Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ΕΕ εξετάζει την επέκταση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή, για πρώτη φορά, στη δυνατότητα ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων, ένα μέτρο που ζητείται εδώ και καιρό από τον αγροτικό τομέα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν παθογόνων.

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή στην απαίτηση ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παθογόνων. Αυτή η απαίτηση, η οποία εφαρμόστηκε αρχικά αποκλειστικά στα πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική το 2022 μετά την πίεση που άσκησαν οι ευρωπαίοι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπιστούν παράσιτα, θα μπορούσε τώρα να επεκταθεί στα μανταρίνια και στα γκρέιπφρουτ, καθώς και στις εισαγωγές από άλλες περιοχές με ειδοποιήσεις παρασίτων όπως το Ισραήλ, η Ζιμπάμπουε και το Μαρόκο. Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, ενημέρωσε τον Carlos Mazón, πρόεδρο της Generalitat Valenciana, σχετικά με αυτήν την πιθανότητα.

Την είδηση χαιρέτησε o πρόεδρος της Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέροντας:  «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της Χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών, την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται».

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής πορτοκαλιών που εφαρμόστηκαν το 2022 για τα πορτοκάλια απαιτούν από τον εξαγωγέα να διαθέτει το νέο φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που να δείχνει ότι τα πορτοκάλια του έχουν καλλιεργηθεί σε εγκεκριμένο μέρος, να αποδείξει ότι συμμορφώθηκε με τη θερμοκρασία που ορίζεται στον νέο κανόνα, τόσο στη φάση της προψύξης όσο και κατά τη διάρκεια της ίδιας της ψυχρής επεξεργασίας. Οι κανονισμοί απαιτούν προψύξη στους 5oC στην αρχή και επεξεργασία κατά τη μεταφορά στους -1oC έως 2oC βαθμούς για 25 ημέρες. Οι εξαγωγείς μπορούν να επιλέξουν από δύο επιλογές: μια κρύα επεξεργασία μεταξύ -1oC και 0oC για 16 ημέρες ή μεταξύ -1oC και 2oC για 20 ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χειριστές θα πρέπει να προψύξουν στους 0oC και 2oC, αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με µεγαλύτερο συσκευαστήριο, πρόσθετους ψυκτικούς θαλάµους και σύγχρονο µηχανολογικό εξοπλισµό, τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, ετοιµάζεται να µπει στη φετινή συγκοµιστική περίοδο του κερασιού, που...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή βερίκοκου προβλέπεται 6% κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υψηλότερη 13% από το μέσο όρο 5ετίας, με τις πρώτες προβλέψεις...

REPORTS

Μειωμένη συνολική παραγωγή σημείωσε η φετινή ελληνική σεζόν πορτοκαλιού. Επιπλέον, οι εξαγωγείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονο διεθνή ανταγωνισμό, γεγονός που επιβράδυνε τη ζήτηση.

REPORTS

Η Ευρώπη υπολείπεται αρκετά από την ελάχιστη σύσταση των 400 g ημερησίως/κάτοικο φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...