BACK TO
TOP
Fresher

Η κλιματική κρίση γεννά νέες προκλήσεις για κηπευτικά και μαλακά φρούτα στην Ευρώπη, χαμηλή τιμή θέλει ο καταναλωτής

Καινούριες προκλήσεις στον τομέα των κηπευτικών και μαλακών φρούτων φέρνουν στο προσκήνιο οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται με αύξοντα ρυθμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης, επιφέροντας πλήγματα στην ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής και τροποποιώντας το καλλιεργητικό ημερολόγιο των παραγωγών.

Things-You-Should-Know-About-UK-Food-Exports

Γιάννης Ρούπας

162
0

Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό, οι γεωπονικές γνώσεις και η ικανότητα προσαρμογής του εκάστοτε παραγωγού δεν επαρκούν για να εξαλείψουν πλήρως τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας ή των μαζεμένων χρονικά βροχών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής των αγροτικών προϊόντων και να επηρεάζεται η τελική ποιότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα.

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν σημαντικά την προμήθεια φρούτων και λαχανικών το 2023, σύμφωνα με τον Μάρκους Μπόντενχαουζεν, υπεύθυνο διευθυντή αγορών στον γερμανικό Όμιλο Λιανικής REWE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο γερμανικός Όμιλος, τα σημαντικότερα προβλήματα επί του παρόντος εντοπίζονται στις σαλάτες, τα μαλακά φρούτα, τις πιπεριές και τις ντομάτες από τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου Θάλασσας.

Αν και αυτά είναι μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα, ο Μπόντενχαουζεν σε δηλώσεις του προειδοποιεί πως στο καλάθι των επηρεαζόμενων καλλιεργειών θα γίνουν νέες εντάξεις μέχρι το τέλος της Άνοιξης, αφού ο καιρός επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και στη Γερμανία προκαλώντας ποιοτικές απώλειες και σε ορισμένα ανθεκτικότερα είδη λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια.

Υποφέρουν τα μαλακά φρούτα

Αναφέροντας ως παράδειγμα την συγκομιδή μανταρινιού το 2022, ο Μπόντενχάουζεν εξήγησε ότι το ζεστό φθινόπωρο στην Ισπανία οδήγησε σε μαλακό και ευαίσθητο καρπό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί πως στην Ελλάδα οι παραγωγοί αντιμετώπισαν παρόμοιες συνθήκες, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με φουσκωμένο καρπό στις φθινοπωρινές κλημεντίνες, ενώ ο χειμώνας ξεκίνησε ουσιαστικά από τα μέσα Δεκεμβρίου και οι εξαγωγές παρέμειναν μεν σε ικανοποιητικά επίπεδα όγκου αλλά με πολύ χαμηλότερο μέσο επίπεδο τιμών σε σύγκριση με άλλες σεζόν.

Από την πλευρά των καναλιών λιανικής της Δυτικής Ευρώπης, ο διευθυντής αγορών της REWE εξηγεί στις δηλώσεις του πως η αγορά δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες και ο χειρισμός των ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση. Ο πελάτης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει την ίδια καλή τιμή για ένα φρούτο κατώτερης ποιότητας.

Ταχύτερη μεταφορά στο ράφι

Έχοντας ως δεδομένο πως -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- η αντιστροφή της κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική, οι ειδικοί πιστεύουν πως η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η βελτίωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει το αγροτικό προϊόν από το χωράφι στο ράφι αποτελεί τόσο τον πιο οικονομικό όσο και αποτελεσματικό τρόπο για να μετριαστούν το επόμενο διάστημα οι επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων στον πρωτογενή τομέα.

Ο Μπόντενχάουζεν εξήγησε πως ορισμένα μικρά φαινομενικά μέτρα, όπως η βάρδια δύο οδηγών στα φορτηγά, μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα μεταφορών και να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο προϊόν που τοποθετείται στο ράφι της λιανικής.

Να μείνουν σε προσιτά επίπεδα οι τιμές

Ένα άλλο πρόβλημα που αφορά κυρίως τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελεί το χάσμα τιμής με την υπαίθρια παραγωγή, που οφείλεται κυρίως στο ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος την τελευταία 2ετία.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί το αγροτικό προϊόν να είναι πιο προστατευμένο από τα τερτίπια του καιρού, ωστόσο μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα υψηλό premium στην τιμή λιανικής, άσχετα αν ο παραγωγός θερμοκηπίου είναι υποχρεωμένος να περάσει τις δικές του αυξήσεις στο κοστολόγιο στην τελική τιμή δίχως να έχει άλλη επιλογή.

Στην γερμανική αγορά, τα κανάλια λιανικής προσανατολίζονται πλέον ολοένα και περισσότερο στην προμήθεια υπαίθριων προϊόντων από εναλλακτικές περιοχές που μπορούν να προμηθεύσουν σωστό προϊόν σε αποδεκτή για τον καταναλωτή τιμή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία