BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών

Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απ' το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι συνθήκες που επικρατούν τη τελευταία περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών.

4_-Apple-Powdery-Mildew-on-Cluster-of-Leaves

44
0

Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά οι ασθένειες που παρατηρούνται την τρέχουσα περίοδο και οι καλλιέργειες που προσβάλουν.

Πιο αναλυτικά, για την καλλιέργεια της αχλαδιάς και της μηλιάς, οι υψηλές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες βοηθούν στην εξάπλωση του φουζικλαδίου.

Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια μπορεί να γίνει ιδιαίτερα μολυσματική και ιδιαίτερα καταστροφική από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και τη συγκομιδή.

Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς. Το παρόν βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης και της αύξησης των νεαρών καρπών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην προσβολή από τους μύκητες. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό για όσο διάστημα επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και ανάλογα με το ιστορικό προσβολής των οπωρώνων.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μυκήτων συνιστάται η εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Επίσης, τονίζεται ότι για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των καλλιεργητών, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ (Αχλαδιά─Μηλιά)

Εξαιτίας της έντονης καιρικής αστάθειας (βροχοπτώσεις, υψηλές υγρασίες, και ισχυροί άνεμοι) σε πολλές περιοχές και σε αρκετούς οπωρώνες, κυρίως αχλαδιάς, έχουν παρατηρηθεί αρκετά σοβαρές προσβολές του βακτηρίου στην τρυφερή βλάστηση και τους νεαρούς καρπούς. Σε αυτούς τους οπωρώνες, συστήνεται η συλλογή και η απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων βλαστών μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς τμήματος, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ξηρού καιρού και ηλιοφάνειας

Σε περίπτωση που η αστάθεια του καιρού συνεχιστεί, συστήνεται η συνέχιση τη προστασίας των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο βακτηριοκτόνο σκεύασμα. Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.

ΜΟΝΙΛΙΑ (ΚΕΡΑΣΙΑ)

Ο μύκητας προσβάλει τους καρπούς από πληγές (σχισίματα από έντονες βροχοπτώσεις ή ακανόνιστα ποτίσματα, χαλαζόπτωση). Συστήνεται στους καλλιεργητές να έχουν συνεχώς προστατευμένο τον οπωρώνα τους με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού.

Επίσης, συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή. Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

ΩΙΔΙΟ (Μηλιά)

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας στην τρυφερή βλάστηση.

Συστήνεται ψεκασμός ιδίως σε ποικιλίες μηλιάς που είναι ευαίσθητες στο ωίδιο, αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα. Προτείνεται να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το φουζικλάδιο.

ΩΙΔΙΟ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών από το παθογόνο φθάνει μέχρι τη σκλήρυνση του πυρήνα και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των βλαστών. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες και τις ευαίσθητες ποικιλίες. Για την προστασία των καρπών και της τρυφερής βλάστησης από την ασθένεια, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Εφόσον επικρατεί ξηρός καιρός με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της περιόδου ευαισθησίας.

ΩΙΔΙΟ (Αμπέλι)

Ο ρυθμός αύξησης της βλάστησης είναι υψηλός την εποχή αυτή και ο κίνδυνος μολύνσεων από την ασθένεια είναι μεγάλος. Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται για προληπτικούς λόγους η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών από την ασθένεια με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο οι αμπελουργοί να επισκοπούν τον αμπελώνα μία φορά την εβδομάδα, να προβαίνουν σε μία εκτίμηση της προσβολής (ποσοστό πρέμνων με προσβολή) και να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Πιθανή επανάληψη του ψεκασμού κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων είναι συνάρτηση της επανεκτίμησης της προσβολής, των καιρικών συνθηκών, της ευαισθησίας της ποικιλίας και της διάρκειας δράσης του μυκητοκτόνου.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Τέτοια μέτρα είναι: 1) η επαρκής αποστράγγιση του εδάφους, 2) η καταστροφή των ζιζανίων και 3) το σωστό βλαστολόγημα και ξεφύλλισμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία