BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ολική διαβροχή στον ψεκασμό για την καρπόκαψα της μηλιάς

Άμεσα μετά την επιβεβαίωση έναρξης της πτήσης της καρπόκαψας της μηλιάς πρέπεινα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί με ωοκτόνα σκευάσματα, ενώ μια εβδομάδα αργότερα όταν γίνεται χρήση σκευασμάτων που θανατώνουν προνύμφες.

apple-tree-young-apples

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

155
0

Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, το καρπίδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του. Σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν, συστήνουν οι ψεκασμοί να είναι επιμελημένοι, με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το τεχνικό δελτίο:

 

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την μηλιά


Καρπόκαψα Μηλιάς (Cydia pomonella)

Το έντομο Cydia pomonella αποτελεί τον πιο διαδεδομένο καρποφάγο εχθρό των μηλοειδών. Διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη μέσα σε βομβύκιο, σε ρωγμές του φλοιού των δένδρων ή σε προφυλαγμένες θέσεις στο έδαφος.

Συμπληρώνει 3 - 4 γενεές το έτος. Η 1η πτήση των ενηλίκων ξεκινάει γύρω στα μέσα Απριλίου. Οι νεαρές προνύμφες περιφέρονται ορισμένες ημέρες έξω από τους καρπούς πριν εισχωρήσουν σε αυτούς. Τα ωά των επόμενων γενεών τοποθετούνται επάνω στους καρπούς, μέσα στους οποίους εισχωρούν οι προνύμφες, σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την εκκόλαψη. Η δεύτερη πτήση της χρονιάς εκδηλώνεται τον Ιούλιο, ενώ η τρίτη στα μέσα Αυγούστου περίπου. Εάν υπάρξει 4η γενεά ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Το έντομο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 10 - 34 °C. Οι πτήσεις των ενηλίκων ευνοούνται από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 13 °C και η ωοτοκία από θερμοκρασίες 12 - 27 °C.

Σύμφωνα με τις συλλήψεις του δικτύου των φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας στους Ν. Δράμας & Σερρών, η πτήση του εντόμου έχει ξεκινήσει.

Ενδεικτικά αναφέρεται ως κατάλληλος χρόνος ψεκασμού ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φαρμάκων ως ακολούθως:

Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με ωοκτόνο δράση συνιστάται ο ψεκασμός να γίνει άμεσα. Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προνυμφοκτόνα οι ψεκασμοί να γίνουν μετά από μία εβδομάδα.

Το δελτίο παρέχει μία τάση της πορείας των πληθυσμών η οποία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους και το ιστορικό του αγροτεμαχίου.

Το καρπίδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

 

Η Προϊσταμένη Τμήματος

Μαρία Ηλιάδου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία