Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χαμηλό απόθεμα και ομαλές πωλήσεις για τα ελληνικά αχλάδια

Τα αποθέματα αχλαδιών στην Ελλάδα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι τοπικοί εξαγωγείς προβλέπουν ότι η δραστηριότητά τους θα διατηρηθεί έως τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια, υπάρχει πιθανότητα να εισαχθούν στην ελληνική αγορά μεγαλύτερες ποσότητες αχλαδιών από το Νότιο Ημισφαίριο, ειδικά των ποικιλιών Williams και Packham’s Triumph, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία για αυξημένη διαφοροποίηση στην αγορά.

Οι παραγωγοί αχλαδιών του Νοτίου Ημισφαιρίου αρχίζουν να πρωτοστατούν στην προμήθεια των παγκόσμιων αγορών. Η καλλιέργεια αχλαδιών της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς φέτος, με τη συγκομιδή της ποικιλίας αχλαδιών Packham να έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπου συνήθως αυτή θα ήταν η περίοδος αιχμής της συγκομιδής. Οι συνολικές εξαγωγές αχλαδιών αναμένεται να είναι 5% υψηλότερες από πέρυσι, φθάνοντας σε κάτι λιγότερο από 19,5 εκατομμύρια χάρτινα κουτιά (ακόμα κάτω από τα 22 εκατομμύρια χάρτινα κουτιά του 2022).

Σχεδόν τα μισά αχλάδια της Νότιας Αφρικής έχουν σταλεί στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Η Αργεντινή βλέπει καλή ζήτηση στην αγορά, ειδικά για αχλάδια μεγάλου μεγέθους όπως τα Williams, με περιορισμένη προσφορά αυτών. Ένας μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας στην Αργεντινή σημείωσε ότι η αξία πληρωμής από τις αγορές είναι έως και 15% μεγαλύτερη για μεγάλα μεγέθη σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

Οι γείτονες τους στη Χιλή είδαν υψηλές θερμοκρασίες και βροχές την κρίσιμη περίοδο, τον περασμένο Οκτώβριο που έχει αρνητική επίδραση και οδηγεί σε μικρότερου μεγέθους φρούτα. Η Ουρουγουάη έχει συγκομιδή κάτω του μέσου όρου αχλαδιών λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκθεσης Fruit Logistica στο Βερολίνο, η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) δημοσίευσε την πρόβλεψη της για τις καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών στο Νότιο Ημισφαίριο, σημειώνοντας ότι οι καλλιεργητές του Νοτίου Ημισφαιρίου προβλέπουν μια ελαφρά μείωση της καλλιέργειας αχλαδιών (-2,3%), φέρνοντας την συνολικά σε 1.465.800 τόνους.

Η Αργεντινή (614.000 τόνοι), η Χιλή (203.000 τόνοι) και η Αυστραλία (72.000 τόνοι) αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 6%, 5,4% και 2,7% αντίστοιχα. Τα επίπεδα παραγωγής της Νότιας Αφρικής προβλέπεται να αυξηθούν στους 567.334 τόνους (+3,4% από το 2023), καθώς και της Νέας Ζηλανδίας (+8,4%, με 9.066 τόνους συνολικά).

Η Triumph της Packham παραμένει η ποικιλία με την μεγαλύτερη παραγωγή (508.000 τόνοι, με ελαφρά μείωση 1,3% σε σύγκριση με το 2023), ακολουθούμενη από τα αχλάδια bon chrétien της Williams (300.082 τόνοι). Τα μεγέθη των εξαγωγών αναμένεται να συμβαδίζουν με το 2023 με συνολικά 654.323 τόνους.

Η Κίνα αναμένει μια πολύ καλή συγκομιδή, αλλά η ζήτηση για εξαγωγές μειώνεται λόγω της ναυτιλιακής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρόλα αυτά, ο όγκος των εξαγωγών έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν, ενώ οι τιμές εξαγωγής έχουν μειωθεί λόγω διαφορετικών παραγόντων όπως οι υψηλότερες τιμές στις ναυτιλιακές μεταφορές κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι Κινέζοι προμηθευτές βλέπουν επίσης χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη ως άμεσο αποτέλεσμα των ναυτιλιακών προκλήσεων. Η γερμανική αγορά παρουσίασε αδύναμες πωλήσεις. Τα πρώτα αχλάδια της Νότιας Αφρικής φορτώθηκαν με γερμανικά αχλάδια που πωλήθηκαν μέχρι να φτάσουν αυτές οι αποστολές. Η ιταλική παραγωγή μειώθηκε δραματικά το 2023 με τις τελευταίες παρτίδες φρούτων να πωλούνται αυτή τη στιγμή. Στην ιταλική αγορά κυκλοφορούν αχλάδια από την Ολλανδία και το Βέλγιο καθώς και αχλάδια από τη Νότια Αφρική. Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν αχλάδια από τη Χιλή και την Αργεντινή.

Αισιοδοξία κατακλύζει την ολλανδική αγορά αχλαδιών καθώς η Ολλανδία βλέπει τα ποιοτικά αχλάδια να ανταμείβονται με διαφορά 10 λεπτών μεταξύ αχλαδιών υψηλής ποιότητας και χαμηλότερης ποιότητας.

Ελλάδα: Χαμηλότερο απόθεμα, ομαλές πωλήσεις

Αναμενόταν ότι η ζήτηση για ελληνικά αχλάδια θα αρχίσει να αυξάνεται μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό έγινε πραγματικότητα, αλλά όχι στον αναμενόμενο βαθμό. Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης ζήτησης και των χαμηλότερων ποσοτήτων γενικότερα, σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα, το τρέχον απόθεμα για τα ελληνικά αχλάδια είναι χαμηλότερο από την περασμένη σεζόν. Οι Έλληνες εξαγωγείς αναμένουν ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις θα συνεχιστούν ομαλά μέχρι το τέλος της σεζόν, η οποία υπολογίζεται μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρχει χώρος για περισσότερες από τις συνηθισμένες ποσότητες αχλαδιών από το Νότιο Ημισφαίριο, ειδικά για τις ποικιλίες Williams και Packham’s Triumph.

Γερμανία: Αδύναμες πωλήσεις

Η παρουσία ιταλικών αχλαδιών σαφώς μειώνεται. Ο Abate Fetel και η Santa Maria εξαφανίζονταν σιγά σιγά από την αγορά. Τα άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα είχαν επίσης συμπληρωματικό χαρακτήρα στην καλύτερη περίπτωση: οι ολλανδικές, βελγικές και εγχώριες προσφορές έπαιξαν μόνο συμπληρωματικό ρόλο.

Εν τω μεταξύ, φορτώθηκαν οι πρώτες εισαγωγές από τη Νότια Αφρική. “Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε τα γερμανικά αχλάδια πλήρως μέχρι την εβδομάδα 7, και από την εβδομάδα 8, οι λιανοπωλητές τροφίμων θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοαφρικανικά προϊόντα των ποικιλιών Williams, Rosemarie και Cheeky. Την εβδομάδα 9-10, η ποικιλία Celina, η οποία έχει γίνει όλο και πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, αναμένεται επίσης να προστεθεί. Ωστόσο, η ναυαρχίδα του τομέα αχλαδιών της Νότιας Αφρικής παραμένει η ποικιλία Forelle, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε από την αποθήκευση CA μέχρι την έναρξη της νέας ευρωπαϊκής συγκομιδής», λέει ένας εισαγωγέας.

Ιταλία: Η παραγωγή μειώθηκε δραματικά το 2023

Οι τελευταίες παρτίδες ιταλικών αχλαδιών πωλούνται αυτήν τη στιγμή, μαζί με πολλά άλλα αχλάδια Conference από την Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς και αχλάδια από τη Νότια Αφρική. Ένας μεγάλος έμπορος στη βόρεια Ιταλία λέει ότι τα αχλάδια από τη Χιλή και την Αργεντινή θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η ιταλική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 75%, σύμφωνα με τον έμπορο. Η ποικιλία που έχει υποφέρει περισσότερο είναι η Abate, με τιμές μερικές φορές πάνω από 5 €/κιλό για τις λίγες υψηλής ποιότητας παρτίδες. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ήταν πάντα πολύ υψηλές για το ιταλικό αχλάδι: για παράδειγμα, τα αχλάδια Abate πωλούνταν πάντα για περισσότερα από 4 €/κιλό. Με τόσο υψηλές τιμές ακολούθησαν και τα ξένα αχλάδια.

Σύμφωνα με το Permanent Observatory of Consumer Panel Services GfK, ο αριθμός των ιταλικών νοικοκυριών που αγοράζουν αχλάδια αυξήθηκε από 52% σε 53% κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2023.

Ολλανδία: διαφορά 10 λεπτών μεταξύ αχλαδιών υψηλής ποιότητας και χαμηλότερης ποιότητας

Η αισιοδοξία περισσεύει στην ολλανδική αγορά αχλαδιών. «Με τα αχλάδια Conference, παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε ήδη αργότερα στη σεζόν. Η ποιότητα των παρτίδων ποικίλλει πολύ και το ποσοστό απωλειών είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το επίπεδο τιμών κυμαίνεται μεταξύ 85 και 95 λεπτών μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καλό. Υπάρχει περίπου 10 λεπτά διαφορά μεταξύ καλών και χαμηλότερης ποιότητας αχλαδιών. Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι αυτή η επιπλέον ποιότητα ανταμείβεται με υψηλότερες τιμές, και ακόμη και για ελαφρώς κατώτερα προϊόντα, η τιμή παραμένει ικανοποιητική. Ωστόσο, στην αγορά ότι οι καλλιεργητές αναμένουν ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο τιμών και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Τελικά, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης για αχλάδια καλής ποιότητας μακροπρόθεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή, πιστεύω θα πρέπει επίσης να είναι κανείς ικανοποιημένος με το τρέχον επίπεδο τιμών», δήλωσε ένας συμμετέχων στην ολλανδική αγορά αχλαδιών. Η σεζόν για τα αχλάδια Comice τελειώνει τώρα. Η αγορά για τα αχλάδια Lukassen γνώρισε ύφεση, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι τιμές ήταν εξαιρετικά υψηλές. Ας ελπίσουμε ότι το εμπόριο θα ανέβει ξανά μετά από αυτή τη διόρθωση.»

Μικρή πτώση στις τιμές των βελγικών αχλαδιών, αλλά συντριπτική ζήτηση για βιολογικά

«Στα βελγικά αχλάδια υπήρξε μια μικρή βουτιά αυτή την εβδομάδα», λέει ένας έμπορος. «Πηγαίνει πολύ καλά εδώ και αρκετό διάστημα και ακόμα δεν μπορούμε να παραπονεθούμε, αλλά τώρα που κάποια αχλάδια από το εξωτερικό μπαίνουν στην αγορά, παρατηρούμε ότι οι τιμές δυσκολεύονται λίγο. Ωστόσο, δεν το αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 1 ή 2 εβδομάδες. Εξάλλου, είναι και λίγο τυπικό για την εποχή του χρόνου. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έρχονται περισσότερα στην αγορά και όλοι περιμένουν λίγο».

«Επιπλέον, η ζήτηση για βιολογικά αχλάδια είναι συντριπτική», προσθέτει ένας άλλος. «Και εμείς έχουμε σχεδόν τελειώσει τα βιολογικά αχλάδια. Έχουμε ακόμα κάποια διαλογή, αλλά αυτό θα φύγει αύριο. Στην Ολλανδία, ακούω τιμές έως και 2,60 ευρώ εκτός προδιαγραφών. Αυτό είναι πραγματικά περίεργο, αλλά κάποιοι πληρώνουν. Ως αποτέλεσμα, η Αργεντινή, η Χιλή και η Νότια Αφρική θα επανέλθουν στην εικόνα φέτος. Πέρυσι δεν ήταν, αλλά αυτή τη σεζόν θα επωφεληθούν από την τάση.»

Ισπανία: Οι υψηλές τιμές λόγω της ιταλικής ζήτησης για τα ισπανικά αχλάδια δυσχεραίνουν το μάρκετινγκ στην εγχώρια αγορά

Ο καιρός, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των προβλημάτων λειψυδρίας, έχει τιμωρήσει φέτος τα αχλάδια με «σημαντική» έλλειψη μεγέθους, αναφέρει ένα Ισπανός εξαγωγέας. «Στα αχλάδια η σεζόν ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι στα μήλα, επειδή δεν υπήρξε μεγάλος όγκος, αλλά υπήρξε μεγάλη διεθνής ζήτηση, ειδικά από χώρες όπως η Ιταλία που αγόρασαν φρούτα, κατά τη συγκομιδή και μετά, σε αρκετά λογικά τιμές, και αυτή η δυναμική συνεχίζεται ακόμα».

«Άρχισαν να αγοράζουν όλα τα είδη αχλαδιών: Red Bartlett, Williams, Abate Fetel και Conference, αν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αγόραζαν την Conference σε μεγαλύτερες ποσότητες, που είναι και η πιο καλλιεργημένη. Σήμερα, στην πραγματικότητα, έχει μείνει μόνο η Conference και η Ιταλία συνεχίζει να το αγοράζει σε τιμές που εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, γεγονός που έχει δυσκολέψει τις πωλήσεις σε εθνικό επίπεδο» επισημαίνει.

Νότια Αφρική: Η καλλιέργεια αχλαδιών είναι ασυνήθιστα πρώιμη

Η καλλιέργεια αχλαδιών της Νότιας Αφρικής έρχεται ασυνήθιστα νωρίς φέτος: η συγκομιδή των Packham έχει ήδη γίνει ενώ συνήθως αυτή θα ήταν η περίοδος της συγκομιδής. Μέχρι την 6η εβδομάδα, είχαν εξαχθεί 3,37 εκατομμύρια χάρτινα κιβώτια 12 κιλών αχλαδιών, σε σύγκριση με λίγο περισσότερα από 2 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι συνολικές εξαγωγές αχλαδιών αναμένεται να είναι 5% υψηλότερες από πέρυσι, φθάνοντας σε κάτι λιγότερο από 19,5 εκατομμύρια χάρτινα κουτιά (ακόμα κάτω από τα 22 εκατομμύρια χάρτινα κουτιά του 2022). Σχεδόν τα μισά αχλάδια της Νότιας Αφρικής έχουν σταλεί στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Η Ευρώπη είναι μια σταθερή αγορά αχλαδιών για τη Νότια Αφρική, που δεν αναπτύσσεται δραματικά, και για τη Νότια Αφρική φαίνεται μεγαλύτερη στις εξαγωγές αχλαδιών από τις εξαγωγές μήλων.

“Η ζήτηση από την αγορά είναι καλή. Συνδέεται στενά με την έλλειψη προσφοράς από την προηγούμενη καλλιέργεια της Ευρώπης”, λέει ένας εξαγωγέας αχλαδιών, αλλά προσθέτει ότι η ασφαλής μεταφορά των φρούτων από το λιμάνι είναι η μεγάλη πρόκληση. Τα αχλάδια αποστέλλονται με άλλα μέσα, εκτός από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Κέιπ Τάουν: φορτώνονται σε συμβατικά πλοία στο Κέιπ Τάουν ή μεταφέρονται στο λιμάνι του Πορτ Ελίζαμπεθ.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες αγορές για τα αχλάδια Forelle, και την 6η εβδομάδα η πρώτη πήγε στην Άπω Ανατολή και τη Ρωσία. Το τελευταίο είναι επίσης μια σημαντική αγορά για τα αχλάδια Packham της Νότιας Αφρικής. Οι ποικιλίες αχλαδιών Blush και Forelle πιθανότατα θα σταλούν σε μεγαλύτερους αριθμούς στην Κίνα, μια πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών αχλαδιών. Ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί εξαγωγείς φέρεται να τα κατάφεραν πέρυσι φανταστικά στους μικρούς όγκους με τους οποίους δοκίμασαν αυτά τα νερά, ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν λόγω της κακής ευθυγράμμισης του χρόνου. Οι νέες φυτεύσεις αχλαδιών επικεντρώνονται σε ποικιλίες αχλαδιών Forelle και Rosemarie. Δεν φυτεύεται η ποικιλία Abate Fetel (που πωλείται μόνο στην Ευρώπη).

«Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια αχλαδιών», λέει ένας λιανοπωλητής της Νότιας Αφρικής: «Δυστυχώς, λόγω της υπερβολικής ζέστης στο Δυτικό Ακρωτήριο αυτό το καλοκαίρι, ορισμένα πρώιμα αχλάδια παρουσιάζουν απίστευτα σύντομη διάρκεια ζωής μετά την ωρίμανση».

Αργεντινή: Βλέπουμε καλή ζήτηση στην αγορά

Η χώρα έχει μια καλή σεζόν με σταθερή ζήτηση για τα Williams, τα οποία είναι σπάνια. Οι όγκοι είναι ίδιοι με την περασμένη σεζόν όσον αφορά τις μονάδες, αλλά 5% έως 10% λιγότεροι σε κιλά λόγω των μικρότερων μεγεθών που σημείωσαν οι καλλιεργητές και εξαγωγείς.

Ένας καλλιεργητής και εξαγωγέας σημείωσε περαιτέρω: “Η ζήτηση από όλες τις αγορές για τα αχλάδια Αργεντινής είναι καλή και σε υψηλά επίπεδα για ποιοτικά αχλάδια, τα οποία είναι έτοιμα αυτή τη σεζόν. Η αξία πληρωμής είναι 15% υψηλότερη για τα μεγαλύτερα μεγέθη αχλαδιών έναντι του 2023. Η ίδια αξία πληρώνεται για μεσαία έως μικρά μεγέθη.”

Χιλή: Φρούτα μικρότερου μεγέθους λόγω πρώιμης βροχής

Η Χιλή, απέχει μερικές εβδομάδες από την έναρξη της συγκομιδής αχλαδιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχές τον Οκτώβριο λέγεται ότι προκαλούν μικρότερα μεγέθη φρούτων. Ένας παραγωγός στη Χιλή σημείωσε ότι υπάρχει λίγο περισσότερες μυκητολογικές ασθένειες λόγω του υγρού καιρού. Η τιμολόγηση των αχλαδιών είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, ενώ η Χιλή τα τελευταία 6-8 χρόνια έχει δει τον όγκο τους να μειώνεται πολύ. Έχει σταθεροποιηθεί λίγο περισσότερο τις τελευταίες σεζόν. Ο παραγωγός σημειώνει ότι η παραγωγή αχλαδιών είναι μια αξιοπρεπής και σταθερή επιχείρηση με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι όπως τα κεράσια που αναπτύσσονται γρήγορα.

Ουρουγουάη: Παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο για τα αχλάδια

Η παραγωγή αχλαδιών στην Ουρουγουάη ήταν περίπου 13.000 τόνοι τα τελευταία χρόνια. “Αυτή η συγκομιδή 2023/2024 θα είναι κάτω του μέσου όρου, λόγω του κλίματος, της έλλειψης νερού το καλοκαίρι (2022) και το χειμώνα (2023), και της συσσώρευσης ακανόνιστου ψύχους. Ένας ειδικός στην Ουρουγουάη σημείωσε “Η συνέπεια αυτού ήταν η χαμηλότερη παραγωγή, η ημερομηνία συγκομιδής καθυστέρησε και το μέγεθος του καρπού ήταν ακανόνιστο. Το ίδιο συνέβη και με τα Williams Precoz που παράγονται στο Artigas».

Βόρεια Αμερική: Πιθανότατα μειωμένος όγκος εισαγωγών αχλαδιών στη Βόρεια Αμερική

Η συγκομιδή και η συσκευασία αχλαδιών για αποστολές στη Βόρεια Αμερική βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χιλή και την Αργεντινή. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι τα μεγέθη αχλαδιών, ιδιαίτερα για ποικιλίες όπως η Bartlett, είναι μικρότερα από το αναμενόμενο. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένο συνολικό όγκο καλλιεργειών που εισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αντίκτυπος δεν είναι μόνο στους χαμηλότερους αριθμούς κουτιών, αλλά είναι επίσης πιθανό τα αχλάδια μικρότερου μεγέθους να παραμείνουν στις τοπικές αγορές της Λατινικής Αμερικής. (Μια δροσερή πρώιμη περίοδος που ακολουθείται από υψηλές θερμοκρασίες κοντά στη συγκομιδή έχει προκαλέσει μικρότερο μέγεθος από τη Νότια Αμερική.) Η συγκομιδή για πολλές ποικιλίες βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των Bartlett, Comice, Anjou, Forelle και Bosc.

Όσον αφορά τη ζήτηση, υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική και ζήτηση για αχλάδια, καθώς ορισμένες εγχώριες ποικιλίες μειώνονται. Επίσης, επηρεάζει την κίνηση των αχλαδιών το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για βιολογικά αχλάδια αυξάνεται, και αυτό οδηγεί σε αύξηση της βιολογικής παραγωγής. Όσον αφορά την τιμολόγηση, αναμένεται ότι οι τιμές φέτος θα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της μικρότερης προσφοράς.

Κίνα: Αναμένεται συγκομιδή, μειωμένη ζήτηση εξαγωγών μειώθηκε λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Χάρη στον καλό καιρό, η απόδοση και η ποιότητα των κινέζικων αχλαδιών αναμένεται να αυξηθεί τη σεζόν 2023/24. Με τη συγκομιδή και την έναρξη της παραγωγικής περιόδου, η ζήτηση από την αγορά του εξωτερικού έχει σταθεροποιηθεί. Ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν και οι τιμές εξαγωγής μειώθηκαν λόγω διαφορετικών παραγόντων.

Ένας από τους λόγους για τη χαμηλότερη τιμή εξαγωγής είναι ότι οι υψηλοί ναύλοι και τα ασταθή προγράμματα ναυτιλίας το τελευταίο τρίμηνο ώθησαν την τιμή προς τα πάνω. Αφού το κόστος αποστολής επέστρεψε στο κανονικό επίπεδο, η τιμή φυσικά έπεσε. Δεύτερον, λόγω της μεγάλης συγκομιδής φέτος, το απόθεμα αχλαδιών είναι μεγάλο και ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι έντονος, αναγκάζοντας τους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές.

Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των ναύλων επηρέασε τις τιμές των εξαγωγών. Η ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού είναι σχετικά υψηλή. Ωστόσο, μετά την κρίση της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκε. Επί του παρόντος, το φορτίο για κάθε εμπορευματοκιβώτιο προς την Ευρώπη έχει αυξηθεί από περισσότερα από 1000 δολάρια ΗΠΑ σε 5-6 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή τετραπλάσια αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και σταδιακά να μειώνεται πρόσφατα.

Επιπλέον, αυξάνονται και οι μεταφορές μέσω θαλάσσης προς τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Ένας από τους λόγους είναι ότι μετά την απότομη άνοδο των ναύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχει ακόμη πέσει στο προηγούμενο κανονικό επίπεδο. Ο άλλος λόγος είναι ότι ο αριθμός των πλοίων που πρέπει να περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων είναι ανεπαρκής, γεγονός που ανέβασε το κόστος.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες πωλήσεις, οι τιμές των αχλαδιών μειώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο και η μείωση των τιμών σημειώθηκε νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Όταν ξεκίνησε η σεζόν, η τιμή αγοράς των αχλαδιών ήταν σχετικά υψηλή. Επιπλέον, η παραγωγή πολλών φρούτων είναι υψηλή φέτος και οι καταναλωτές έχουν πολλές επιλογές, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να είναι σχετικά αργές. Καθώς η εποχή εξελίσσεται, τα αποθέματα αχλαδιών παραμένουν μεγάλα και η κατανάλωση στην αγορά είναι ασθενής, γεγονός που είναι ο κύριος λόγος για την πρώιμη πτώση των τιμών των αχλαδιών.

 

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη μηλιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας,...

REPORTS

Το υπουργείο εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από...

FARMING

Οι συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων ασθενειών σε μηλιά και αχλαδιά. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης καλούν τους...

REPORTS

Καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά λέει η διοίκηση του ΕΛΓΑ απέναντι στα αιτήματα που διατυπώνονται για αποζημιώσεις Daniel και Εlias,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...