Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Fresher

pyrhnokarpa

Την περίοδο αυτή τα δένδρα εξέρχονται από το στάδιο του ληθάργου. Οι επεμβάσεις κατά την περίοδο αυτή έχουν ως στόχο την μείωση των πληθυσμών των εντόμων και των αρχικών μολυσμάτων των μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Σχετικό Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Καβάλας για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή.

sakata_fa_2-3-1024x683

Η διεθνής εταιρεία Sakata Seed Corporation παρουσίασε μια εντυπωσιακή προσθήκη στην γκάμα της: τη Μάτγκα, μια νέα ποικιλία κόκκινης πιπεριάς που συνιστάται για μεταφύτευση και καλλιέργεια κατά τις μεσαίες έως όψιμες περιόδους της καλλιέργειας.

22-35_pin_66

Με το ζόρι στους 250.000 τόνους φαίνεται πως διαµορφώνεται φέτος η παραγωγή του ακτινιδίου, καθώς τα τερτίπια του καιρού δεν άφησαν τα κτήµατα να πιάσουν τις συνήθεις αποδόσεις τους, µε εξαίρεση ίσως την περιοχή της Καβάλας, όπου οι απώλειες είναι πολύ περιορισµένες.

45b_8

Ανάρπαστα έγιναν τα κάστανα φέτος, ωθώντας τις τιµές σε επίπεδα έως και 3,5 ευρώ το κιλό, για τα µεγέθη της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, µε την ικανοποίηση των παραγωγών, ωστόσο, να µετριάζεται, λόγω της µειωµένης παραγωγικότητας, κατά 40% - 50%, σε σχέση µε πέρυσι.

aktinidia__1_

Τις προβλεπόμενες κυρώσεις έχουν δρομολογήσει οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επιχειρήσεις εμπορίας ακτινιδίων έπειτα από ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκε μη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο.

6-7_KENTRIKH

Πιο ώριμή από ποτέ δείχνει το τελευταίο διάστημα η συνθήκη για µία στροφή της ελληνικής παραγωγής κηπευτικών από την εποχική και εκτεθειμένη στις κλιματολογικές συνθήκες υπαίθρια καλλιέργεια προς την εξαιρετικά εξειδικευμένη θερµοκηπιακή.

36_pin_79

Όλες τις προϋποθέσεις πληροί η φετινή εµπορική περίοδος για το ακτινίδιο, ώστε η τιµή να προσεγγίσει το 1 ευρώ το κιλό, αρκεί ο εσωτερικός ανταγωνισµός ανάµεσα στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα «να κρατήσει ένα επίπεδο τιµών», να µην κινηθεί δηλαδή γύρω από έναν πόλο εσωστρέφειας για βραχυπρόθεσµες ευκαιριακές πωλήσεις.

KENTRIKH_MAGIKOS_KIPOS

Τα πατήματα της φαίνεται ότι βρίσκει η Intelligence Green Crops (IGC), που υπό την εμπορική ονομασία «Μαγικός Κήπος» φέρνει στο ράφι φυλλώδη λαχανικά και κυρίως λόλες (κόκκινες και πράσινες), μαζί με το σήμα κατατεθέν μαρούλι butterhead από το μοναδικό στην Ελλάδα θερμοκήπιο υδροπονίας που λειτουργεί με μετακινούμενα κανάλια στο Κάστρο Βοιωτίας.

__εποχικοι

Υπέρ των παραγωγών λειτουργεί το φετινό ισοζύγιο στα βιομηχανικά ροδάκινα, καθώς η ζήτηση για τα εγχώρια προϊόντα κομπόστας παραμένει ισχυρή, η αγορά τα πληρώνει καλά και την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη, ειδικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Έτσι, παρά τους τακτικισμούς που επιχειρεί η βιομηχανία, φέτος τα ροδάκινα θα πληρωθούν με έναν μέσο όρο της τάξεως των 40 λεπτών το κιλό τουλάχιστον.

32-33_02

Με νέο προϊόν εισέρχεται στην αγορά η Intelligent Green Crops, η οποία ολοκλήρωσε τις δοκιμές για να κυκλοφορήσει oakleaf, κόκκινη και πράσινη λόλα, όπου και τα τρία είδη λαχανικών θα διατίθενται σε γλαστράκι.

22-35_pin_51

Ζωηρή παραµένει η ζήτηση για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια του κάµπου της Πέλλας και της Ηµαθίας, γεγονός που, συνδυαστικά µε την περιορισµένη, κατά τόπους, φετινή παραγωγή, κρατάει και την τιµή παραγωγού κατά περίπου 20% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή.

36_pin_72

Ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει το άνοιγμα της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι, από τα καλλιεργητικά κέντρα της Μακεδονίας, με τις τιμές, για τις πρώτες κοπές, να ξεκινούν με περίπου +20% σε σχέση με πέρυσι και τη ζήτηση σταθερά ζωηρή.

21_pin_32

Κινητικότητα γύρω από τα κτήµατα παρατηρείται τις τελευταίες ηµέρες, καθώς ξεκινά και στα βορειότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας η συγκοµιδή βερίκοκων, µε τη ποικιλία Wonder Cot να αποτελεί αυτή τη στιγµή το βασικό τροφοδότη της ζήτησης, σε τιµές που κυµαίνονται για την πρώτη ποιότητα από τα 1,50 µέχρι τα 1,60 ευρώ το κιλό.

vrazilia_aktinidia

Άλλη μια αγορά «ανοίγει» για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων, μετά από τις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13_pin_6

Σε φθίνουσα πορεία, «κολληµένη» σε ποικιλίες της δεκαετίας του 1980 και του 1990, που δεν ζητά πλέον η αγορά, µε γερασµένους οπωρώνες και µε ελάχιστη βοήθεια σε επίπεδο έρευνας, σε ένα ανταγωνιστικό και δύσκολο διεθνές περιβάλλον, όπου η κατανάλωση µειώνεται.

12_40

Με κατά τόπους διακυμάνσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που δεν αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την τελική παραγωγή και μειωμένες ποσότητες σε βερίκοκα και κεράσια, στη Βόρεια Ελλάδα, προβλέπεται να εξελιχθεί φετινή σεζόν στα φρούτα της οικογένειας των πυρηνοκάρπων, υπό την αίρεση ότι, μέχρι την έναρξη της συγκομιδής, ο καιρός δεν θα επιφυλάξει στους παραγωγούς ανεπιθύμητα… τερτίπια.

32_30

Καινούργιες τολµηρεσ διαδροµές για τον εγχώριο κλάδο των λαχανικών χαράσσει µε σταθερό χέρι µια νέα γενιά παραγωγών που πίνει νερό στο όνοµα της ταυτότητας και του branding στα τελικά προϊόντα, τα οποία ταξιδεύουν την εγχώρια παραγωγή στισ διεθνείς αγορές.

portokali-balentsia

Φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια κατευθείαν από τον αγρό από κυρίως Ιταλούς αλλά και «βαλκάνιους εμπόρους με επίκεντρο τα παραγωγικά κέντρα της Πελοπονήσου αποτελούν πληγή στις κατά τα λοιπά αξιόλογες επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, όπως σχολιάζει σε ειδικό του σημείωμα ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία