Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καλή ζήτηση αλλά μικρή ποικιλιακή πολυμορφία για τα ελληνικά μανταρίνια

Παρότι η ζήτηση για μανταρίνια στην Ελλάδα είναι υψηλή, υπάρχει έλλειμμα ποικιλιακής πολυμορφίας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου η ευρεία γκάμα ποικιλιών ενισχύει την αγορά, η Ελλάδα περιορίζεται σε λίγες όπως οι Κλιμεντίνες, Νόβας, Ορτανίκ και Πείτζ.

Η παραγωγή μανταρινιών και εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στο δεύτερο μισό της σεζόν με πολλές χώρες να πλησιάζουν στο τέλος της συγκομιδής τους. Η ποικιλία Orri Jaffa προσελκύει τις υψηλότερες τιμές σε πολλές αγορές.

Το Ισραήλ αναφέρει έναν καλό χειμώνα με ήπιο καιρό, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων βροχής που δεν προκάλεσαν ζημιές στα δέντρα, αλλά βελτίωσαν την ποιότητα. Παρά τις προκλήσεις με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για τη συγκομιδή, οι όγκοι των εξαγωγών διατηρήθηκαν σε ροή για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση στις αγορές, ειδικά στην Ευρώπη.

Στις κύριες ιταλικές αγορές χονδρικής μπορεί να βρεθούν όψιμα μανταρίνια Σικελίας, καθώς και ισπανικές και ιταλικές κλημεντίνες Hernandina. Διαθέσιμα είναι επίσης τουρκικά και ισπανικά Nadorcott και Tango. Η ισραηλινή ποικιλία Orri πωλείται άνω των 3 €/κιλό. Η ιταλική σεζόν ενδέχεται να τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στη Γαλλία προκύπτει μια διαφορετική εικόνα με τις ρευστοποιημένες πωλήσεις. Το δεύτερο μισό της εμπορικής σεζόν για τα εσπεριδοειδή έχει ξεκινήσει καλά. Η γαλλική αγορά διαθέτει κυρίως τα Tango Gold, Nadorcott, Orri και Murcot, κυρίως από την Ισπανία, με μικρή προσφορά από την Πορτογαλία.

Οι απεργίες και ο βροχερός καιρός στη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλούν δυσκολίες με ορισμένες καθυστερήσεις.

Στην Ολλανδία, οι εισαγωγείς προειδοποιούν να αποφεύγονται υπερβολικές ποσότητες μανταρινιών για να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους. Η σεζόν μανταρινιών Clemenules ολοκληρώθηκε με την αποστολή κυρίως Tangos και Nadorcotts. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 13-14 ευρώ. Στη Γερμανία, αντίθετα, παρατηρείται υψηλότερη προσφορά από την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Ιταλία από ό,τι μπορεί να καλύψει η ζήτηση. Πολλοί έμποροι μειώνουν τις τιμές για να αποφύγουν την υπερπροσφορά.

Η Ισπανία βλέπει χαμηλές τιμές για τα υβριδικά μανταρίνια, σε σύγκριση με την περσινή σεζόν. Το Orri είναι για άλλη μια φορά το πιο περιζήτητο υβριδικό μανταρίνι φέτος, αν και σημειώνει μείωση στις τιμές του: ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,351 ευρώ/κιλό, φέτος κοστίζει κατά μέσο όρο 0,950 ευρώ/κιλό, που αντιπροσωπεύει μείωση 29,7% στη μέση συνεισφορά του.

Στις ΗΠΑ υπάρχει καλή ζήτηση και ισχυρή τιμολόγηση στην αγορά, αλλά η βροχή έχει προκαλέσει επιπλοκές στους Καλιφορνέζους καλλιεργητές. Η καλλιέργεια μανταρινιού τους είναι μειωμένη μεταξύ 10-20%.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, οι παραγωγοί προετοιμάζονται για την επερχόμενη συγκομιδή εσπεριδοειδών από τα μέσα Μαρτίου περίπου, με τις εκτιμήσεις περί συγκομιδής από τη Νότια Αφρική να αναμένονται προς τα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου. Ένας παραγωγός στη Νότια Αφρική σημειώνει ότι οι όγκοι μανταρινιών αυξάνονται κάθε χρόνο, με το ίδιο να αναμένεται και αυτή τη σεζόν. Τα μανταρίνια έρχονται αυτή τη στιγμή από το Μαρόκο. Οι Clementines αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στην εβδομάδα 13, ακολουθούμενες από Novas και Leanri σε περισσότερο από ένα μήνα. Τα όψιμα μανταρίνια ξεκινούν πλήρως την εβδομάδα 21/22 στη Νότια Αφρική.

Η Ουρουγουάη ανακάμπτει από μια περίοδο ξηρασίας, με καλές βροχοπτώσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε καλή συγκομιδή την ερχόμενη σεζόν του 2024. Τα δέντρα είναι γεμάτα φρούτα, καθιστώντας τους εξαγωγείς έτοιμους και πρόθυμους να ξεκινήσουν τη σεζόν.

Στο Ισραήλ η ποικιλία Orri Jaffa βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ζήτηση

Νωρίτερα αυτή τη σεζόν, η πρόβλεψη για τη συγκομιδή της ποικιλίας Orri Jaffa κυμαινόταν στους 95.000 τόνους, παρόμοια με την προηγούμενη σεζόν. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι συνθήκες του οπωρώνα στη μέση της σεζόν είναι οι ίδιες. Ωστόσο, οι εμπορικές συνθήκες επηρεάζονται από έλλειμμα εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα οι εξαγωγικές ποσότητες να είναι χαμηλότερες, ώστε να καλυφθεί η ελάχιστη ζήτηση από όλες τις αγορές. Φέτος το χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Υπήρξαν βροχερές μέρες με ήπιες θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μηδέν, με μόνο ελαφρούς ανέμους που κράτησαν τα φρούτα στα δέντρα. Οι βροχές ήταν τόσο έντονες που έσπασαν το ρεκόρ βροχόπτωσης των τελευταίων 30 ετών. «Η σεζόν ξεκίνησε με υψηλή ζήτηση και φαινομενική λαχτάρα για τα Orri Jaffa σε όλες τις αγορές», αναφέρει εκπρόσωπος από το Συμβούλιο Παραγωγής και Εμπορίας Φυτών του Ισραήλ. “Οι καταναλωτές αναζητούσαν τα Orri Jaffa σε όλο τον κόσμο από την Ιταλία μέχρι τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι εξαγωγές από το Ισραήλ ξεκίνησαν δύο εβδομάδες αργότερα από την προηγούμενη σεζόν με φρούτα που θα μπορούσαν να βρεθούν στις περισσότερες αγορές από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι εμπορικές συνθήκες παραμένουν καλές.  

Στην Ιταλία επικρατεί μια ήρεμη αγορά με μέση προσφορά και ζήτηση

Στις κύριες ιταλικές αγορές εντοπίζονται όψιμα μανταρίνια Σικελίας, ισπανικές και ιταλικές κλημεντίνες Hernandina, τουρκική και ισπανική Nadorcott, ισπανικό Tango και ισραηλινό Orri. Το εύρος τιμών είναι μεγάλο, με το ισραηλινό Orri να κοστίζει πάνω από 3 €/κιλό. Η αγορά είναι ήρεμη, με μέση προσφορά και ζήτηση. Τα τελευταία τρία χρόνια, η έκταση με κλημεντίνες στην Ιταλία μειώθηκε από 25.669 σε 24.859 εκτάρια. Όσον αφορά την ποικιλία Comune, ενώ η εμπορική σεζόν 2023/24 διήρκεσε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και χαρακτηρίστηκε από καλή γεύση, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα εσπεριδοειδή σε ορισμένες περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών υπήρξε υψηλό ποσοστό μικρών μεγεθών λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για περισσότερο από έξι μήνες. Οι τιμές ήταν ακόμα ικανοποιητικές. Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου ήρθε η σειρά των Hernandina clementines, της κύριας όψιμης ποικιλίας. Αυτή τη περίοδο συγκομίζονται και πωλούνται οι ποικιλίες μανταρινιού Tang Gold και Nadorcott. Η σεζόν μπορεί να τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στο ανατολικό τμήμα της Σικελίας, η συγκομιδή των όψιμων μανταρινιών έχει ήδη ξεκινήσει, γύρω στις 20 Ιανουαρίου. Τα μεγέθη κυμαίνονται από μεσαία έως μικρά. Η παραγωγή γενικά δεν είναι άφθονη λόγω κλιματικών παραγόντων που έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως η γεύση και το άρωμα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά έντονα. Ενώ η συγκομιδή συνήθως τελειώνει στα μέσα με τέλη Απριλίου, φέτος αναμένεται να είναι 15-20 ημέρες νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού είναι επί του παρόντος περίπου 0,80 €/κιλό για τις καλύτερες παρτίδες. Ειδικότερα, η ζήτηση για όψιμα μανταρίνια Ciaculli ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. “Η σεζόν επρόκειτο να τελειώσει στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο, ελπίζουμε να φτάσουμε το Πάσχα. Μια ιδιαιτερότητα: υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος πληρώνει πολύ υψηλές τιμές”, λέει ένας καλλιεργητής.

Καλή ζήτηση αλλά μικρή ποικιλιακή πολυμορφία στην Ελλάδα

Η ζήτηση για μανταρίνια είναι πολύ καλή αλλά ένα σοβαρό θέμα είναι ότι η Ελλάδα στερείται της ποικιλιακής πολυμορφίας της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Οι ποικιλίες μανταρινιού περιορίζονται σε Clemenules, Novas, Ortaniques και Page. Υπήρξε επίσης πτώση στις τιμές για τη Νόβας καθώς ο κόσμος προτιμά να τρώει Clemenules. Η παραγωγή μανταρινιού ήταν ίδια με την προηγούμενη σεζόν με συνολικά καλής ποιότητας μεγέθη.

Ρευστές πωλήσεις και καλές τιμές στην Γαλλία 

Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν οι ποικιλίες Tango Gold, Nadorcott, Orri και Murcott, κυρίως από την Ισπανία και λίγο από την Πορτογαλία. Οι πωλήσεις είναι ρευστές και οι τιμές καλές για αυτή την εποχή. Η δυσκολία αυτή τη στιγμή έγκειται στον εφοδιασμό, κυρίως λόγω των απεργιών στην Ισπανία και του βροχερού καιρού στη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία, συνθήκες που προκαλούν ορισμένες καθυστερήσεις. Οι τιμές σήμερα είναι 1,50 ευρώ για το Nadorcott και 1,80 για το Orri.

Ολλανδία: “Αποφύγετε τη φόρτωση υπερβολικών ποσοτήτων μανταρινιών για να διατηρήσετε τις πωλήσεις”

“Η σεζόν μανταρινιών Clemenules έχει ολοκληρωθεί και τώρα αποστέλλουμε κατά κύριο λόγο Tangos και Nadorcotts. Ενώ πολλοί τιμοκατάλογοι αναφέρουν τιμές περίπου 13-14 ευρώ, ένα πιο ρεαλιστικό εύρος για τη διατήρηση της ορμής των πωλήσεων είναι 12-13 ευρώ. Επιπλέον, είμαι προσεκτικός να μην να υπερφορτώνω τις αποστολές, καθώς στοχεύω να προσφέρω με συνέπεια φρέσκα προϊόντα», δήλωσε ένας Ολλανδός εισαγωγέας. Οι προσδοκίες για την εποχή των εσπεριδοειδών της Αιγύπτου ήταν αρχικά υψηλές. “Πριν από τη σεζόν, υπήρχε σημαντικός ανταγωνισμός από Ισπανούς προμηθευτές στην Αίγυπτο. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση στην Αίγυπτο, αλλά εμφανίστηκαν πρακτικές προκλήσεις.”

Ιστορικές χαμηλές τιμές λόγω έλλειψης ζήτησης στο Βέλγιο

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα μανταρίνια αυτή τη στιγμή, λέει Βέλγος έμπορος. “Δεν υπάρχει ζήτηση από την αγορά. Οι τιμές είναι ιστορικά χαμηλές (πέρυσι περίπου 0,95€/κιλό στην αρχή της Ισπανίας, σήμερα +-0,46€).

Υψηλότερη προσφορά από τη ζήτηση στη Γερμανία

Η ζήτηση για μανταρίνια και κλημεντίνες από το βόρειο ημισφαίριο μειώνεται αισθητά. Προσφέρονται προϊόντα από Ισπανία, Τουρκία, Μαρόκο, Αίγυπτο και Ιταλία, αλλά η προσφορά είναι γενικά μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλοί έμποροι μειώνουν τις τιμές τους για να αποφύγουν την υπερπροσφορά. Επίσης η ποιότητα δεν ήταν τόσο καλή. Για την Clementines, η προσφορά από την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε αισθητά.

Ισπανία: Χαμηλές τιμές για τα ισπανικά υβριδικά μανταρίνια

Αναλύοντας τις τιμές που μοιράζεται το Προξενείο της Αγοράς της Βαλένθια σε κάθε καμπάνια, παρατηρείται αξιοσημείωτη διαφορά στις τιμές των υβριδικών μανταρινιών σε σύγκριση με την ίδια ημερομηνία πέρυσι. Η Ortanique διαπραγματεύεται επί του παρόντος με μέσο όρο 0,242 ευρώ/κιλό, αντικατοπτρίζοντας μείωση σχεδόν 26,5% σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 0,329 ευρώ/κιλό που δημοσίευσε η Lonja στη σύνοδό της στις 20 Φεβρουαρίου 2023. Το Orri είναι και πάλι το πιο περιζήτητο υβριδικό μανταρίνι φέτος, αν και σημειώθηκε μείωση στις τιμές του: ενώ πέρυσι τις ίδιες ημερομηνίες ήταν 1,351 ευρώ/κιλό, φέτος σημειώνει κατά μέσο όρο 0,950 ευρώ/κιλό , που αντιπροσωπεύει μείωση 29,7% στη μέση συνεισφορά της. Τέλος, οι τιμές που όρισε το Market για τα Tango και Nadorcott διαμορφώθηκαν στα 0,475 ευρώ/κιλό στην τελευταία συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου, ακριβώς 48,6% λιγότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν κατέγραψαν μέση τιμή 0,925 ευρώ/κιλό. «Αυτή η εξέλιξη των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώιμες ποικιλίες όπως οι Clemenules και οι Clemenvillas είχαν υψηλή παραγωγή, καθώς δεν υπήρχε βροχή το φθινόπωρο, δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες και οι εκστρατείες τους παρατάθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο», εξηγεί παραγωγός. «Σε αυτό προστέθηκε η πλεονάζουσα προσφορά από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος ή το Μαρόκο, που προσφέρουν μανταρίνια στην Ευρώπη σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ισπανοί εξαγωγείς πρέπει να πουλήσουν φθηνότερα φρούτα στην ευρωπαϊκή αγορά.” Και όχι μόνο εδώ. «Σε προορισμούς όπου φτάνουν και ισπανικά μανταρίνια, όπως ο Καναδάς, παρατηρείται επίσης ότι η προσφορά από αυτές τις χώρες αυξάνεται, γεγονός που έχει κάνει όλα τα μανταρίνια που δεν φτάνουν πλέον σε αυτές τις αγορές να παραμείνουν στην Ευρώπη, ενισχύοντας αυτή την κατάσταση».

Βόρεια Αμερική: Οι εποχές των μανταρινιών είναι πιθανό να τελειώσουν νωρίς

Η Καλιφόρνια έχει μια πρωιμότερη καλλιέργεια μανταρινιού, μειωμένη μεταξύ 10-20%, ίσως εν μέρει λόγω του ότι είναι μια εποχή εναλλακτικής παραγωγής. Επιπλέον, οι πρόσφατες βροχές έχουν αναβάλει τη συγκομιδή κατά καιρούς και αυτό έχει επηρεάσει τη διαθέσιμη προσφορά, ακόμη και με τις εταιρείες να πιέζουν να συγκομίσουν πριν από τη βροχή. Επιπλέον, στην Κεντρική Κοιλάδα, πολλές περιοχές επλήγησαν σκληρά από θρίπες εσπεριδοειδών που μπορεί να οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου έτους. Αυτά δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου ο θρίπας ήταν σε θέση να πολλαπλασιαστεί σε χλοώδεις περιοχές και να εισέλθει σε οπωρώνες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Με τη σειρά τους, πολλοί καλλιεργητές χρειάστηκε να ψεκάσουν επιθετικά για να τους κρατήσουν μακριά και, στη συνέχεια, οι συσκευασίες τελείωσαν και θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα φρούτα ποιότητας. Η εποχή των εσπεριδοειδών στην Καλιφόρνια θα μπορούσε επίσης να τελειώσει νωρίτερα από το κανονικό. Εν τω μεταξύ, στα ανατολικά, ποικιλίες όπως το Juicy Crunch που καλλιεργούνται στη Φλόριντα θα τελειώσουν επίσης τη σεζόν τους δύο εβδομάδες νωρίτερα, εν μέρει λόγω της πρόωρης έναρξης της σεζόν και της έντονης ζήτησης για τον καρπό. Όσον αφορά τη ζήτηση, είναι καλή και αφήνει ισχυρές τις τιμές της αγοράς.

Νότια Αφρική: Στο μεταίχμιο η καλλιέργεια μανταρινιού

Η καλλιέργεια μανταρινιού της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να βρίσκεται στο μεταίχμιο και οι προμήθειες αντλούνται από το βόρειο ημισφαίριο. «Παίρνουμε μανταρίνια από το Μαρόκο και φαίνονται όμορφα», λέει ένας αγοραστής λιανικής. Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία εσπεριδοειδών μόλις ξεκίνησε να συλλέγει τα στοιχεία παραγωγής μανταρινιού για να υπολογίσει την εκτίμηση της καλλιέργειας της νέας σεζόν (δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο). «Οι όγκοι των μανταρινιών ανεβαίνουν κάθε χρόνο με όλους τους νέους οπωρώνες και φέτος μάλλον δεν θα είναι διαφορετικός», αναφέρει τεχνικός. «Σε ένα μήνα η εικόνα του μανταρινιού θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη από αυτή τη στιγμή». Οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες περιπτώσεις  καταπόνησης, αλλά στους οπωρώνες τους στο Limpopo και στη Mpumalanga δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη ζημιά, λέει. Οι Clementines ξεκινούν γύρω στην εβδομάδα 13, ακολουθούμενοι από Novas και Leanri σε περισσότερο από ένα μήνα. Τα όψιμα μανταρίνια ξεκινούν πλήρως την εβδομάδα 21/22. «Με τα μαλακά εσπεριδοειδή της Νότιας Αφρικής πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια καλή σεζόν μπροστά. Η σεζόν στο Μαρόκο θα τελειώσει νωρίς και η περουβιανή σεζόν φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μειωμένους όγκους στην αρχή».

Στην Ουρουγουάη αναμένεται καλή συγκομιδή 2024

Η βιομηχανία εσπεριδοειδών στην Ουρουγουάη ανακάμπτει από την ξηρασία με καλές βροχές που θα οδηγήσουν σε καλή συγκομιδή την ερχόμενη σεζόν 2024. Βλέπουν θετική ζήτηση από την αγορά των ΗΠΑ και ελπίζουν να προσφέρουν καλά μεσαίου μεγέθους μανταρίνια σε αυτή τη βασική αγορά. Ο δασμός 16% για τα μανταρίνια στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο σε όγκους από την Ουρουγουάη σε αυτήν την αγορά. Τα δέντρα είναι γεμάτα με φρούτα που κάνουν τους εξαγωγείς έτοιμους και πρόθυμους να ξεκινήσουν τη σεζόν, η οποία θα είναι με την Clementines για τις ΗΠΑ, με την εποχή να ξεκινά στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

Ελπίδες για ανάκαμψη τη σεζόν 2024 στο Περού

Η εποχή μανταρινιών του Περού αναπτύσσεται πολύ αργά αυτή τη στιγμή λόγω της παραγωγής πρώιμων ποικιλιών που μειώθηκε λόγω καιρικών προβλημάτων πέρυσι, λέει ο βιομηχανικός οργανισμός ProCitrus. «Ωστόσο, η παραγωγή μεσoπρώιμων και όψιμων ποικιλιών έχει ανακάμψει· φέτος αναμένεται να έχει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, αυξάνονται και οι εξαγωγές Tahiti Limes και αυτό έτος θα ξεπεράσουμε τους 35.000 τόνους εξαγωγών αυτού του προϊόντος. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές αυτή τη στιγμή και αναμένεται ότι ο κρύος καιρός θα έρθει εγκαίρως για να έχουμε μια καλή εμπορική σεζόν εσπεριδοειδών. Πέρυσι, το Περού είχε όγκο εξαγωγής εσπεριδοειδών 255.000 τόνων σε όλες τις κατηγορίες. Φέτος, ο όγκος των εξαγωγών αναμένεται να φτάσει τους 275.000 τόνους», σημειώνει η ProCitrus του Περού.

Πηγή: FreshPlaza

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μειωμένη συνολική παραγωγή σημείωσε η φετινή ελληνική σεζόν πορτοκαλιού. Επιπλέον, οι εξαγωγείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονο διεθνή ανταγωνισμό, γεγονός που επιβράδυνε τη ζήτηση.

REPORTS

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προχώρησε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, στην έναρξη προγράμματος κλασσικής βιολογικής...

REPORTS

Πρόβλεψη του όγκου και των τιμών των φρούτων και των λαχανικών μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), αυτό τον τομέα δραστηριότητας έχει επιλέξει η startup...

REPORTS

Ευθείες κατηγορίες κατά των ισπανικών αρχών για παράτυπη χρήση του συστήματος RASSF απαγγέλουν εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων από το Μαρόκο, με αφορμή τον χαρακτηρισμό «πιθανώς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...