Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mε βαρύνοντα ρόλο δίχως όμως μηχανισμό συντονισμού το συμπύρηνο ροδάκινο

Η διαρκής απογύµνωση της «φαρέτρας» των παραγωγών από όπλα για την φυτοπροστασία της καλλιέργειας, η ανάγκη έγκαιρης ανακοίνωσης τιµής και η σχέση της µε την ποιότητα, η σηµασία της καθιέρωσης ενός µηχανισµού συντονισµού για να απορροφάται οµαλά η παραγωγή και ζητήµατα αναδιάρθρωσης και επενδύσεων, είναι θέµατα που «καίνε», τους εµπλεκόµενους µε την αλυσίδα αξίας στο συµπύρηνο ροδάκινο.

Το συµπέρασµα αυτό προέκυψε από τις «πυκνές» συναντήσεις που είχε επί ένα διήµερο, στις 19 και 20 Μαρτίου, στην Ηµαθία, η Teresa Lopez-Garcia Usach, στέλεχος της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε (DG AGRI), η οποία θητεύει στο τµήµα που ασχολείται µε την καλλιέργεια και εµπορία των πυρηνόκαρπων και των εσπεριδοειδών.

«Η επίσκεψή της είχε στόχο να αποκτήσει άποψη από πρώτο χέρι, για τα προβλήµατα και τις προοπτικές, που σχετίζονται παρόν και το µέλλον του συµπύρηνου ροδάκινου, καθώς η µεταποίηση στην Ελλάδα έχει µεγάλη βαρύτητα στον κλάδο κι αυτό µας διαφοροποιεί από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε στην Agrenda, η Ολυµπία Αποστόλου, Ελληνίδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Μεταποιηµένων Φρούτων – Λαχανικών «Profel» στο Παρατηρητήριο Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πυρηνόκαρπα, η οποία µεσολάβησε στην οργάνωση του ταξιδιού.

Το πρώτο ραντεβού της κ. Usach, όπως πληροφορείται η εφηµερίδα Agrenda, έγινε µε εκπροσώπους από την υπό αναγνώριση Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και ορισµένους από τους προέδρους µελών της ΕΘΕΑΣ από το τµήµα βιοµηχανικού ροδάκινου, στις 19 Μαρτίου, ενώ την επόµενη επισκέφθηκε αρχικά δύο εργοστάσια της περιοχής, της Venus και της Agrophoenix, κτήµατα και στη συνέχεια συναντήθηκε µε γεωπόνους και στο τέλος µε αγροτικούς συλλόγους.

Ανάγκη για αναδιάρθρωση, επενδύσεις

«Στη συνάντηση µε τους εκπροσώπους της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ, ετέθη το θέµα της παραγωγικότητας των κτηµάτων, της ανάγκης αναδιάρθρωσης που πρέπει να γίνει στις ποικιλίες, αλλά και στη βοήθεια που χρειάζεται για να γίνουν νέες επενδύσεις σε γραµµικά συστήµατα, πιο οικονοµικά συστήµατα άρδευσης και σύγχρονους τρόπους προστασίας από τις απειλές της κλιµατικής αλλαγής, όπως είναι οι ανεµοµείκτες και τα πυραυλάκια αντί των αεροπλάνων για το βοµβαρδισµό των νεφών, ώστε να µειώνεται ο κίνδυνος της χαλαζόπτωσης», µας αποκάλυψε η κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως στις συναντήσεις που ακολούθησαν στα εργοστάσια, το στέλεχος της DG Agri, εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ από τις υποδοµές και τον επαγγελµατισµό και τη γνώση των ανθρώπων µε τους οποίους συνοµίλησε.

Σύνδεση τιµής µε ποιότητα, ανησυχία για τη µείωση δραστικών

Κατά την επίσκεψή της σε κτήµατα και στις συζητήσεις που έκανε µε τους γεωπόνους (τόσο του ∆ηµοσίου, όσο κι ιδιώτες), τους ερευνητές σε τοπικά ινστιτούτα και τους αγρότες, σηµειώθηκε, µεταξύ άλλων, πως πρέπει η τιµή πώλησης της α’ ύλης να είναι αποτέλεσµα πραγµατικής διαπραγµάτευσης µεταξύ των γεωργών και βιοµηχανιών και πρέπει να ανακοινώνετε εγκαίρως κι οπωσδήποτε πριν την έναρξη της συγκοµιδής του συµπύρηνου ροδάκινου, ενώ έκδηλη ήταν και η ανησυχία για τη διαρκή µείωση των δραστικών ουσιών, που χρησιµοποιούνται στην Ε.Ε. για την καλλιέργεια και του ροδάκινου.

Σχετικά Άρθρα

SPECIALS

Η απόφαση εισόδου στον πρωτογενή τοµέα ελήφθη το 2014. Ένα ζευγάρι που κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...