BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Η Ευδεμίδα της Αμπέλου ξεκίνησε τις πρώτες πτήσεις

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η πτήση του εντόμου εμφανίζει μέγιστο το χρονικό διάστημα 12-15 Απριλίου.

Corbis-42-26953071

69
0
Παρκάτω παρατίθεται η σχετική ανακοίνωση:
ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Lobesia botrana Denis & Schiffermueller, Lepidoptera: Tortricidae) 
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στους νομούς Χαλκιδικής (κυρίως) και Θεσσαλονίκης, η πτήση του εντόμου εμφανίζει μέγιστο το χρονικό διάστημα 12-15 Απριλίου.
Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση εναντίον των προνυμφών που προσβάλουν τις ανθοταξίες: o Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50% των ανθοταξιών. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας.
Την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών, που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου. • Οι περισσότερες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 29 Απριλίου-3 Μαΐου και η παρουσία των περισσότερων νεαρών προνυμφών υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3-8 Μαΐου.
• Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 ‰ ζάχαρης το χρονικό διάστημα 3-8 Μαΐου μόνο στις εξής περιπτώσεις:
o Σε αμπελώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς.
o ή σε αμπελώνες όπου καταμετρούνται περισσότερες από 30 φωλιές στους 100 βότρει
βρείτε εδώ το αναλυτικό τεχνικό δελτίο
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία