BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Έγκαιρα στα αμπέλια για τη φόμοψη και το ωίδιο

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου και της φόμοψης της αμπέλου, μέχρι τρεις ψεκασμούς συστήνουν σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας. Ο πρώτος ψεκασμός στην έκπτυξη των οφθαλμών, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου και ο τρίτος στο στάδιο των 2-3 φύλλων.

ampeliiii

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

191
0

Επίσης, προληπτικοί ψεκασμοί στα στάδια της πράσινης κορυφής και της εξόδου των φύλλων για τα ακάρεα και τους θρίπες, θα προστατέψουν αποτελεσματικά τους αμπελώνες.

 Ακολουθεί ολόκληρο το τεχνικό δελτίο:

ΑΜΠΕΛΙ

Βλαστικό στάδιο

Το αμπέλι ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και τις καλλιεργητικές φροντίδες βρίσκεται στα βλαστικά στάδια της πράσινης κορυφής έως και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων.Σε αυτά τα βλαστικά στάδια συνιστάται η εφαρμογή καλλιεργητικών επεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων εχθρών και ασθενειών.

Φόμοψη

Οι βροχές των τελευταίων ημερών και οι θερμοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την έξοδο σπορίων και τη μόλυνση οφθαλμών και φύλλων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 3 - 4 εβδομάδες. Παρατηρούνται καφέ έως μαύρες νεκρωτικές κηλίδες μεγέθους από 5 χιλ. έως λίγα εκατοστά στα κατώτερα μεσογονάτια διαστήματα της κληματίδας. Σε έντονες προσβολές οι βέργες γίνονται εύθραυστες και σπάζουν εύκολα. Η δράση του μύκητα αναστέλλεται την καλοκαιρινή περίοδο και επανέρχεται το φθινόπωρο.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή 1 - 3 προληπτικών ψεκασμών, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της βλάστησης. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου και ο τρίτος στο στάδιο των 2-3 φύλλων.

Ωίδιο

Θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες του αμπελιού στην περιοχή μας. Ευνοείται από σχετικά θερμό καιρό. Η μόλυνση των νεαρών φύλλων και εξάπλωσή της αρχίζει με την έκπτυξη της νέας βλάστησης. Τα κονίδια βλαστάνουν σε θερμοκρασίες από 6 έως 32 0 C. Η σχετική υγρασία ευνοεί την παραγωγή των κονιδίων. Χαρακτηριστικό του μύκητα είναι το λευκό επίχρισμα σε φύλλα και βλαστούς.

Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με την φόμοψη. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε αμπέλια όπου το πρόβλημα είναι έντονο κάθε χρόνο.

Ακάρεα

Τα ακάρεα προκαλούν νεκρώσεις οφθαλμών και παραμορφώσεις των εκπτυσσόμενων φύλλων. Οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν τα αμπέλια τους και εάν παρατηρούν πληθυσμούς ακάρεων στα πρώτα φύλλα να προβαίνουν σε ψεκασμό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του ωιδίου.

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί σε περιοχές του Ν. Καβάλας, κυρίως στην ποικιλία Ιτάλια, παρουσία αυγών κόκκινου τετράνυχου (μεγεθυντικός φακός). Σ' αυτήν την περίπτωση απαιτείται ψεκασμός στα στάδια της πράσινης κορυφής και της εξόδου των φύλλων.

Θρίπες

Ζημιές αυτήν την περίοδο στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς και στα νέα φύλλα μπορεί να προκαλέσει και η παρουσία του θρίπα.

Περισσότερο ευαίσθητη είναι η ποικιλία Βικτώρια, ενώ οι ψυχρές και υγρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση του, όπως επίσης και η παρουσία αυτοφυών φυτών που αποτελούν ξενιστές του εντόμου. Όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα συνιστάται ψεκασμός στα στάδια της πράσινης κορυφής και της εξόδου των φύλλων σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της φόμοψης.

σημείωση :

  • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις παραπάνω ασθένειες στην αρχή της νέας βλάστησης.
  • Αμπέλια με ασθένειες κατά τα προηγούμενα έτη να προσεχθούν ιδιαίτερα.
  • Επιλέγετε τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα από τις λίστες των φπ που σας αποστέλλουμε.
  • Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία