BACK TO
TOP
Fresher

Αυξάνεται το τονάζ τομάτας από Τουρκία και Μαρόκο κατά 12 και 17% στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ

Συνάντηση της Ομάδας Επαφής Τομάτας, των εκπροσώπων από τις τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται στην παραγωγή της, δηλαδή την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε στο Fruit Attraction 2022.

ezgif-3-87ffd4324c

198
0

Τα τέσσερα βασικά θέματα που βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν:

  • Τα αυξημένα κοστολόγια της περιόδου 2021/22
  • Προβλέψεις για την εμπορική περίοδο 2022/23
  • Η ανάλυση του ξένου ανταγωνισμού στις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Θέματα υγείας όπως ο ιός Tomato Brown rugose Fruit Virus (= TOBRFV) και λοιπά φυτοϋγειονομικά θέματα.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Massimo Pavan, γνωστό Ιταλός αγρότης οπωροκηπευτικών, ο οποίος, σε συνέντευξή του, συνόψισε το περιεχόμενο της διεθνούς συνάντησης, από την οπτική γωνία της κάθε χώρας για κάθε θέμα ξεχωριστά.

Στο επίκεντρο τα αυξημένα κόστη παραγωγής

«Σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης», άρχισε ο Pavan, «το δεδομένο που είναι κοινό για όλους στη συνάντηση είναι η δυσανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι Ισπανοί ομολόγοι μας, για παράδειγμα, έχουν παραπονεθεί για +25% επίπτωση για την καθαρή παραγωγή μόνο το κόστος, στο οποίο πρέπει να προστεθεί +28% για το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας (μεταποίηση, ψύξη, μεταφορά, συσκευασία κ.λπ.) Πέρυσι, η Ισπανία κατέγραψε μείωση -20% στους τομείς της συμβατικής/ ολοκληρωμένης παραγωγής, σε σύγκριση, ωστόσο, με αύξηση 16% για όσους βρίσκονται σε βιολογικό καθεστώς. Η Γαλλία, από την άλλη, κατέγραψε τις μεγαλύτερες ενεργειακές αυξήσεις 300% επειδή θερμαίνονται οι καλλιέργειες θερμοκηπίου. Το ψηφίο περιέχει επίσης αυξήσεις, σε μικρότερο βαθμό, για τα φυτοφάρμακα. χρόνο, οι εκτάσεις θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι εκτάσεις αγρού μειώθηκαν κατά 8%. Ουσιαστικά διαφορετική είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία έχει ένα ημερολόγιο παραγωγής που περιορίζεται καθαρά από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, οι αυξήσεις του οποίου αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες τιμές πώλησης. Τα τελευταία 5 χρόνια, η παραγωγή της Λουζιτανίας σημείωσε αύξηση +5% στις περιοχές θερμοκηπίου και, γενικά, αυξήθηκε από 65.000 τόνους σε 110.000 τόνους. Πρόκειται για όγκους που προορισμός τους είναι σχεδόν αποκλειστικά οι ισπανικές αγορές».

Προβλέψεις για την εμπορική περίοδο 2022/23

«Η Ισπανία θα δει μια αύξηση στις εκτάσεις τομάτας κατά 15 τοις εκατό», συνέχισε ο ειδικός. «Μετά από χρόνια που βιώνουν μια προγραμματισμένη μείωση, αναμένεται να παραμείνουν ίδιες προς το παρόν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λόγω της ανάγκης να αντισταθμιστούν οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς. Όσο για τη Γαλλία, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επόμενη σεζόν θα είναι επίσης το κόστος θέρμανσης, επομένως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Ως εκ τούτου, ο κλάδος περιμένει μέτρα από το Παρίσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Εάν δεν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα υπάρξει στροφή σε μεταφυτεύσεις για εποχιακές συγκομιδές ακόμη και για καλλιέργειες θερμοκηπίου. Από την άλλη, ωστόσο, η πορτογαλική παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη, με τις εκτάσεις να παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες».

Ξένος ανταγωνισμός στην ΕΕ και αμερικανική αγορά

«Αυτό είναι πάντα ένα θέμα που συζητείται έντονα», ανέφερε ο Massimo Pavan, «επειδή μας φέρνει στην καρδιά των οικονομικών συμφερόντων κάθε χώρας. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αισθάνονται μια περισσότερο ή λιγότερο έντονη επιβράδυνση, οι ανταγωνιστές συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς. Το Μαρόκο έχει αυξηθεί κατά 17 τοις εκατό και η Τουρκία κατά 12 τοις εκατό στις εξαγωγές στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, σε ένα πλαίσιο που βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη Γερμανία, να αυξάνει τις προμήθειες ακριβώς από το Μαγκρέμπ και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια του Brexit συμφωνήθηκε ευρωπαϊκής κλίμακας, για τον μετριασμό των εισαγωγών από περιοχές εκτός ΕΕ, αλλά συνέβη το αντίθετο. Είναι ακατανόητο πώς τα διαφορετικά ηθικά πρότυπα παραγωγής, σε συνδυασμό με τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα, αποτυγχάνουν να προκαλέσουν κανένα περιορισμό σε αυτή τη δυναμική του εμπορίου. Η Γαλλία δεν έχει κρύψει τη στάση της κατά του Μαρόκου για αθέμιτες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ντομάτας Maghrebi συσκευασμένες με flow pack που θυμίζει το τρίχρωμο πέρα ​​από τις Άλπεις και μια επιγραφή που θα είχε τυωμένους χαρακτήρες μικρότερους από 1mm (όπου αντ' αυτού δηλώνεται η πραγματική αφρικανική προέλευση). Εν ολίγοις, αυτό θα ήταν δόλια διαφήμιση και ως εκ τούτου θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός, οδηγώντας τον καταναλωτή στην πλάνη. Η Πορτογαλία από αυτή την άποψη δεν έχει αναφέρει προβλήματα, γιατί δεν έχει χειμερινή παραγωγή».

Φυτοϋγειονομικά θέματα

«Αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς τομάτας», είπε ο Ιταλός αγρότης, «σήμερα φαίνεται, λίγο-πολύ για όλες τις χώρες παραγωγής, να είναι ένα ζήτημα που είναι υπό έλεγχο ή, τουλάχιστον. Αντίθετα, η Πορτογαλία θρηνεί για τη μαζική παρουσία του Tuta absoluta στις ντομάτες και τους υπερβολικούς περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων· ως εκ τούτου, ζητά από την κυβέρνησή της να ευθυγραμμίσει τους κανονισμούς με αυτούς των άλλων χωρών παραγωγής που Από την άλλη πλευρά, ένα θέμα που ήθελε να θέσει η Ισπανία και το οποίο κοινοποιήθηκε ευρέως μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η μείωση έως το 2030 του 50 τοις εκατό των δραστικών συστατικών, που επιβλήθηκε από την ΕΕ. Το Farm to Fork αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να εφαρμογή χωρίς τον κίνδυνο μεγάλης μείωσης των αποδόσεων. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η διεξαγωγή Farm to Fork χωρίς τα υπάρχοντα μέσα, θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής που θα έκανε τη γεωργία για πολλές εκμεταλλεύσεις οικονομική ελάχιστα προσιτές ή με απαγορευτικές τιμές λιανικής».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία