BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Μετά την προσβολή ο ψεκασμός για τον περονόσπορο στο καρπούζι

Αναμένεται η είσοδός του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

cr20180629_watermelons_wilson_ng

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

152
0

Ψεκασμός θα χρειαστεί μόνο μετά την εμφάνιση προσβολής, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου και όχι προληπτικά. Η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων βοηθά επίσης στον περιορισμό της ασθένειας, όπως συνιστούν οι γεωπόνοι σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν, στο οποίο δίνονται οδηγίες και για τους ψεκασμούς που απαιτούνται για τον θρίπα και τις αφίδες που προσβάλλουν την καλλιέργεια.

Ακολουθεί το τεχνικό δελτίο:

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)

Αναμένεται η είσοδός του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων. 2Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin κ.α.

ΑΦΙΔΕΣ

(Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)

Συνεχίζεται η εμφάνισή των αφίδων στις υπαίθριες καλλιέργειες με Καρπουζιές.

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Ο Προϊστάμενος τμήματος.

Δημήτριος Λύκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία