Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δυναμική η σεζόν για την ελληνική φράουλα, προσοχή στο πολλαπλασιαστικό υλικό

Η σεζόν της φράουλας στην Ελλάδα φέτος φαίνεται να είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πολυδωρόπουλο, γεωπόνο της ελληνικής εταιρείας Labidino SA.

Η ζήτηση είναι υψηλότερη από πέρυσι και ο τομέας της φράουλας στην Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά. Τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται να αναζητούν ελληνικές φράουλες, ενώ οι καταναλωτές εκτιμούν όλο και περισσότερο την ποιότητά τους.

Παρά τη μεγαλύτερη έκταση παραγωγής, οι συνολικές ποσότητες φράουλας φαίνεται να είναι χαμηλότερες φέτος. Ο Πολυδωρόπουλος εξηγεί ότι οι ποσότητες είναι περίπου 15% χαμηλότερες λόγω μειωμένης παραγωγικότητας των φυτών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως η κακή εγκατάσταση και ο ήπιος χειμώνας.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με την εργασία στα χωράφια της φράουλας να μην είναι ελκυστική για τους ντόπιους. Η ανάγκη για εργαζόμενους από εξωτερικές χώρες είναι επιτακτική. Επιπλέον, η ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού και η θνησιμότητα των νεαρών φυτών αποτελούν ανησυχίες για τον κλάδο.

Οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν την καλλιέργεια, με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις να δυσκολεύουν τη διαθεσιμότητα νερού και την εγκατάσταση των φυτών. Οι καλλιεργητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά συστήματα ποτίσματος και να καταπολεμούν τις αθέμιτες πρακτικές.

Αν και η σεζόν ξεκίνησε με δυνατές τιμές, ο Πολυδωρόπουλος εκφράζει αισιοδοξία για μια αύξηση των τιμών προς το τέλος της σεζόν. Η εταιρεία εξετάζει επίσης νέες αγορές για επέκταση του εμπορίου. Η κύρια αγορά είναι η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία και άλλες.

Συνολικά, η εποχή της φράουλας στην Ελλάδα φέτος παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τον κλάδο, καθώς προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες και να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με πληροφορίες από FreshPlaza

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή βερίκοκου προβλέπεται 6% κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υψηλότερη 13% από το μέσο όρο 5ετίας, με τις πρώτες προβλέψεις...

REPORTS

Μειωμένη συνολική παραγωγή σημείωσε η φετινή ελληνική σεζόν πορτοκαλιού. Επιπλέον, οι εξαγωγείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονο διεθνή ανταγωνισμό, γεγονός που επιβράδυνε τη ζήτηση.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή, για πρώτη φορά, στη δυνατότητα ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων, ένα μέτρο που...

REPORTS

Η Ευρώπη υπολείπεται αρκετά από την ελάχιστη σύσταση των 400 g ημερησίως/κάτοικο φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...