Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλές εγχώριες τιμές προωθούν τις εισαγωγές κερασιών από τη Χιλή στην Ευρώπη

Η Χιλή καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή κερασιών, ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες λόγω ανοιξιάτικων βροχών. Παρά τις προκλήσεις, εξάγει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα σε εθνικό επίπεδο, υπερβαίνοντας τους 415.000 τόνους.

Αντίστοιχα στην Κίνα, οι εξαγωγές έφτασαν τους 376.000 τόνους. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει περιορισμένες εισαγωγές κερασιών λόγω του χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική επικεντρώνεται στην επέκταση στην αναδυόμενη αγορά της Κίνας.

Ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και τις εξαγωγές κερασιών, η Χιλή, έχει ξεπεράσει τις πρώιμες ανοιξιάτικες βροχές στην αρχή της σεζόν για να φτάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική σοδειά της, λίγο περισσότερο από 415.000 τόνους.

Στην Κίνα εξήγαγαν επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη σοδειά τους, φτάνοντας τους 376.000 τόνους. Το Νέο Έτος για την Κίνα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, επιτρέποντας στους παραγωγούς από τη Χιλή να ανακάμψουν με ένα μεγαλύτερο χρονικό παράθυρο πωλήσεων. Οι τιμές στην Κίνα ήταν υψηλότερες το προηγούμενο έτος. Οι κύριες αγορές στην Κίνα άνοιξαν μόλις τρεις μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, πράγμα ασυνήθιστο για το εμπόριο.

Οι έμποροι ενημερώνουν ότι η κίνηση είναι αργή και οι τιμές χαμηλές αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι χαρούμενοι που ο κύριος όγκος των χιλιανών κερασιών έχει πουληθεί. Η αποστολή κερασιών από τη Χιλή στη Βόρεια Αμερική, με τις ΗΠΑ να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Κίνα, σταμάτησε καθώς η  Χιλή έφτασε με χαμηλότερους όγκους στις ΗΠΑ από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι εισαγωγές κερασιών στην Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένες, με υψηλές τιμές και «ήσυχη» αγορά. Επειδή είναι χειμώνας στην Ευρώπη, η παραγωγή κερασιού αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιείται.

Οι εισαγωγές στην Ευρώπη κυρίως προέρχονται από τη Χιλή με καλή ποιότητα και υψηλές τιμές που παρατηρούνται στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στην Ιταλία τον Μάιο. Οι εμπόροι στην Ολλανδία περιμένουν τα πρώτα κεράσια που θα καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια στην Ισπανία από την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η Ουγγαρία ελπίζει σε μια καλή περίοδο συγκομιδής κερασιών αργότερα φέτος, με τα κεράσια που καλλιεργούνται θερμοκηπίου να αναμένονται από τον Μάιο. Ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά μια αδύναμη περίοδος πωλήσεων στη Γερμανία χωρίς τοπική παραγωγή και περιορισμένες εισαγωγές.

Η βιομηχανία κερασιών της Νότιας Αφρικής βρίσκεται σε ακμάζουσα φάση με αύξηση 70% στη φυτεμένη έκταση τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εγχώρια αγορά αγγίζει κορυφαίες τιμές για τα κεράσια, ενώ η βιομηχανία της Νότιας Αφρικής έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον της Κίνας. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την προσοδοφόρα αγορά.

Χιλή: Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χρονιά

Η Χιλή εξήγαγε τη δεύτερη μεγαλύτερη σοδειά της στην Κίνα, η οποία έλαβε περισσότερους από 376.000 τόνους. Οι πρώιμες ανοιξιάτικες βροχές οδήγησαν σε βραδύτερη έναρξη της σεζόν τους. Οι αφίξεις στην Κίνα ήταν επίσης αργές, με τους εισαγωγείς να περιμένουν ανυπόμονα τις πρώιμες αεροπορικές και θαλάσσιες αποστολές με υψηλότερες τιμές συνολικά.

Η Claudia Soler, πρόεδρος της Chilean Cherry Committee, είπε ότι οι προσδοκίες τους είναι καλές, «κυρίως λόγω της καλής ποιότητας των κερασιών που έχουν δει μέχρι τώρα. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια τιμή πολύ κοντά στην περσινή σεζόν, όπου ξεπεράσαμε τους 415.000 τόνους». Εκτός από την Κίνα, λέει ότι υπήρξε πολύ καλή υποδοχή από τους καταναλωτές για τα κεράσια της Χιλής σε όλες τις αγορές προορισμού τους. Αναφέρει ότι όσον αφορά τις εξαγωγές, μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 412 χιλιάδες τόνοι, που αντιπροσωπεύει ελαφρά μείωση -0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης σεζόν.

Ένας έμπορος από την Χιλή είπε, «η ζήτηση ήταν υψηλή την περασμένη εβδομάδα, αλλά γενικά τα κεράσια κινούνταν πολύ καλά, ακόμη και με κάποια μικρά προβλήματα».

Αυτή η κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου, αργότερα από τις προηγούμενες εποχές, επομένως η κινεζική κατανάλωση επικεντρώθηκε κυρίως σε ποικιλίες που συγκομίστηκαν τον Δεκέμβριο, οι οποίες επηρεάστηκαν λιγότερο από τις κλιματικές συνθήκες.

Όπως η νέα ποικιλία Areko, η οποία προτιμάται από τους Κινέζους καταναλωτές, σημείωσε ένας άλλος ειδικός του κλάδου στη Χιλή. Αυτή η θετική ανατροφοδότηση για την Areko οφείλεται στο ότι έχει σχήμα καρδιάς και μια λαμπρή επιφάνεια που γίνεται αντιληπτή ως ένα πολύ θετικό και διακριτικό χαρακτηριστικό.

Κίνα: Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς συνεχίζονται με τα κεράσια της Χιλής

Οι τιμές στα κεράσια ήταν υψηλότερες λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. «Σε γενικές γραμμές, η τιμή ήταν ανοδική, ειδικά την περασμένη εβδομάδα πριν οι απαιτήσεις και η τιμή φτάσουν στην κορύφωση τους», σημείωσε ένας εισαγωγέας.

Ένας άλλος Κινέζος εξαγωγέας φρούτων σημείωσε ότι η τοπική τους παραγωγή δεν πλησιάζει την ποιότητα που παρατηρείται στις εισαγωγές της Χιλής, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Νοτιοαμερικανοί τα πηγαίνουν τόσο καλά εκεί.

Βόρεια Αμερική: Η αποστολή χιλιανών κερασιών στη Βόρεια Αμερική ολοκληρώνεται

Η αποστολή χιλιανών κερασιών στη Βόρεια Αμερική σταματά. Αρχικά, είχαν προβλεφθεί 95,4 εκατομμύρια τελάρα για τη σεζόν 2023/24, μια αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα με τον καιρό και οι αυξήσεις στον όγκο που προβλεπόταν αρχικά από τη Χιλή δεν υλοποιήθηκαν, επομένως οι συνολικές εξαγωγές θα είναι ελαφρώς μικρότερες από πέρυσι.

Μέχρι την 5η εβδομάδα, η Χιλή είχε στείλει 13.829 τόνους κεράσια στις ΗΠΑ (τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα κεράσια της Χιλής), η οποία αντιπροσωπεύει το 3,4% των συνολικών αποστολών αυτή τη σεζόν. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα κεράσια της Χιλής, αναμένεται ότι η επέκταση της αγοράς θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Από την άποψη της ποικιλίας, κυρίαρχη ποικιλία ήταν η Lapins, ακολουθούμενη από τις Santina και Regina. Ενώ η Χιλή είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής κερασιών στις ΗΠΑ κατά τους χειμερινούς μήνες, η αγορά δέχεται επίσης μικρούς όγκους κερασιών από την Αργεντινή και την Τασμανία.

Ολλανδία: αναμονή για τα πρώτα ισπανικά κεράσια θερμοκηπίου

Αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά κερασιού δεν δείχνει καμία κινητικότητα. «Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ξεκινήσουμε με τα πρώτα ισπανικά κεράσια θερμοκηπίου από τη Βόρεια Ισπανία», λέει ένας Ολλανδός εισαγωγέας. «Οι προοπτικές για τα ισπανικά κεράσια είναι καλές. Μετά από ένα ζεστό φθινόπωρο, η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά, επιτρέποντας στα δέντρα να έχουν μια καλή χειμερινή ανάπαυση. Τα πρώτα δέντρα έχουν αρχίσει να βγάζουν μπουμπούκια, μέσα σε δύο εβδομάδες τα δέντρα θα βγουν από την περίοδο λήθαργου. Επειδή δεν υπάρχει έλλειψη νερού, δεν αναμένονται προβλήματα. Μόνο ο παγετός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ή η βροχή/χαλάζι λίγο πριν τη συγκομιδή μπορεί να χαλάσει τη συγκομιδή.»

Γαλλία: Οι τιμές εκτός εποχής είναι συνήθως πολύ υψηλές

Πολύ λίγα κεράσια διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Αυτά που είναι διαθέσιμα σε ορισμένες αγορές χονδρικής προέρχονται από τη Νότια Αμερική (Αργεντινή και Χιλή). Ως αποτέλεσμα, οι τιμές είναι πολύ υψηλές, υπερδιπλάσιες από αυτές των κερασιών εποχής. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ζήτηση λείπει επίσης τον Φεβρουάριο. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αγοράς τα κεράσια αναγράφονται στα 20€ το κιλό (χωρίς φόρο), που είναι τιμές χονδρικής.

Ουγγαρία: Θερμοηπιακή καλλιέργεια για συγκομιδή στα μέσα Μαΐου

Σύμφωνα με έναν παραγωγό και εξαγωγέα στην Ουγγαρία, στις υπαίθριες καλλιέργειες κερασιών δεν υπάρχει ακόμη δραστηριοποίηση στα δέντρα. Πρόσφατα σημειώθηκε θερμοκρασία 10-15οC κατά τη διάρκεια της ημέρας, που προωθεί την άνθηση, αλλά τα κεράσια δεν αναπτύσσονται σαφώς ακόμα.

Στο θερμοκήπιο τα κεράσια βρίσκονται στο στάδιο του πράσινου οφθαλμού στις περισσότερες από τις χαμηλές ποικιλίες ψύχους. Αυτά τα κεράσια που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια αναμένεται να συγκομιστούν από τα μέσα Μαΐου.

Ιταλία: χαμηλές εισαγωγές, πολύ υψηλές τιμές

Οι εισαγωγές κερασιών στην Ιταλία είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλές. Μόνο μερικά καταστήματα «υψηλής ποιότητας» προσφέρουν μερικές συσκευασίες του προϊόντος, κυρίως από τη Χιλή. Γνωστός ειδικός στο κεράσι λέει ότι ορισμένα κεράσια εισάγονται την περίοδο των Χριστουγέννων. “Ο καρπός φτάνει αεροπορικώς και κοστίζει έως και 30 €/κιλό. Είναι μια πραγματική πολυτέλεια που λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Χρειάζονται 7-8 ημέρες από τη συγκομιδή στη Χιλή μέχρι την πώληση στην Ιταλία και το προϊόν, καλά επιλεγμένο και συσκευασμένο, είναι εξαιρετικής ποιότητας”.

Από την ιταλική πλευρά, η παραγωγή ξεκινά τον Μάιο και είναι πολύ διαφοροποιημένη επειδή υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές παραγωγής στην Ιταλία και σε εντελώς διαφορετικά τοπία. Υπάρχουν περίπου 30.000 εκτάρια υπό καλλιέργεια, τα μισά από τα οποία βρίσκονται μόνο στην περιοχή της Απουλίας. “Το πρόβλημα είναι ότι η Απουλία παράγει σχεδόν αποκλειστικά την ποικιλία Ferrovia, η οποία επιλέχθηκε για τη Γερμανία και δεν ταιριάζει με το κλίμα της Απουλίας, ειδικά με τις κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Η ποικιλία Ferrovia θα πρέπει να παράγει περίπου 10 τόνους ανά εκτάριο για να είναι κερδοφόρα για τους καλλιεργητές, αλλά αντίθετα η απόδοση στην Απουλία είναι περίπου 3-4 τόνοι ανά εκτάριο», λέει.

Σύμφωνα με την GfK Consumer Panel Services, το 32% των ιταλικών νοικοκυριών αγόρασε κεράσια τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2023, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Γερμανία: Αδύναμες πωλήσεις

Ο Φεβρουάριος είναι ένας αδύναμος μήνας πωλήσεων για τα γλυκά κεράσια, γι’ αυτό και η καλλιέργεια έχει πλέον σταματήσει σε πολλά μέρη. Ωστόσο, τα κεράσια γίνονται όλο και πιο σπάνια το χειμώνα. Φέτος, τα κεράσια που προέρχονται κυρίως από τη Χιλή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ως δώρα για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Πολλές αναπτυσσόμενες περιοχές στη Γερμανία μπορούν να ανατρέξουν σε μια μάλλον απογοητευτική εποχή κερασιών του 2023. “Εδώ, ειδικότερα οι τουρκικές εισαγωγές ήταν πολύ φθηνότερες από τα εγχώρια φρούτα, γι’ αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν πωλήσεις. Φοβάμαι επίσης ότι θα παραμείνει δύσκολο να ανταγωνιστούμε εισαγόμενα προϊόντα στην τιμή τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει ένας χονδρέμπορος φρούτων .

Νότια Αφρική: Η βιομηχανία κερασιών σε ανοδική φάση

Οι φυτεμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 70% την τελευταία πενταετία με 678 εκτάρια έως το 2022. Ο κύριος όγκος των νοτιοαφρικανικών κερασιών φύεται στο Koue Bokkeveld, όπου μια εταιρεία ήταν πρωτοπόρος με οπωρώνες που ξεκινούν από το Worcester, μετά μεταφέρονται στο Warm Bokkeveld και μετά στο Koue Bokkeveld.

Ως εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς ευρωπαίους αγοραστές, η Νότια Αφρική θα ήθελε πολύ να στείλει κεράσια και στην Κίνα μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Προς το παρόν, εξακολουθεί να είναι ένα όνειρο: η πρόσβαση για τη Νότια Αφρική εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το Πεκίνο.

Οι εξαγωγές δεν είναι η μόνη επιλογή. Τα κεράσια έχουν επίσης υψηλή τιμή σε τοπικό επίπεδο, αλλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 200 ​​γραμμάρια ετησίως. Ο κλάδος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εγχώρια αγορά κατά τη σεζόν 2023. Η βιομηχανία χρηματοδοτεί έρευνα για την καταλληλότητα της ποικιλίας. Την περασμένη σεζόν η ποιότητα και το μέγεθος των καρπών ήταν πιο ικανοποιητικά.

Ισπανία: Η ανθοφορία των δέντρων παρακολουθείται με προσοχή

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη συγκομιδή για την ισπανική εποχή κερασιού του 2024, καθώς οι πρώτες συλλογές σε θερμοκήπια συνήθως ξεκινούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η συγκομιδή στο χωράφι όχι πριν τα τέλη Απριλίου.

Προς το παρόν, ανάλογα με τις περιοχές παραγωγής, υπάρχει σημαντική διακύμανση στην κατάσταση ανθοφορίας στις ζώνες καλλιέργειας, λόγω της επίδρασης του καιρού. Οι κερασιές προχωρούν στην άνθησή τους κατά περίπου 15 ημέρες νωρίτερα στις χαμηλότερες περιοχές της κοιλάδας.

«Ενώ στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, στα νότια της Ταραγόνα, η ανθοφορία προχωρά κατά περίπου 15 ημέρες λόγω του καλού καιρού, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική στις προηγούμενες περιοχές από τη Σαραγόσα έως το Terres de Το l’Ebre, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Lleida, όπου η πυκνή ομίχλη και ο ψυχρός καιρός τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμπόδισαν την ανθοφορία», εξηγεί ένας παραγωγός και εξαγωγέας.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόοδος στην ανθοφορία σε περιοχές πιο επιρρεπείς στον παγετό θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια.” Προειδοποιεί ο παραγωγός. «Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι και στους δύο τομείς πληρούνται οι απαιτήσεις για τις απαραίτητες ώρες ψύχους», προσθέτει.

Όσον αφορά την κοιλάδα Jerte, στην Εξτρεμαδούρα, μια άλλη σημαντική περιοχή παραγωγής κερασιών, οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από το συνηθισμένο μέχρι στιγμής, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανθοφορία.

Η ισπανική παραγωγή κερασιού στην εκστρατεία του 2023 έφτασε περίπου τους 108.000 τόνους σύμφωνα με στοιχεία της MAPA, μείωση 8% από το 2022. Πράγματι, στην κοιλάδα Jerte, στην Εξτρεμαδούρα, σημειώθηκε απώλεια παραγωγικού όγκου 60% λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τον Μάιο.

Οι περιοχές Αραγωνία-Καταλονία είχαν υψηλότερη παραγωγή, αλλά δεν αντιστάθμισαν τις μειώσεις στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια. Η έκταση των κερασιών μειώθηκε ελαφρά κατά περίπου 145 εκτάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: Fresh Plaza

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ήρθαν και έδεσαν οι πρώτες ζέστες µε το θερµοκηπιακό καρπούζι ποικιλίας Μποστάνα που ξεκίνησε να µαζεύεται 9 Απριλίου στην Αµαλιάδα, ενώ από τις 15...

FARMING

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη ροδακινιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας,...

REPORTS

Μεγαλύτερη αναμένεται η παραγωγή ελληνικών καρπουζιών, εξηγεί στο Fresh Plazza ο Νάσος Ζαφειράκης, ιδιοκτήτης της εξαγωγικής επιχείρησης Zafirakis Fruits: «Ξεκινήσαμε τη φύτευση καρπουζιών στα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...