BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Όχι τόσο ανησυχητική η παρουσία Κριόκερου στο καλαμπόκι

Την ομοιότητα του Κριόκερου με το έντομο Διαβρώτικα, αλλά και τη μειωμένη ζημία που προκαλεί σε σχέση με το τελευταίο επεσήμαναν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Δράμας σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

4719020153_6f39a9379b

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

60
0

Σημειώθηκε πως η αμειψισπορά με ηλίανθο, κριθάρι, βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες έχει φέρει αποτέλεσμα κατά του Διαβρώτικα και υπολογίζεται πως φέτος δε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο.

Ακολουθεί ολόκληρο το τεχνικό δελτίο:

 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την παρουσία τού εντόμου «Κριόκερου» σε αραβόσιτο.

 

Σε διάφορες περιοχές της Π.Ε. Δράμας ξεκίνησε να εμφανίζεται το έντομο «Κριόκερος» σε καλλιέργειες αραβοσίτου.

Όπως σάς είχαμε ενημερώσεις στο παρελθόν ο Κριόκερος είναι ένα συγγενικό έντομο προς το Διαβρώτικα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που το καθιστούν χαμηλής σημασίας έντομο για την καλλιέργεια αραβοσίτου.

Όπως γνωρίζετε τα ενήλικα στάδια (σκουλήκια) του Διαβρώτικα αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα τού καλαμποκιού και όταν είναι σε μεγάλους αριθμούς προκαλούν πτώση των φυτών λόγων κακής στήριξης, τα οποία μετά επανέρχονται στην όρθια στάση προς το φως, δημιουργώντας το σύμπτωμα που ονομάζεται «λαιμός χήνας».

Στην Π.Ε. Δράμας εξαιτίας της εκτεταμένης αμειψισποράς με άλλες καλλιέργειες

(ηλίανθος, κριθάρι, βαμβάκι κλπ.) που είχε σημειωθεί το 2018, ως το σημαντικότερο βιώσιμο μέτρο αντιμετώπισης τού εντόμου, εκτιμάται πως το Διαβρώτικα φέτος δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Το Διαβρώτικα παρακολουθείται ανελλιπώς από τη ΔΑΟΚ Δράμας στα πλαίσια των Γεωργικών Προειδοποιήσεων του ΥΠΑΑΤ και εκδίδονται ενημερώσεις και Δελτία Προειδοποιήσεων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.

Σημειώνεται ότι εμπεριστατωμένες οδηγίες διαχείρισης και αντιμετώπισης τού

Διαβρώτικα έχουν εκδοθεί στο ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο της ΔΑΟΚ Δράμας που είναι διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο στο διαδίκτυο:

https://planthealthdrama.wordpress.com/2019/05/23/ διαβρώτικα-ενημερωτικό-φυλλάδιο-δαο/

 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΑΡΙΓΚΟΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία