BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Μηχανικό σκάλισμα για την αντιμετώπιση των σηψιρριζιών στο βαμβάκι

Τη παρούσα περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις καλλιέργειες τους, έτσι ώστε να παρακολουθούν τυχόν προσβολές από παθογόνους μύκητες και εντομολογικές προσβολές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΑΟΚ Δράμας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας εξέδωσε τεχνικό δελτίο για την ενημέρωση των παραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού.

35229826264_91f3da90dc_o

86
0

Στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, μέχρι και την εμφάνιση των πρώτων χτενιών, ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός της καλλιέργειας είναι οι αφίδες, οι οποίες μυζούν τους νεαρούς φυτικούς ιστούς και εκκρίνουν μελιτώματα, με αποτέλεσμα την εξασθένιση των φυτών και την ανάπτυξη μυκήτων καπνιάς. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών γεωπόνων της περιφέρειας Καβάλας, δεν παρατηρήθηκε πληθυσμός σε οικονομικό όριο για να γίνει επέμβαση. Για τις αφίδες υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί, όπως παρασιτικά  και αρπακτικά έντομα, οι οποίοι ελέγχουν σημαντικά το πληθυσμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των υψηλών βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν αυτή την περίοδο, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να εφαρμόσουν μηχανικό σκάλισμα, μόλις προκύψουν ευνοϊκές συνθήκες στον αγρό. Η μηχανική κατεργασία έχει ως κύριο σκοπό την μείωση της υγρασίας, ιδίως στα χωράφια που «νεροκρατούν» και την αύξηση της θερμοκρασίας εδάφους, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ασφυξίας των φυτών και ανάπτυξης σηψιρριζιών .

Παρατίθεται πίνακας σχετικά με τους κυριότερους εντομολογικούς εχθρούς του βαμβακιού και το κατώτατο όριο επέμβασης:

Παρατίθεται εδώ το σχετικό δελτίο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία