BACK TO
TOP
Fresher

Κομμένες στο μισό οι φυτεύσεις σκόρδου στη Βύσσα λόγω αυξημένου κόστους καλλιέργειας

Από τα 3.000 στρέμματα του 2022 στα 1.500 στρέμματα το 2023 έπεσαν οι φυτεύσεις σκόρδου στην παραγωγική ζώνη του Έβρου, απόρροια της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών.

ozimij-i-yarovoj-chesnok-sekreti-virashivaniya-i-uhoda

281
1

Ενώ η τιμή του σκόρδου αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να εγκαταλείπεται ως ασύμφορη, σημειώνει σε επιστολή του με αποδέκτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας Έβρου και συμπληρώνει πως «έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια η παραγωγή κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης, τώρα δεν καλύπτει ούτε το 50%».

Ολόκληρη η σχετική επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Άλλη μια παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια της περιοχής μας, αυτή του σκόρδου, εγκαταλείπεται από τους ντόπιους παραγωγούς. Τη φετινή χρονιά μειώθηκαν κατά 50% οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σκόρδα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στρέμματα από 3.000 στην περιοχή πλέον είναι λιγότερα από 1.500. Και όλα αυτά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών.

«Συγκεκριμένα ενώ η τιμή του σκόρδου αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40% Αποτέλεσμα η καλλιέργεια εγκαταλείπεται ως ασύμφορη. Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια η παραγωγή κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης, τώρα δεν καλύπτει ούτε το 50%.

Η κοροϊδία είναι απίστευτη καθώς από τη μια πλήττεται το αγροτικό εισόδημα ενώ από την άλλη εισάγονται σκόρδα από τρίτες χώρες στις οποίες μάλιστα γίνετε χρήση φυτοφαρμάκων που στην χώρα μας έχουν απαγορευτεί δεκαετίες τώρα και παράλληλα η Κομισιόν θεσπίζει ακόμα πιο αυστηρά όρια στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων.

Αυτή είναι η πολιτική της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ευλάβεια εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και των εμποροβιομηχάνων. Είναι η ίδια πολιτική που κατέστρεψε την καλλιέργεια του τεύτλου, του καπνού, του σπαραγγιού.

Για άλλη μια φορά καλούμε το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει ΤΩΡΑ, αύριο θα είναι αργά, μέτρα στήριξης των σκορδοπαραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να υπάρχει στην αγορά ελληνικό σκόρδο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη:

  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος και επιδότηση των αγροεφοδίων.
  • Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς σκόρδου που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-02-2023 11:47Κωνσταντίνος Γ.

Εν ετει 2023 υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ελπίζουν σε εγγυημένες τιμές από το κράτος. Αδέρφια, σε λάθος τόπο γεννηθήκατε, βγάλτε βίζα για Βόρειο Κορέα να προκοψετε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία