Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Fresher

__εποχικοι

Υπέρ των παραγωγών λειτουργεί το φετινό ισοζύγιο στα βιομηχανικά ροδάκινα, καθώς η ζήτηση για τα εγχώρια προϊόντα κομπόστας παραμένει ισχυρή, η αγορά τα πληρώνει καλά και την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη, ειδικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Έτσι, παρά τους τακτικισμούς που επιχειρεί η βιομηχανία, φέτος τα ροδάκινα θα πληρωθούν με έναν μέσο όρο της τάξεως των 40 λεπτών το κιλό τουλάχιστον.

12_40

Με κατά τόπους διακυμάνσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που δεν αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την τελική παραγωγή και μειωμένες ποσότητες σε βερίκοκα και κεράσια, στη Βόρεια Ελλάδα, προβλέπεται να εξελιχθεί φετινή σεζόν στα φρούτα της οικογένειας των πυρηνοκάρπων, υπό την αίρεση ότι, μέχρι την έναρξη της συγκομιδής, ο καιρός δεν θα επιφυλάξει στους παραγωγούς ανεπιθύμητα… τερτίπια.

32_30

Καινούργιες τολµηρεσ διαδροµές για τον εγχώριο κλάδο των λαχανικών χαράσσει µε σταθερό χέρι µια νέα γενιά παραγωγών που πίνει νερό στο όνοµα της ταυτότητας και του branding στα τελικά προϊόντα, τα οποία ταξιδεύουν την εγχώρια παραγωγή στισ διεθνείς αγορές.

portokali-balentsia

Φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια κατευθείαν από τον αγρό από κυρίως Ιταλούς αλλά και «βαλκάνιους εμπόρους με επίκεντρο τα παραγωγικά κέντρα της Πελοπονήσου αποτελούν πληγή στις κατά τα λοιπά αξιόλογες επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, όπως σχολιάζει σε ειδικό του σημείωμα ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit.

22-35_pin_10

Αιφνιδιαστικοί χειρισµοί χονδρεµπόρων πέτυχαν ένα δυνατό χτύπηµα στην εγχώρια παραγωγή πατάτας, που έριξε την τιµή στην περιοχή των 40 µε 45 λεπτών το κιλό για τη θερµοκηπιακή, που συγκοµίζεται αυτές τις ηµέρες στη ∆υτική Αχαΐα, σε µια συνθήκη που στρώνει το έδαφος για περαιτέρω υποχώρηση των τιµών της υπαίθριας τις επόµενες εβδοµάδες.

Things-You-Should-Know-About-UK-Food-Exports

Καινούριες προκλήσεις στον τομέα των κηπευτικών και μαλακών φρούτων φέρνουν στο προσκήνιο οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται με αύξοντα ρυθμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης, επιφέροντας πλήγματα στην ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής και τροποποιώντας το καλλιεργητικό ημερολόγιο των παραγωγών.

μηλ-1

Μειωμένα κατά 6,4% ήταν την 1η Φεβρουαρίου 2023 τα ευρωπαϊκά αποθέματα μήλων σε σύγκριση με το 2022, φθάνοντας τους 3.377.583 τόνους ενώ τα αποθέματα αχλαδιών εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένα στους 410.711 τόνους σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).

1510297276_0_agrotika-proionta

Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί η ανάγνωση των επίσημων στοιχείων για τις επιδόσεις του ελληνικού αγροδιατροφικού εμπορίου το περασμένο έτος. Από την μια πλευρά, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υπολογίζονται σε αξία στα 9,88 δις ευρώ, ένας αριθμός ρεκόρ, υψηλότερες κατά 1,55 δις σε σχέση με το 2021. Από την άλλη, η χώρα εισήγαγε γεωργικά προιόντα αξίας 10,21 δις ευρώ, έναντι 7,92 το 2021.

5c3975fb066e1

Τη διετία 2020 και 2021 τα εισαγόμενα στη χώρα μας φορτία με οπωρολαχανικά μειώθηκαν, με τον μέσο καταναλωτή να προτιμά περισσότερο τα τοπικά προϊόντα κυρίως λόγω υγειονομικών ανησυχιών που επέφερε η πανδημία.

Dole_products

Η Dole Food Company, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διανομείς φρέσκων φρούτων και λαχανικών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει μια επίθεση ransomware που επηρέασε τις δραστηριότητές της.

8236ec10fc93b210bd485045b3f1fe0f_L

Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε λαχανικά η Βρετανία, με μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ να επιβάλουν ανώτατο όριο στην αγορά συγκεκριμένων προϊόντων. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται στις ντομάτες.

42-43_65

Με κεντρικό σύνθηµα «Όλα σε Ένα», καινοτοµίες όπως η καλλιέργεια µήλων σε ακραία ζέστη και αναζήτηση βιώσιµων ισορροπιών σε ένα διαταραγµένο περιβάλλον, η κορυφαία εµπορική έκθεση νωπών φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica έφερε κοντά από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου, όλη την αλυσίδα αξίας.

ozimij-i-yarovoj-chesnok-sekreti-virashivaniya-i-uhoda

Από τα 3.000 στρέμματα του 2022 στα 1.500 στρέμματα το 2023 έπεσαν οι φυτεύσεις σκόρδου στην παραγωγική ζώνη του Έβρου, απόρροια της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών.

Tomato-425

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η παραγωγή τομάτας μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, του αγγουριού κατά 21%, πιπεριάς και μελιτζάνας κατά 25% και Στα κολοκυθάκια κατά 15%.

36_pin_63

Μικρότερη προσφορά και υψηλότερη τιµή για τα περισσότερα θερµοκηπιακά κηπευτικά δηµιουργούν οι συνθήκες πραγµατικού χειµώνα που επικρατούν το τελευταίο 20ήµερο στα παραγωγικά κέντρα της Νότιας Ελλάδας.

RG__3978_t63e3b10e_m800_xX0YWNwAOJkrKEcvU

Η κορυφαία εμπορική έκθεση για τον εμπορικό και παραγωγικό κόσμο των φρούτων και λαχανικών επιστρέφει στο Βερολίνο στις 8-10 Φεβρουαρίου 2023, με περίπου 2.600 εκθέτες να συμμετέχουν φέτος από 92 χώρες, εκπροσωπώντας όλα τα τμήματα της αλυσίδας αξίας των νωπών φρούτων και λαχανικών.

36_pin_62

Υψηλότερες κατά 25-35% είναι οι τιµές παραγωγού για τις οψιµότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών, µε το πορτοκάλι να πλησιάζει µεθοδικά τα 27-28 λεπτά το κιλό και τα µανταρίνια Νόβα να διατίθενται σε τιµές παραγωγού πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

20210603_Fruit_Logistica_2020-min

Mε κεντρικό σύνθημα «Disrupt Agriculture» - «Άλλαξε τη Γεωργία» θα πραγματοποιηθεί την 4η και τελευταία μέρα της επερχόμενης Fruit Logistica στις 10 Φεβρουαρίου η Startup Day, η μέρα θεσμός κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζονται οι ιδέες νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν πρωτοποριακά προϊόντα και προγράμματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία