ο Συνεταιρισµός Καλαβρύτων προµηθεύεται πρώτη ύλη για τις ζωοτροφές του από τους Συνεταιρισµούς της Ηλείας, των Σερρών, της ∆ράµας, της Καβάλας, της Λάρισας. Οι συνολικές πωλήσεις σε όγκο ανά έτος ανέρχονται σε περίπου 15.000 τόνους τελικού προϊόντος. Το προς υλοποίηση έργο βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησής του και η νέα µονάδα θα έχει δυναµικότητα παραγωγής έως και 10 τόνων ανά ώρα. Η παράδοση των παραγόµενων ποσοτήτων θα γίνεται απευθείας στον στάβλο των παραγωγών, αλλάζοντας το µοντέλο των παραδόσεων που εφαρµοζόταν έως σήµερα, όπου παραλάµβαναν οι ίδιοι οι παραγωγοί τις ποσότητες που είχαν ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...