BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Αυξημένη η πιθανότητα προσβολής φουζικλαδίου στα μηλοειδή

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες αυξάνουν σημαντικά τη πιθανότητα προσβολής των μηλοειδών από φουζικλάδια, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

depositphotos_222991564-stock-photo-closeup-view-apple-tree-apples

13
0
ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ (Αχλαδιά─Μηλιά) Ο παρατεταμένα άστατος καιρός με έντονες βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδια.
Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.
Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που: α) έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας, β) έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και γ) βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.
Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας. Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία